Anya azt mondta, hogy most nem szabad szaladgálni, ugrálni, játszótérre menni, amíg a doktornéni nem mondja, hogy lehet. Vigyázni kell a szívecskémre!” – Enikő ötéves. Örökmozgó kislány, akit folyamatosan vissza kell fogni. Mert legszívesebben megállás nélkül izegne-mozogna. De szívbeteg. Két hónappal ezelőtt műtötték meg, aortaszűkülete volt, és az egyik szívbillentyűjével is van egy kis probléma. Nővére, a hétéves Évike szintén szívbeteg, neki 2014-ben volt a műtétje. A szívpitvarok között volt egy két centiméteres lyuk, és az egyik szívbillentyűjét kellett plasztikázni. Mindkét kislány az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának betege.

Enikő, Évike és a szüleik

Ketten a több ezer gyermekből, akik szívbetegségük miatt születésüktől fogva másképp élnek, mint kortársaik. A hét minden napján megküzdenek a betegségükkel, és bátran, fegyelmezetten viselik a kórházi élet hosszú, néha fájdalmas pillanatait.

Mint a kiskamasz Petra is, akinél hathetes korában diagnosztizálták a rendkívül összetett szíveltérést, és 13 éves korára három műtéten van túl. Tíz hónaposan kapott kamrai pacemakert, mára megtanult együtt élni betegségével.

„Ott van, minden pillanatban a tudatomban, a mozdulataimban, a reggeli, esti gyógyszerekben, a fizikai terhelésekben...

de a mindennapok nem a betegségemről szólnak, hanem a barátokról, az iskoláról, a tanulásról, az alkalmankénti biciklizésekről, a sok olvasásról, és nem utolsósorban a zenéről, a klasszikus hegedűről.”  Noha nem sportolhat intenzíven, a mozgáshoz kapcsolódó kitartást, hitet, küzdelmet, örömet Petra is megéli. Rendszeresen részt vesz abban a kampányban, amely közös sétákkal és rendezvényekkel hívja fel a figyelmet a szívbeteg gyermekek ügyére.

Petra, Enikő és Évi legközelebb most vasárnap, augusztus 23-án, vasárnap lép az utcára, hogy sportolókkal, olimpiai bajnokokkal kézen fogva gyalogoljanak a szívbeteg gyerekek helyzetének javításáért, teljes értékű életéért, valamint példát mutathassanak egészségesek és betegek számára egyaránt. Vagy, ahogy Évike mondja: „Azért, hogy sétáljunk egy jó nagyot Mónival és a többi gyerekkel, akiknek ugyanúgy beteg a szívecskéje, mint az enyém.”

Móni nem más, mint Beck Monika a Szív Futónagykövete, a MOB Fair Play a szabadidősport - díjazottja, akit korábban már itt a WMN-en is bemutattunk. Maga is rajthoz áll az 5i50 Budapest triatlonversenyen.

Augusztus 20. és 23. között Budapest ad otthont az Ironman 70.3 triatlon versenynek és számos más kísérő eseménynek. A négynapos sportfesztivál zárónapján 42 beteg kisgyermek kezét fogják meg felnőtt élsportolók, és sétálnak együtt a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány céljaiért.

Beck Monikán kívül más ismert sportemberek is támogatják az alapítványt és a Gyermekszív Központot. Kampányuk fővédnöke és jószolgálati nagykövete Dárdai Pál, aki öccsét, Balázst veszítette el szívproblémák miatt 2002-ben. A 23 éves futballista meccs közben esett össze a pályán, leállt a szíve, és már nem tudták megmenteni. Dárdai Pál azóta minden olyan ügyet támogat, amelyben szívproblémákkal küzdő embereknek segítenek.

Az ötszáz méteres „Szívügy sétán” olimpikonok, sportolók együtt, kéz a kézben sétálnak végig a távon a szívbeteg gyermekekkel, szimbolikusan megtéve az első lépéseket a gyógyulás felé. A sétát Beck Monika vezeti, akihez csatlakozik  több neves sportoló is többek között Monspart Sarolta, Makray Katalin, Kovács Kokó István, Erdei Zsolt, Kapros Anikó, Szabó Szilvia és Márkus Petra, valamint Somogyi Dia műsorvezető és az UTE kajak-kenu szakosztály fiatal versenyzői is.

Fotó: Őszi Szilvia

Közben csütörtökön, a rendezvény helyszínén, a Kopaszi-gáton megnyílt az az exkluzív fotókiállítás is, amelyen Őszi Szilvia MOB Fair Play díjas sportfotó-riporter Szívügy című fotósorozatának képei láthatók. Szilvia közel egy éven keresztül részese lehetett a kórház életének, a kicsik gyógyulásának. Képein ezeket a szép és fájdalmas pillanatokat örökítette meg.

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa

(www.pcostrener.hu)

A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványról bővebb információkat, és az alapítvány bankszámlaszámát megtalálod ITT.

Az esemény Facebook oldala