Pár héttel ezelőtt a WMN instájára kikerült egy kis videó, ebben az Ebből főztem forgatásán Dián Dóri kolléganőmmel, mint két túlméretezett szurikáta, egyszerre mozdultunk szimatolva a konyha irányába. Most, hogy felidézem, már érzem a csodálatos fokhagymaillatot, ami Gyárfás Dorka serpenyőjéből áradt felénk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

Igazából teljesen mindegy, mi készül. Lehet, hogy olyasmi, amit nem bírnék megenni (sajnos válogatós vagyok, ezért jó pár ilyen étel van), de amíg pirul a fokhagyma, addig még a fazekat is felfalnám.

Én azoknak a táborát erősítem, akik szerint

a fokhagymát lehetetlen túladagolni, nincs olyan, hogy túl sok. Imádom nyersen is, egészben sülve, darabolva, megpirítva, krémleves formájában, pirítósba dörzsölve, mindenhogy.

(Gombóc Artúr fokhagymára szakosodott lelkitársa vagyok.)

De azon túl, hogy bérelt helye van (szinte) mindenki alapkonyhájában, mégis mit tudunk róla? Összeszedtem pár izgalmas, érdekes infót. És az orromban közben már érzem…

1. Egy év, egy kiló

Átlagosan háromszázkét gerezd, azaz nagyjából egy kiló fokhagymát eszik meg egy ember egy év leforgása alatt.

2. Vigyázat, ragad!

Összezúzva, a levét valami textilen, vagy pici szűrőn átszűrve ragasztóként is működik, akár üvegen is. Persze nem olyan erősen, mint egy pillanatragasztó, de kisebb munkákra tökéletesen alkalmas. Kérdés, akarjuk-e, hogy az anyák napi ajándékkártya fokhagymaillatú legyen (nem mintha a Technokol-szag jobb lenne…).

3. 450

Több mint négyszázötven fajtája létezik a fokhagymának. Létezik fehér, lila, kicsi és hatalmas is, és nem mindegyik fajtát lehet a konyhában felhasználni.

4. Hiába a fogmosás

Ha óvatlan voltál, és randi előtt fokhagymát ettél, sajnos rossz hírem van: a fogmosás csak a szájüreget frissíti fel és azt sem túl sok időre, a szájszag maga mélyebbről, a gyomorból jön. Viszont ha citromot, vagy citromos vizet fogyasztasz, az hamarabb semlegesíti a szagokat, és legalább egyesítettél két superfoodot.

5. Könnyű szülést!

Régen, amikor egy anya szült, fokhagymát helyeztek el a szobában, mondván, hogy

elűzi a démonokat, és ezáltal könnyebbé teszi a szülést.

6. Természetfeletti erő

Miután 1897-ben Bram Stoker megírta a Drakulát, futótűzként terjedt el, hogy a fokhagyma meggyengíti a vámpírokat. Innentől kezdve a hiedelmek szerint a mindenféle rossz szellemek, energiák, démonok ellen automatikusan a fokhagyma volt a tutibiztos atomfegyver. 

7. Több évezredes múlt

Már az ókori egyiptomiak, sumérok és a kínaiak is jól ismerték és aktívan használták a fokhagymát. A legrégibb ismert orvosi feljegyzés az ókori Egyiptomból legalább negyven gyógyászati javallatban említi. Erősítőszerként és ellenméregként tartották számon.

A piramisokat építő munkásoknak (rabszolgáknak) a napi fejadagjuk mellé fokhagymát is adtak, hogy egészségesek és szívósak, teherbíróbbak legyenek.

8. Csórók eledele a pokolfajzat

A fokhagyma a köztudatban nagyon sokáig a nép eledeleként élt, így jelentős társadalmi lenézés övezte. Magasabb, előkelőbb körökben kifejezetten rossz volt a megítélése az ókori görög és római kultúrában is. Még Shakespeare is azt mondta róla, hogy nem nemeseknek való. Arról nem is beszélve, hogy mivel a fokhagymának (mint minden hagymafélének) vannak kénes összetevői, mint a kénköves pokolnak, ezért nyilván a sátán eledelévé vált a hiedelmek szerint, ezért az egyház sem nézte jó szemmel a fogyasztását. Amúgy pont a kén adja a jellegzetes illat alapját!

9. A superfoodok matuzsálemje

Manapság a superfood, azaz a szupertulajdonságokkal jellemezhető étel a neonfényű jolly joker szlogen, amitől a legocsmányabb ízű port is megissza az ember, hiszen olyan egészséges, hogy a hülyének is megéri szenvedni. (Már amennyiben nem aranyárban mérik, márpedig erre jó esély van.) De

a fokhagyma már akkor superfood volt, amikor a fogalom még meg se született.

Ahogy említettem, a fokhagyma jellegzetes illatát (bocs, egyszerűen képtelen vagyok szagot írni, pedig elhatároztam, hogy a következő ilyen mondatnál ráveszem magam, de nem sikerül) és ízét a kénes vegyületeinek köszönheti, ráadásul ezekből a vegyületekből erednek a fokhagyma gyógyító és betegségmegelőző tulajdonságai is.

Tudományosan bizonyítottan antibakteriális, antivirális, parazita- és gombaellenes, véralvadásgátló és egyéb jótékony hatásai vannak. Jó hatással van a vérkeringésre, az érrendszeri rendellenességekre és a magas vérnyomásra is. A szalmonellát okozó baktériumok ellen is kiválóan fel tudja venni a kesztyűt, de a pestisért, koleráért, vagy az agyhártyagyulladásért felelős baktériumtörzs ellen is működik. Meghűléses megbetegedések esetén nagyon jó szolgálatot tehet, és jó a gyomorhurut ellen is. Egyes gombás megbetegedések esetén is jól működik, de férgességnél is jótékonyan hathat. Ha mindez nem elég, természetes antioxidánstartalma csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

10. Állatoknak tabu

Figyelem, fontos! Fokhagymát állatnak adni szigorúan tilos, különösen kutyáknak, macskáknak, lovaknak és disznóknak, ugyanis számukra mérgező lehet.

11. Bibliai említés

Amikor az egyiptomi kivonulás után a zsidók negyven évig vándoroltak a sivatagban, egy bibliai említés szerint Mózes meghallotta, hogy az emberek arról panaszkodnak, mennyire hiányzik nekik a fokhagyma, ami az otthonuk illatára emlékezteti őket.

12. Húszmilliárd tonna

A világ fokhagymáinak kétharmada Kínában terem. Ez egész konkrétan húszmilliárd tonna évente. Nincs is ebben semmi meglepő, alapból is Ázsiából származik.

13. Szúnyogriasztó

Nyáron érdemes felturbózni a fokhagymabevitelt, sőt fokhagymateát is érdemes iszogatni, ugyanis a szúnyogok nagyon nem bírják. Itt jegyzem meg, hogy az ipari szúnyogriasztó spray-k illata sem emlékeztet virágos mezőre, szóval a kemikáliák helyett lehet, érdemes megpróbálkozni ezzel a természetes és egészséges megoldással. 

+ 1. Dörzsölj kanalat!

Sokakat zavar, ha a konyhai ténykedés után még órákig érezhető a fokhagyma az ujjaikon. Van megoldás! Igaz, kipróbálni még nem állt módomban, de állítólag,

ha hideg víz alá teszed a kezed, miközben egy rozsdamentesacél kanalat (vagy bármit) dörzsölgetsz, akkor MAJDNEM elmúlik a kézről a fokhagymaszag.

Ha esetleg kipróbáltátok ezt a fergeteges trükköt, írjátok meg kommentben, működött-e MAJDNEM!

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / THEPALMER

Szabó Anna Eszter