-

Nem, szerencsére nem arról szól az elnökválasztás, hogy kinek mekkora, csak arról, hogy Donald Trumpnak, aki ezidőtájt a Republikánus párt legesélyesebb jelöltje, mekkora.

A dolog úgy kezdődött, hogy Trump az egyik vetélytársát, Marco Rubiot rendszeresen azzal szívatta, hogy túl alacsony. Erre Rubio azzal vágott vissza, hogy lehet, hogy Trump magasabb mint ő, de a kezét nézve (aprócska ujjait), és a közkeletű mondásra gondolva, mely szerint akinek kicsi a keze, annak khm..., a legférfiasabb testrésze is aprócska, szóval Trumpban inkább ne bízzanak meg az emberek.

Trump természetesen visszavágott, és kikérte magának, hogy gondja lenne a méreteivel: „Biztosíthatok mindenkit arról, hogy nincs ilyen probléma. Ezt garantálom!”

A dolog annyira komoly jelentőséget kapott a kampányban, hogy a CNN külön anyagot szentelt neki, vajon tényleg van-e összefüggés az ujjak hossza, és a férfi nemi szerv mérete között. Tudományos kutatásokat idéztek (patkányokon végzett teszteket, és egyetemi vizsgálatokat), szóval, hihetünk nekik, amikor azt írják, „a férfiak péniszének méretét, azért egynél több dolog határozza meg”. Huh! Ebben akkor megnyugodhatunk – és felhagyhatunk azzal, hogy kézfogáskor a pasik kezét vizslatjuk. Viszont, ami cseppet sem megnyugtató, az az, hogy a világ egyik vezető hatalmú országában ilyen színvonalon zajlik az elnökválasztási kampány.

Persze mondhatjuk, hogy a személyeskedés sosem állt távol ettől a versengéstől, de azért az is igaz, hogy Trump indulásával eddig elképzelhetetlen mélységekbe jutott a kampány.

Trump ugyanis úgy állítja be magát, mint aki fittyet hány a politikai korrektségre, és az egyedüli őszinte és szókimondó jelölt, elég sok szellemet kiengedett a palackból: egy tévéinterjú során például arról beszélt, hogy az arab terroristák családjait egytől egyig ki kellene irtani, hiszen azok az emberek csak ebből a gesztusból értenek. Egy másik alkalommal a menekültek erőszakos kitoloncolása mellett érvelt, de az sem állt távol tőle, hogy a Ku-Klux-Klán egyik vezetőjének támogatását elfogadja (vagy legalábbis elég hosszú ideig ne utasítsa vissza ahhoz, hogy a szavazók érzékeljék, nem áll teljesen távol tőle a faji alapú kirekesztés ideológiája sem.).

De Trumpban nem is az a legrémisztőbb, ahogyan gondolkodik, hanem az, ahogy cserélgeti a gondolatait, illetve (John Oliver fogalmazott így a Trumppal foglalkozó egyik adásban), tökéletesen hidegen hagyja őt, hogy éppen igazat mond-e vagy sem.

Egy ilyen cikkben nem lehet részletesen elemezni Trump programjának abszurditását, annyit azonban mindenképpen meg kell tenni (nőként, és gondolkodó emberként), hogy szembesítjük magunkat vele, a világ egyik szuperhatalmának lehetséges vezetője mit gondol a nőkről.

Ez is épp elég munícióval fog szolgálni ahhoz, hogy innentől kezdve a másik jelöltnek drukkoljunk (akárki legyen is az):

1. 2011-ben egy jogásznő, egy Trumppal közös találkozón szünetet kért, hogy megszoptathassa a gyerekét, amire Trump így reagált: „Felugrott, elvörösödött az arca, elkezdte rázni felém az ujját, és azt ordította: Undorító vagy, undorító – majd kirohant a szobából.”

2. Ezt nyilatkozta egy alkalommal: „Az okosabb nők nagyon nőiesek, és úgy viselkednek, hogy azt hidd, szükségük van rád – de valójában mindannyian az életedre törnek. Akik úgy gondolják, hogy a nők a gyengébbik nem, azok vagy naivak, vagy viccelnek. Láttam nőket, ahogy egyetlen szempillantással – vagy más testrészükkel – befolyásoltak férfiakat..."

3. Trump véleménye Hillary Clintonról: „Hillary nem volt elég a férjének, Hogyan gondolhatja akkor, hogy Amerikának elég lesz?” – utalt ezzel Trump, Bill Clinton elhíresült nőügyeire, és a Monica Lewinsky botrányra.

4. „Az amerikai hadseregben 26.000 szexuális zaklatási ügy maradt következmények nélkül, és csak 238 esetben indult eljárás. Mégis mire számítottak ezek a zsenik, amikor férfiakat engedtek össze nőkkel?”

5. „Tudja, nem igazán számít, hogy a média mit ír össze rólam, amíg egy fiatal és szép segg van mellettem reggelente.”

6. Tudja, ha politikailag korrektek vagyunk, akkor azt kell mondani, hogy a külső nem számít. De igazából nagyon is számít. Magának például nem lenne ilyen állása, ha nem lenne ilyen szép” – mondta Trump egy női riporternek.

7. A Ponyvaregény című filmről így beszélt egy interjúban: „Az a kedvenc jelenetem, amikor Sam előveszi a pisztolyát a büfében, és azt mondja a másik srácnak, hogy vegye rá a nőjét, hogy fogja be végre a száját. Mondja azt annak a kurvának, hogy nyugodjon le. Azt mondja: »Nyugodj már le, te kurva.« Imádom ezt a részt.”

Hát, ezek után isten óvja Amerikát, és mindannyiunkat attól, hogy Trump legyen a következő USA elnök.

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/a katz