Négy haláleset egy családban

  • Az 1989-ben született Caleb 19 naposan halt meg, miután az anyja lefektette aludni – a szakértők szerint bölcsőhalál végzett a kisfiúval;
  • a Folbigg házaspár második gyereke, Patrick nyolc hónaposan hunyt el egy epilepsziaroham következtében;
  • harmadik gyerekük, Sarah, 1993 augusztusában, mindössze tíz hónaposan halt meg – az ok ebben az esetben is bölcsőhalál volt az orvosok szerint;
  • negyedik gyerekük, Laura, a halotti bizonyítványa szerint ismeretlen okból hunyt el 18 hónapos korában.

Majd ha piros hó esik

Kathleen Folbigget a naplója alapján (amit a volt férje adott át a rendőrségnek) ítélték börtönbüntetésre háromrendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság és egyrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A naplóban ilyen bejegyzések szerepeltek:

„Úgy érzem, én vagyok a legrosszabb anya a Földön. Félek, hogy Laura is el fog hagyni engem, mint ahogy Sarah tette. Tudom, hogy türelmetlen és kegyetlen voltam néha hozzá, és aztán elment, egy kis segítséggel.”

„Nyilvánvalóan az apám lánya vagyok” – írta egy másik alkalommal, ami azért keltette fel az ügyészség gyanúját, mert apja megölte Kathleen Folbigg anyját, amikor a kislány még kétéves sem volt. 

A napló alapján az ügyészség szerint kétség sem fért ahhoz, hogy Kathleen megölte a gyerekeit – habár közvetlen bizonyíték sosem volt erre. Senki nem látta, hogy erőszakos lett volna a kicsikkel, és a boncolások sem tudták bizonyítani, hogy a gyerekeket valóban megfojtották volna, mint ahogy azt a vád állította.

A negyedik gyereket vizsgáló orvos viszont azt mondta a bíróságon, hogy nagyobb az esély arra, hogy piros hó essen, mint hogy négy gyerek is természetes halált haljon ugyanabban a családban.

Kathleen Folbigg hiába tartott ki mindvégig az ártatlansága mellett, hiába nem volt bizonyíték arra, hogy a gyerekeket megfojtották, és hiába magyarázták meg, hogy a naplóbejegyzések nem a gyilkosságok bevallásának bizonyítékai, hanem egy szenvedő és gyászoló édesanya gondolatai, a nőt először negyven év börtönbüntetésre ítélték, majd ezt csökkentették harminc évre úgy, hogy leghamarabb huszonöt év múlva szabadulhat feltételesen.

Kilencven tudós kérte a szabadon engedését

Kathleen ügyében az áttörést végül a tudomány fejlődése hozta el: genetikai vizsgálatokkal ugyanis sikerült azonosítani azt a genetikai mutációt, ami a gyerekek halálához vezetett. 

A két lány, Sarah és Laura esetében egy olyan ritka génvariációról volt szó, amit az anyjuktól örököltek, és ami szívritmuszavart és szívleállást okozhat. Caleb és Patrick pedig szintén örökletes betegségben szenvedtek, ami hirtelen fellépő epilepsziát okoz – Patricknél jelentkeztek is a rohamok, Calebnél viszont nem tudni ilyen esetről.

Pszichológus és pszichiáter szakértők pedig a vizsgálat során azt állapították meg, hogy a naplóbejegyzéseket nem beismerő vallomásokként kell értelmezni, hanem egy gyászoló anya szavaiként, aki valószínűleg depressziós, és magát okolja a gyerekei haláláért.

Az eredmények tükrében 2021-ben kilencven kutató írta alá a Kathleen Folbigg felmentéséről szóló kérelmet. A bíróság újabb vizsgálatot indított, aminek lezárulta előtt már feltétel nélkül szabadlábra helyezték a nőt, aki 2023 júniusában szabadulhatott, december 14-én pedig hatályon kívül helyezték az ellene hozott ítéletet. Az ügy részleteiről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

A rendszer áldozata

A bíróság előtt Folbigg azt mondta: „Inkább engem hibáztatott a rendszer ahelyett, hogy elfogadta volna, hogy a gyerekek váratlanul meghalhatnak.”

A nő köszönetet mondott támogatóinak, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy bizonyítsák ártatlanságát, és meggyőzzék a bíróságot arról, hogy az új tudományos bizonyítékok alapján új vizsgálatot rendeljenek el.

A nő ügyvédje, Rhanee Rego a bíróságon azt mondta, hogy Folbigg jogi csapata kártérítést fog követelni, amit számszerűsíteni nem akart, csak annyit közölt: jelentős összeg lesz. Egyes becslések szerint a nő akár több száz millió forintnyi kártérítést kaphat azért a húsz évért, amit ártatlanul ült börtönben. 

Az ügynek Folbigg egyéni sorsán túl is hatalmas jelentősége van: jogi reformokat terveznek bevezetni minden ausztrál államban azért, hogy a hasonló tévedéseket elkerülhessék. „Itt az ideje, hogy Ausztrália felülvizsgálja jogrendszerét annak érdekében, hogy az ítéletek tudományosan megalapozottak legyenek” – mondta Anna-Maria Rabia, az Ausztrál Tudományos Akadémia igazgatója.

„Az idő, ami a mai eredmény megállapításához kellett, sokaknak sokba került. Reméltem és imádkoztam, hogy egyszer majd itt állhatok úgy, hogy tisztázták a nevem”

– mondta a bíróságon Folbigg, akinek az esetét az ausztrál igazságszolgáltatás egyik legnagyobb tévedéseként emlegetik.

Forrás: BBC, CNN, The Guardian

Kiemelt kép: YouTube / EL PAÍS

Dián Dóri