Hát... legyen. Nem túl kreatív, ötlet hiszen a nőnapi gesztusok általában kimerülnek a virágban vagy szívecskés csokiban, de legalább mi, nők, kapunk valamit. Én persze boldogan eltekintenék ettől, sokkal jobban örülnék, ha az év további 364 napján érezném azt, hogy legalább olyan megbecsült tagja vagyok a társadalomnak, mint a pasik, és nem szembesülnék vele nap mint nap, mennyire mélyen rögzült sztereotípiák vannak az emberekben. Van, amikor már észre sem veszem, csak utólag mélázok el egy-egy kijelentésen vagy cselekedeten, majd vállat vonva – hiszen nekem azért nagyjából fasza a helyzetem, nem úgy, mint egy csomó nőnek világszerte – csinálom tovább az életem. 

De vissza a diákfiúkra, akik virággal kápráztatnak el, ha épp akkortájt fogyna ki a benzinem. Jön Béla/Zoli/Péter és udvariasan felajánlja, hogy megtankolja a kocsit. Ám legyen. Drukkolok, hogy ki tudja nyitni a benzintankot. Majd kedvesen cseverészve elmagyarázza nekem a benzinkút egyszerű működését. Ha szerencsém van, akkor előkerülnek a sematikus ábrák, a benzinkút keresztmetszeti képe kartonra kasírozva, az egyes rétegek más-más színnel jelölve. Ha még nagyobb szerencsém van, akkor tableten mutatja meg mindezt, ahol felnagyíthatjuk az egyes elemeket, ha plusz információra vágynék.

Hallom, amikor azt mondja: „Hölgyem, a Gasoline 2C5-B2B stílusos, kétoldalas kültéri terminál, ami a legbiztonságosabban kezeli a bank- és flottakártyákat, valamint a készpénzt, a Gerebout-Seuzem által fejlesztette technológia konfigurálható egyoldalas szivattyúvezérléssel van ellátva, de ott (rámutat a másik kútra) megtekintheti a sziget megoldást, ami szintén saját fejlesztés.” Majd mélyen a szemembe néz, és megkérdezi: „Tudja, mi van a kezében? Ez egy Flexela AVZ-turbo3-as automata töltőpisztoly, formatervezett fogófelülettel, melynek teljesítménye akár 80 liter/perc is lehet. Tudta ön, hogy miből készült a kifolyócső anyaga? Ne szégyellje magát, mások sem tudják” – mondja, és előkapja az ismertetőt, melyet női szemnek kedves színekben nyomtak, azaz rózsaszínben, halványabb barackban és visszafogott lilában pompázik, és azt mondja majd: „Ez az Auchan ajándéka sz ön számára! Boldog nőnapot!” És férfias léptekkel továbbhalad a következő hölgy irányába.

Hogy mi ezzel a baj? Igazán semmi. Ja, de mégis. Miért gondolják, hogy a nők nem tudnak benzinkutat kezelni? Van erről felmérés?

Értem én, hogy az automata kutak rendszere viszonylag új, de egyrészt baromi egyszerű, másrészt mindenhol pontosan – mondhatni hülyebiztosan – ki van írva, mit kell tenni. Azt is vágom, hogy ez egy gesztus, segítségnyújtás, csak éppen baromira lekezelő és megalázó. Nem, nem az, hogy el akarják magyarázni, nyilván, ha valaki életében először lát valamit, bizonytalankodhat. De miért csak a nők? És miért nőnapon? Ki volt az az agyalágyult marketinges, aki ezt kitalálta? Biztosan nem hallott még a mansplaining-jelenségről, amit persze hogy az USA-ban alkottak meg. A man, valamint az explain szavak összevonásából született meg, és arra utal, hogy lekezelő módon magyaráz el valamit egy férfi egy nőnek.

Na, ez a valami pont az, amit fent vázoltam.

És miért keresnek csak jóképű fiúkat – ezt akkor mondták, amikor felhívtam a céget, valós-e a hirdetés –, miért nem magyarázhatná el egy csúnya fiú, hogy működik az a nyomorult kút? Esetleg egy lány? Ja, hogy ez fel sem merült? Hát, mi lehet az a különleges dolog ebben a munkakörben, amitől csak egy jóképű fiú tudja elvégezni a feladatot? Miért feltételezi az áruház, hogy kizárólag a nők nem képesek felfogni egy benzinkút használatát?

Mi a helyzet a férfiakkal? Azok úgy születnek, hogy értenek az autóvezetéshez, tankoláshoz, számítógépekhez és villanyszereléshez? Frászt!

Saját életemben is tudok jó néhány pasiról, akihez képest én egy atomreaktor-szerelő és Forma-1-es pilóta szerelemgyereke vagyok, és persze ez fordítva is igaz lehet. Lényeg a lényeg, mindenre van példa és ellenpélda is, ám ami itt történik, az nagyon, de nagyon félrement. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Anze_Bizjan