Jó hosszú időre bezártak az iskolák, a szegény szülőnek pedig főhet a feje, hogyan oldja meg a gyereke két és fél hónapos vakációját a maga jóval szűkebb szabadidős lehetőségeivel. Sokan nem tudnak mást tenni táborok, nagyszülők vagy más bevethető rokonok híján, mint azt, hogy otthon hagyják egyedül a tizenéves gyerekeiket, ha már elég nagynak ítélik őket ahhoz, hogy biztonsággal eltöltsenek egy-két komplett munkanapot a lakásban. Így történt az egyik olvasónkkal is, aki a következő felháborodott hangú levéllel keresett meg bennünket:

„A kifejezetten magas, 13 és fél éves fiam tegnap elment a III. kerület, Bécsi úti Media Markt üzletbe, hogy ott a zsebpénzéből fejhallgatót vásároljon, a velem való előzetes egyeztetés után. Aztán ijedten hívott telefonon már otthonról, hogy elmesélje, az egyik eladó először arra kérte, igazolja magát a diákigazolványával, mivel szülői felügyelet nélkül volt, majd amikor nem tudta felmutatni a dokumentumot, megfenyegette, hogy akár a rendőröket is kihívhatja rá. Ha jól tudom, Óbuda területén bevezettek egy olyan szabályt, miszerint 12 éven aluli gyerekek nem tartózkodhatnak közterületen szülői felügyelet nélkül.

De zsarukat hívni egy boltban az ott vásárló gyerekre?! Milyen rendőrállamban élünk?”

Gyors utánajárást végeztünk az ügyben, majd kiderült, hogy az Óbudai Közterület-felügyelet valóban megjelentetett a Facebook-oldalán egy félreértésre okot adható posztot, miszerint „12 éven aluli gyermekek nem tartózkodhatnak szülői felügyelet nélkül közterületen. A nyári szünidőben ezért munkatársaink hosszabbított szolgálatban, 22:00 óráig járőröznek. Az ellenőrzések helyszíneit kiterjesztettük a vízpartokra és a játszóterekre is.” A bejegyzés azonnal bősz háborgáscunamit indított el, sokan rossz viccnek titulálták a valóságtól elrugaszkodott, életszerűtlen szabályozást.

Már miért ne mehetne le egy olyan gyerek a játszótérre, focipályára, bringázni egyedül, aki az egész iskolaévben önállóan járt suliba, onnan edzésre, majd haza?

A népharagot érzékelve, a Felügyelet sietett megnyugtatni az aggódó szülőket, több jogszabályra is hivatkozva. Állításuk szerint nem céljuk a parkokban békésen játszadozó csemeték vegzálása, a közteresek csupán a veszélyektől szeretnék megvédeni őket azzal, hogy a nyári szünet ideje alatt fokozottabban figyelnek az esetlegesen rossz társaságba keveredő, bandákba verődő, csellengő ifjúságra.

Én meg csak abban bízom, hogy eme érzékeny feladatot ellátó közteres kollégák kellő intelligenciával tudják eldönteni, vajon az adott gyerekcsoport békés focicsapatot alkot-e, netán rosszban sántikáló bandát, illetve azt, hogy egyetlen gyerek sem fogja úgy érezni, hogy neki feltétlenül a négy fal között kell gubbasztania egész nyáron ahelyett, hogy kint rohangászna a levegőn, ahogy azt – a régi időket előcitálva – számon is szoktuk kérni rajtuk.

De mi a helyzet a Media Markttal? Hiszen az nem közterület, nem is az ő munkatársaik dolgoznak mellékállásban az osztályokon, és olvasónk leveléből az is kiderül hogy valószínűleg nem néz ki 12 évesnél fiatalabbnak a gyermek, viszont épp a pénzét készült elkölteni, tehát szemmel láthatólag nem volt veszélyben. Mindezzel együtt vajon okosabban teszik-e a gyerekek, akik 12 évnél fiatalabbak (vagy annak tűnnek), ha inkább nem vásárolnak egyedül?

Megkerestem az üzlet sajtóosztályát, ahol elmondták: a magyar jogszabályok egyértelműen szabályozzák a 18 év alattiak kiskereskedelmi kiszolgálását, méghozzá a család védelmét szem előtt tartva.

Eszerint: 14 év alatti gyerek csupán csekély értékben vásárolhat törvényes képviselő közreműködése nélkül, bár arra a törvény nem tér ki, hogy ez a „csekély érték” pontosan mekkora összeget takar.

Ennek a szabályozásnak a napi gyakorlat szintjén akkor van jelentősége, amikor egy gyermek egyedül megy vásárolni – például egy műszaki áruházba –, és egy nagy értékű terméket vásárol. Előfordul ugyanis, hogy ezt a gyermek szülői engedély nélkül teszi. Van rá példa, hogy ilyen esetben a szülő visszaviszi a terméket, és kéri az áruházban a vételár visszatérítését. Ezt a Media Markt korábban is teljesítette – amikor csak lehetett” – írta a cég kérdésünkre.

Természetesen a pénztáros nem kötelezhet senkit az iratai bemutatására, de a vásárlás feltételéül megszabhatja. Nyilván az áruháznak sem célja, hogy felbőszült szülők árasszák el, amiért a távollétükben a gyerekük full HD tévét vásárolt, mert azon jobban csúszik a meccsnézés.

Hogy mindezekből mi a tanulság? Ha megoldható, legyen a gyereknél diákigazolvány, amikor egyedül megy el otthonról. Műszaki cikkeket és drágább holmikat pedig inkább szülői közreműködéssel vásároljon. Óvatosan megfogalmazva tegyünk csak ki új rendeleteket és szabályozásokat, mindenki más pedig olvasson értőn, és ne vegzálja túlbuzgólkodva a gyerekeket a saját szakállára, csak azért, mert esetleg megteheti.

Mindezzel együtt el kell mondanom, hogy a Media Markt példaértékű alapossággal vizsgálta ki az általunk közvetített panaszt, az incidensből kiindulva pedig úgy döntöttek, hogy azt – a tanulságokkal együtt – esettanulmányként beépítik a képzéseikbe is.

 Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/  Image Source