Nem mindegy, milyen a szülés, akkor sem, ha sokan mondják

Persze, egy szülésélményt át lehet keretezni, egy traumát fel lehet dolgozni, egy fájdalmas emléket lehet utólag relativizálni (szerintem, mondjuk, maximum az teheti meg, aki átélte), mindent lehet… csak elfelejteni nem. Nem véletlen a feltételezés, hogy a paraszolvencia egyik monumentális területe a várandósgondozás és a szülészeti ellátás.

Fizetsz, mert hálás vagy, fizetsz, mert megállapodtatok (de számlát valószínűleg nem kapsz), fizetsz, mert még fel sem tudtad dolgozni a traumád, előre szólsz, hogy fizetsz, mert úgy érzed, hogy kell valaki a szülésnél, akiben bízhatsz, aki a te embered. Vagy tekinthetjük úgy is, hogy fizetsz a többletszolgáltatásért, hogy az orvosod elérhető legyen, amikor szülsz.

Egy utópisztikus világban persze akárki van ott köpenyben, mindenképp az a feladata, hogy téged segítsen, de ez a valóságban azért nem mindig így történik. És lehet, hogy egy orvosnak több száz szülése van, de egy anyának csak néhány. Aminek az emléke egy életen át elkíséri. Bár nekem még nem kell olyan régre visszanyúlnom, de közel hét év távlatából is emlékszem egészen megdöbbentő részletekre. És nagyon sokan mesélték el a saját szülésüket akár huszon- vagy harmincéves távlatból. Részletesen.

Ha jó szülést akarsz Magyarországon, fizetned kell?

Bár ez valamennyire egyértelműsítené a helyzetet, valójában nem igaz – ezt alátámasztja az igyszultem.hu oldalra beérkezett eddigi szüléstörténetekre és a KSH korábbi kutatásaira hivatkozva Kremmer Sarolta, a térképen dolgozó K-Monitor Közhasznú Egyesület munkatársa is (akik az EMMA Egyesülettel közösen készítik a térképet). „Maga a K-Monitor Egyesület a korrupcióval foglalkozik, ezen belül tavaly májusban kezdtünk el utánajárni a szülészeti hálapénz témájának, ami az úgynevezett kis korrupció egyik formája. Ez a bizonyos kis korrupció a legtöbb esetben kifejezetten visszaszorult az országban az elmúlt években, egyetlen terület van, ahol továbbra is nagyon erőteljesen jelen van – ez az egészségügy. Azt találtuk, hogy a nők nagyobb arányban fizetnek hálapénzt, aminek a legnagyobb szelete a szülészeti ellátásban történik, így elkezdtünk utánajárni az anyák és az orvosok oldaláról is. A MOK [Magyar Orvosi Kamara] új vezetése részéről láttuk a szándékot a hálapénzrendszer felszámolásának megkezdésére, de közben még valamit felfedeztünk: azt, hogy

a legnagyobb problémát az objektív és könnyen elérhető információ hiánya okozza a szülészeti ellátásban.

A kórházak honlapján nincs elérhető és értelmezhető protokoll, nem szerepelnek statisztikák a szülésindítási, császármetszési vagy gátmetszési arányról, tehát a legtöbb szülés előtt álló nő a helyzetben nem objektív, hiszen a kezelőorvosától és a barátnőitől tud információhoz jutni. Ezekből a felderítetlen területekből és ki nem mutatott összefüggésekből jött a felmérés ötlete, amiben az a különleges, hogy azonnal hozzáférhetők is az információk.

Egyelőre még adatgyűjtési szakaszban vagyunk, ami egyébként később is folytatódik majd, de hamarosan készítünk egy részletes elemzést is, ami még jobban megkönnyíti az összegyűjtött információ felhasználását. Mivel a felmérés teljesen anonim, bízunk benne, hogy őszinte válaszokat kapunk. Azért is fontos ez a felmérés, mert még soha nem készült olyan statisztika, ami megmutatja, mennyi hálapénz mozog a szülészeti ellátásban – ez teljesen lefedetlen terület. Azért csak az elmúlt tíz év szüléseit vizsgáljuk, mert szeretnénk megfigyelni és elemezni bizonyos mintázatokat. Vannak információink olyan kórházakról, ahol egy vezetőváltás után elvileg tilos az orvosoknak magánklienseket vállalni, és szívesen megvizsgálnánk, hogy ez mennyire tartható a gyakorlatban.”

A Sarolta által említett barátnők mellett – tapasztalatom szerint – ma már az online szülői közösségekben, vagy akár tematikus cikkek alatt megjelenő kommentfolyamokban történik információátadás a témában, de ott is erőteljes a szubjektív rész. Szerintem nem minden család ugyanazt az ellátást szeretné, van, akinek a háborítatlan szülés a fontos, másnak viszont a PIC megnyugtató közelsége. Van, aki szeretne annyira gyorsan túl lenni a szülésen, amennyire nagy kockázat nélkül lehet, és az ugyanolyan érvényes elképzelés, mint a teremtő fájdalom megélésének a vágya.

A szülészeti hálapénz abban különbözik az összes többi egészségügyi helyzetben felmerülő paraszolvenciától, hogy ott igenis van többletszolgáltatás: a választott orvosod és/vagy szülésznőd a rendelkezésedre áll a szülés időpontjában, akkor is, ha a gyereke születésnapjáról kell eljönnie, vagy az ágyból kell kiugrania az éjszaka közepén.

Kremmer Sarolta adatokkal is megerősíti a választott orvos iránti igényt: „A KSH 2018-ban a szülés előtt álló nőkről szóló reprezentatív kutatása szerint a megkérdezett nők több mint kétharmada választott orvossal és/vagy szülésznővel tervez szülni. Ezekben az esetekben általában egyértelmű, hogy van hálapénz, de sokszor még akkor is, amikor az ügyeletes orvos viszi végig a szülést.

De miért kell nekünk választott orvos a szüléshez?

Erre a kérdésre saját tapasztalatból is van válaszom: azért, hogy legyen egy olyan ember, akiben bízom, és aki egyúttal szakemberként van jelen. Ez pedig azért nagyon fontos, mert

a kórházi statisztikák, a barátnőktől hallott sztorik és akár a világosan leírt protokollok sem számítanak annyit a biztonságérzetben, mint az emberi tényező.

Közben persze fontos az intézmény is, Budapesten például szerintem a legtöbb kórháznak van egy bizonyos „híre”, van, ami köztudottan háborítatlan szülés-párti, akad, ahol komoly felszereltséggel fogadják a problémás várandóssággal érkezőket. És közben, ha választasz is egy intézményt, aminek egyetértesz a szellemiségével, akkor még mindig kell „szerezned” egy orvost a kórházon belül, aki vállal akkor is, ha területileg nem oda tartozol.

Ráadásul, ha rendelkezésre is áll statisztika akár a hálapénz vagy a beavatkozás arányáról, az sem jelent tökéletes bizonyosságot – Kremmer Sarolta kutatásokra alapozott tapasztalatai szerint: „Érdekes lenne annak tekintetében vizsgálni a beavatkozások, de még akár a hálapénzfizetés arányát is, hogy az adott kórház milyen progresszivitási szintű koraszülött-ellátásra van berendezkedve. Hiszen valószínűleg nagyobb arányban kap borítékot az az orvos, aki valóban életmentő beavatkozást hajtott végre a szülés során. De az is, akinek azért volt több feladata a szülésnél, mert ő maga idézett elő későbbi beavatkozást kívánó helyzetet egy gyorsítást szolgáló döntéssel.”

Egyébként Ukrajnán kívül egyetlen másik olyan ország sincs, ahol létezne ez az egész orvosválasztós rendszer. Van, ahol a terhesség során megjelenő segítő ott lehet a szülésnél és később az első hetekben is, máshol egyszerűen az intézményt lehet kiválasztani, de ez az orvosválasztás egészen ritka.

Mi lehet a megoldás?

A kérdőívben nemcsak a választott orvosra, de a választott szülésznőre is rákérdeznek, ami azért fontos, mert nagyon sokszor felmerül a szüléssel kapcsolatos akár szakmai cikkekben is, hogy ha komplikációmentes egy szülés, akkor valójában elegendő a szülésznő jelenléte. „Engem meglepett, hogy milyen sokan szülnek választott szülésznővel, különösen azért, mert ez nem minden kórházban elérhető lehetőség, sok helyen csak orvossal együtt lehet szülésznőt választani. Egyelőre csak feltételezéseink vannak – például, hogy a kérdőív kitöltői inkább azok a nők, akik tudatosan keresik a lehetőséget erre.”

Talán a szülésznők lehetnek azok, akik megoldják ezt a lehetetlen helyzetet, ahol a nők azt keresik, akiben bízhatnak, és ehhez joguk is van – de a hálapénzes orvosválasztó rendszer nélkül? Ehhez jön még a szakemberhiány és a magán-, illetve állami ellátás furcsa keveredése. Az biztos, hogy ennek a rendszernek a felszámolása hosszadalmas és nehéz lesz, és

mindannyiunk közös feladata, hogy először átlássuk, aztán szakemberek segítségével változtassunk rajta.

Ehhez az első lépés, hogy aki az elmúlt tíz évben szült, és még nem tette meg, kitölti EZT a kérdőívet, ezzel ugyanis azonnali segítséget nyújt annak is, aki épp most keresi, hogy mire számíthat a szülészeti ellátásban. Később pedig jelentkezünk a rendszerezett információkkal is, ami még többet segít majd.

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images