Tegnap éjjel elöntötte a házunk földszintjét a víz. Feltépte a szekrények ajtaját, felborogatta az asztalokat, úszott a zöldesbarna sárban könyv, ruha, játék, és mi ott álltunk hárman gumicsizmában, nézve, ahogy minden lyukon ömlik be a tenger. Értelme sem volt megpróbálni megállítani.

Soha nem éreztem még magam ilyen tehetetlennek.

Nem tudtam aludni, hol az újabb hullámra figyelmeztető sziréna, hol a mentőhajó villogása ébresztett fel zaklatott álmomból.

Ma reggel összepakoltunk, kitakarítottunk, felcipeltük a szőnyegeket. Délelőtt tizenegy körül érkezett az újabb dagály, és én elmentem a San Marco térre. Combig érő gumicsizmában tudtam csak kimenni, az utcákat teljesen elöntötte a víz, de még ez sem ébresztett fel teljesen.

 

Szent Márk tér - Szerzőnk fotója

Még a víz alatt úszó San Marco is csak kaland volt eleinte.

Hiszen elmegy majd a víz, pár nap az egész, és minden visszatér a régi kerékvágásba. A csizmám csinos, és sosem láttam még ilyen szabadon, ilyen közelről a San Marco bazilika aranyozott mozaikjait. Igazi velencei vagyok. gondoltam mosolyogva, és cuppogtam körbe a téren. Tetszett a tenger ereje, valamilyen morbid módon lenyűgözött önnön tehetetlenségem vele szemben, az, hogy még a fölém magasodó, öreg San Marco is jelentéktelen hozzá mérve.

Nem tudtam elhessegetni a gondolatot, hogy fura módon ez az egész folyamat természetes. Források számolnak be velencei árvizekről évszázadok óta, maga Lord Byron is megénekli, hogy bármily fájdalmas is ez, kivédhetetlen egy lagúnára épült városban.

 

Árvíz a Szent Márk bazilika belsejében 2019 november 13-án - Forrás: Getty Images/Simone Padovani/Awakening

A velenceiek teszik a dolgukat. Lapátolják a vizet hosszú csizmájukban, fejet hajtva a tengernek, szorgalmasan munkálkodva azon, hogy megőrizzék azt, ami nekik fontos. Csak a turisták és a távollévő ismerősök szörnyülködnek fennhangon, hogy „elveszik a művészet, elvesznek a gyönyörű épületek, az aranyozott templomok. Oda Velence”.

Pedig sajnos a hotelban töltött pár nap, a röpke látogatás csak azért, hogy valaki elmondhassa magáról, járt Velencében, nagyobb kárt tesz a városnak, mint bármilyen magas árvíz.

 

Velence utcái 2019 november 12-én - Forrás: Getty Images/Giacomo Cosua/NurPhoto

Velence a vízre épült, magabiztosan hirdetve az ember uralmát a természet ereje felett.

De, kérdem én (is), nem lett talán túl nagy az arcunk az elmúlt évtizedekben, nem mentünk túl messzire? Hatalmas mennyiségben termeljük a műanyagot, teledobáljuk a tengereinket mindennel, amit az nem tud befogadni, míg elvesszük tőle azt, ami élteti, és csodálkozunk, hogy azt mondja: elég, ne tovább?

Oly könnyen csúszik ki most a szánkon, hogy „hát, igen a klímaváltozás hatása… milyen borzalmakat tesz a városainkkal…  elpusztítja a művészetünket… szörnyűség”. És pont oly könnyen libbenünk tova a kis kávénkkal a műanyag pohárban, a legújabb tüll-puffos ujjú ruhánkban, ami tuti, hogy csak egy szezon erejéig lesz divat, aztán mehet a kukába. Én is, pont úgy, mint te és ő.

Hogy is várhatnánk el a természettől, hogy tisztelje a szépséget, a csodát amit az ember Velencében vagy bárhol máshol a világon alkotott, ha mi nem tiszteljük a szépséget és varázslatot, amit ő ad nekünk nap mint nap?

Meddig gondoljuk még, hogy nincsen határ? Hányszor ordítja még képünkbe a világ, hogy Bábel tornya is odaveszett?

 

Velence utcái 2019 november 12-én - Forrás: Getty Images/Giacomo Cosua/NurPhoto

Amikor leültem otthon az asztalomhoz, még nagyon izgatott voltam. Kisgyermek énem élvezte a hosszú csizmában való csatangolást, a hirtelen adrenalinlöketet, a bizonyosságot, hogy ha rosszul lépek, bizony úsznom kell hazafelé, és a sorra beugró szövegfoszlányokat, amiket az Instagram képek alá posztolni tudok. Szépen lassan nyugodtam meg és dolgoztam föl, amit láttam, és remélem, a végére sikerült olyan komolysággal írnom a tapasztalatokról, mint amit a téma megkövetel.

Velence bajban van, ha ez így folytatódik, minden tárgyi emléke a szabadságnak, kreativitásnak és művészetnek, amire az emberiség egyöntetűen és oly kevélyen büszke, percek alatt válhat a habok martalékává.

A város sok mindent túlélt hosszú történelme alatt, és én hiszem, hogy ezeket a mostani árvizeket is túléli majd, de a veszély akkor is létező: pár éven belül a tenger úgy boríthatja fel San Marco bazilikáját, és úgy döntheti fel az óratornyot, ahogy felborította a mi apró, könnyű asztalainkat tegnap éjjel. És nem hibáztathatunk érte mást, csak magunkat.

 

Csernik Gréta

 Kiemelt kép: Getty Images/Stefano Mazzola/Awakening