Mindenkinek, aki imád sütni, nélkülözhetetlen ajándék a vaníliakivonat. Nálam gyorsan fogy, ráadásul nem szeretem a műizéket, úgyhogy persze a drágább fajta az, ami szélsebesen eltűnik a konyhám bugyraiban. Rég rászoktam az otthon készítős fajtára, a lényeg, hogy jó legyen az alapanyag.

1. Vaníliakivonat

okoskonyha_vanilia

Nem mondom, hogy össze fogtok roppanni az alapanyagok és az elkészítés bonyolultsága miatt.

Hozzávalók:

– 1 rúd vanília (az intenzívebb ízért lehet több is)

– annyi jó minőségű vodka, amennyi ellepi

Vaníliarúdból olyat válassz, ami még puha (ha csomagban van, tapogasd meg), nem jó a teljesen összeaszott. Hosszában vágd félbe, majd tedd az üvegbe a ruda(ka)t, és öntsd tele vodkával. Dőlj hátra, mert legalább egy hónap, míg ebből igazán jó kivonat lesz. Néha majd azért rázd össze, és ne ijedj meg, a kis magok az alján teljesen rendben vannak. Apró üvegcsékben igazán jól mutat.

A következő recept elkészítése nagyon hasonló, de nem sütéshez ajánlom. Ivásra viszont annál inkább!

2. Fűszeres-körtés vodka

okoskonyha_korte

Ez sem életed legbonyolultabb receptje, én pedig most csak irányt mutatok a hozzávalókkal.

Hozzávalók:

– 2 körte

– 1 rúd fahéj

– 1 csillagánizs

– 2–3 darab szegfűbors

Mehet bele szerecsendió (óvatosan, mert nagyon erőteljes ízű), borókabogyó, babérlevél, zöldfűszerek, narancshéj, citromhéj, vaníliarúd, szinte bármilyen fűszer. És tulajdonképpen bármilyen gyümölcs is.

A körtéket hámozatlanul, félbevágva egy befőttesüvegbe tesszük. Minél több kerül bele, annál körtésebb ízű lesz. Az én kotyvalékomban azért sincs több fűszer, mert most a körtés ízt szeretném meghatározónak.

Mehetnek bele fűszerek, majd az egészet teleöntöm vodkával. Irány a spájz, óvatosabbak a hűtőben is tárolhatják. Karácsonyra jó ízes lesz, de ezt is érdemes néha összerázni. Ajándékozáshoz szűrd át, és vagány csatos üvegben prezentáld.

Most jöhetnek a munkásabbak, de nem ijedj meg, ezek sem bonyolultak!

3. Tartósított citrom

citrom_uveg

Ez a sóban tartósított citrom az észak-afrikai konyhák jellegzetes hozzávalója. Mire használható? A héját zöldségek, szószok, desszertek ízesítésére ajánlom. Egészben tagine-ba. Turmixolva salátaöntetként, az olajat apránként hozzáöntve, mintha majonézt készítenénk. Koktélokba, krémekbe, soroljam még? A belsejét akár önmagában is megehetjük, nagyon sok fincsi vitamin van benne.

Olyan citromokat keress, amelyeknek ehető a héja (ezt általában feltüntetik).

Hozzávalók:

– 4 közepes citrom

– 6–7 teáskanál só

– forralt, visszahűtött víz

A citromvégeket vágd le, majd hosszában vágd negyedekre, úgy, hogy az egyik vége még épp összefogja a szeleteket. Az üveg (ez körülbelül egy fél literes üvegbe fér bele) aljára kerül egy teáskanál só, valamint a citromok közepébe is. Az első citromot a vágott felével lefelé jól nyomkodd az üvegbe, szórd meg sóval, majd a tetejére jön a következő, és a rákövetkező citrom, ugyanígy, sóval a tetején. Az összes maradék só mehet a legfelső citromra. A negyedik citrom már nem hiszem, hogy belefér. Ha igen, akkor mehet, ha nem, akkor nyomj annyi levet a citromokra, amennyitől az üveg félig tele lesz, de ezt a citromot se dobd el, vágd gerezdekre, sózd meg, és tuszkold bele a kis résekbe. Most jöhet a víz, annyi, hogy ellepje... és kész. Pár napig érdemes elöl hagyni, utána akár a hűtőbe is mehet. Én az ablakban tartom, így sosem felejtem el megforgatni. Két hét után már használható, egy hónap után a legjobb. Felbontás után simán eláll a hűtőben még hat hónapig. Nagyon szépen be lehet csomagolni, igazán mutatós ajándék.

4. Fokhagymás sült só

okoskonyha_so

Az ízesített sók világa végtelen. A fokhagymás só pedig azért jó példa, mert megmutatja, hogy az egyébként nedves hozzávalókkal hogy kell bánni, innentől jöhet a mazsola, citrusok, bogyók, akármi.

Hozzávalók:

– 1 kis fej fokhagyma

– 1 evőkanál olívaolaj

– 25 dkg tengeri só

Persze lehet villogni sópehellyel, vagy durva szemű sóval, az arányok nagyjából akkor is ilyenek.

A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra. A fokhagymát állítsd egy kis darab fóliára, locsold meg az olajjal, majd alaposan csomagold be. Tedd a sütőbe és körülbelül 45 perc múlva készen van a konfitált fokhagyma. Egy alacsonyabb, hőálló tálba nyomkodd ki a héjakból a gerezdeket, és keverd hozzá a sót úgy, hogy közben szétnyomkodod a fokhagymákat és a sót is alaposan elkevered, nehogy nagyobb darabokba álljon össze. Mehet vissza a sütőbe de már csak 100ºC-ra, hogy jól kiszáradjon, ez nagyjából 25 perc. Lehet, hogy összeáll egy nagy egésszé, de oda se neki! Törd össze villával, hagyd kihűlni, és mehet valami cuki kis üvegbe. Két hét után már elég ütős íze van.

 

 

 A képek a szerző tulajdonában vannak