Mi történt a Roe kontra Wade-üggyel?

Június 27-én 5:4 arányban az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy az abortuszhoz való jog alkotmányellenes, és érvényteleníti az 1973-as Roe kontra Wade-ügyben meghozott ítéletet (erről bővebben Mózes Zsófi cikkében olvashattok). Ez pedig azt jelenti, hogy minden állam maga határozza meg az abortuszra vonatkozó törvényeit, ami akár teljes tilalmat is jelenthet. Joe Biden elnök azóta több sajtótájékoztatót is tartott, amelyeken kifejezte, hogy a legcsekélyebb mértékben sem ért egyet a döntéssel, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az amerikai nők egészségét és életét megvédje. 

Kijelentette, hogy a fogamzásgátló eszközök mindenhol elérhetők lesznek az egyes államok esetleges korlátozása ellenére is, és minden törvényi keretet megragad majd arra, hogy ellensúlyozza a bírák döntését. Beszédében kiemelte, hogy a kongresszusnak vannak még eszközök a kezében, például az, hogy kodifikálják a Roe-ítéletet.

A képviselőház azóta megszavazta az abortuszhoz való jog alkotmányos visszaállítását 219-210 arányban, így most a szenátuson lenne a sor, hogy ugyanezt tegye, de ott jelenleg nincs meg az ehhez szükséges demokrata többség, így annak a valószínűsége, hogy valóban törvénybe foglalják az abortuszhoz való jogot, szinte egyenlő a nullával. Az egyetlen lehetőség az lenne, ha az őszi választások során változna a szenátus összetétele.

A fent említett teljes tilalom már érvénybe is lépett, így bizonyos államokban még akkor sem mehet valaki abortuszra, ha nemi erőszak vagy vérfertőzés áldozata lett.

Egy tízéves áldozat esete világosan mutatja a rendszer hibáit

A törvény változása után néhány nappal, június 29-én egy tízéves ohiói kislány hathetes terhesen Indianapolisba utazott a rokonaival nőgyógyászati konzultációra, és másnap el is végezték rajta a művi terhességmegszakítást. Az eset Biden elnök egyik beszédébe is bekerült, amit a jobboldali média élesen kritizált, mondván, az eset „hamis”, és „jól jött a demokrata politikusoknak” az abortusztörvény támadásához. A borzalmas esetet, melyet az Indianapolis Star hozott nyilvánosságra, a Fox News azonnal hamisnak nevezte, élen a csatorna sztárjával, Tucker Carlsonnal és Jesse Wattersszel. De nemcsak a republikánusokkal szimpatizáló médiumok ültek fel erre a hullámra, hanem

még a Wall Street Journal is szerkesztőségi állásfoglalást közölt arról, hogy a sztori „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen”.

Sőt, a Washington Post tényellenőrző munkatársa, Glenn Kessler is erős célzásokat tett arra, hogy a történet „nem biztos, hogy igaz, hiszen csak egyetlen forráson alapszik”: az Indianapolis Star által idézett Caitlin Bernardon, aki végrehajtotta a beavatkozást. Kessler azt is kiemelte, hogy egy tízéves gyermek abortusza meglehetősen ritka eset, bár tény – tette hozzá –, hogy csupán Ohió államban 2020-ban ötvenkét esetben végeztek 15 év alatti személyen abortuszt, ami heti egy (!) esetet jelent. 

 

A cikk után többen is felhördültek, és Keslernek szegezték a kérdést, hogy pontosan hány forrás is kell ahhoz, hogy nemi erőszak esetében higgyenek az áldozatnak, hiszen a legtöbbször mindössze az áldozat és az erőszaktevő szava áll egymással szemben, nincs lehetőség több forrás beidézésére, mint más cikkek esetében. Ez is világosan mutatja, miért nem hozza nyilvánosságra a történetét sok áldozat, hiszen még egy tízéves kislány megerőszakolását is megkérdőjelezik, főleg, ha politikai tétje van az ügynek.

Mi lett eddig az ügy következménye?

A Washington Post cikkének megjelenése után nem sokkal kiderült, hogy már le is tartóztattak egy 27 éves colombusi férfit, Gerson Fuentest a kislány megerőszakolásának gyanújával, mivel a Franklin megyei gyermekvédelmi szervezet már június 22-én bejelentést tett a kislány édesanyjának beszámolója alapján. Kessler ekkor a cikke elejére tette a fejleményeket, és egy cinikus tweetben reagált az őt kritizáló hangokra.

Az ohiói rendőrség július másodikán hozzájutott az indianapolisi klinika dokumentumaihoz, és kihallgatták Fuentest, aki beismerte, hogy legalább két alkalommal szexuálisan bántalmazta a kislányt. 

Indiana republikánus főügyésze, Todd Rokita ezután bejelentette, hogy vizsgálat indult a nőgyógyász ellen, aki elvégezte a terhességmegszakítást és jelentette a bántalmazást a hatóságoknak (annak ellenére, hogy a bűncselekmény Ohióban történt), aminek még az is lehet a következménye, hogy fel kell adnia a praxisát. 

Miután a szülész-nőgyógyász a nemzetközi figyelem középpontjába került, orvosok és más támogatók több mint 270 000 dollárt (107 millió forintot) gyűjtöttek össze számára, hogy segítsenek a biztonságát érintő kiadásaiban.

(Az összeg azóta folyamatosan nő – a szerk.)

Arról, hogy valóban szükség volt-e Indianáig utaznia a tízéves gyermeknek, megoszlanak a vélemények, ugyanis a kislány az abortusz elvégzésekor hathetes és három napos terhes volt. Ohióban június 24-e óta a „szívdobbanás törvénye” lépett életbe, ami a szívműködés észlelése után nem engedélyezi az abortuszt, vérfertőzés esetén sem, de kivételt tesz akkor, ha az anya egészsége súlyos veszélyben van a várandósság miatt, ez pedig Dave Yost ohiói főügyész szerint megállta volna a helyét egy tízéves áldozat esetében.  

 

Az indianai orvos viszont azt állítja, hogy páciense olyan beutalót kapott egy ohiói orvostól, amit úgy értelmezett, hogy az államban nem végezhetik el rajta az eljárást. Az ohiói törvényhozók, jogászok és orvosok szerint valóban számos tényezőt figyelembe kellene venni annak megállapításakor, hogy az anya egészsége veszélyben van-e a terhesség által.

Fejes Flóra

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/AHMET YARALI