Chlamyidia – általában tünetmentes, de meddőséget okoz, és külön kérésre sem vizsgálják ki

Volt egy srác, aki elvette az eszem. Nincs ezen mit ragozni, megláttam, és attól a perctől úgy viselkedtem, mint egy tizenéves idióta. Volt ott esemény utáni tabletta... meg minden. Aztán ahogy elkezdtem kijózanodni – a szerotonin, oxytocin, endorfin, meg mindenféle hormonok hatása alól –, rájöttem, hogy most következik a felelősség. Nyilván nem én voltam az egyetlen nő, aki fejvesztve ugrott az ölébe. Ő az a bizonyos „kockázatos partner” archetípusa. 

Bejelentkeztem egy STD-szűrésre (sexually transmitted diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek - a szerk.) Kaptam is időpontot két hónappal későbbre. Szuper magyar ellátórendszer, ugyanez magánban minimum 40, van, ahol 150 ezer, a saját (magán) nőgyógyászom is azt tanácsolta, hogy ezt ne magánban intézzem, mert nem megfizethető. 

Közben megjelentek a felfázásnak nevezett betegség tünetei: égő, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger. Persze ez megesik, gyakran csak egy coli-baktérium okozza, cickafarkfüves ülőfürdő, tőzegáfonya, medveszőlőlevél, elmúlik. 

De nem múlt el

Bevettem egy Monuralt, attól sem múlt el. 

Lázas guglizásba kezdtem, meg is találtam, hogy ezek a Chlamydia tünetei, így rendeltem egy otthon elvégezhető Chlamydia-gyorstesztet. A teszt leírása azt mondja, hogy a halvány csík is pozitív eredmény, és nekem bizony volt egy nagyon halvány csíkom. Meg persze tüneteim. 

Felhívtam a háziorvosom, hogy mitévő legyek. Ő abszolút jó fej, gondos és felelős. Azt mondta, annyit tud segíteni, hogy kér nekem egy vizeletvizsgálatot. Megérkezett az eredmény, a vizeletemben baktérium és fehérvérsejt is kimutatható, de a tenyésztés negatív, irány a nőgyógyászat. Ekkor még több mint egy hónap van hátra a vágyott STD-szűrés időpontjáig. 

Időközben begyulladt a szemem, kötőhártya-gyulladás. Google. A kötőhártya-gyulladás is a chlamydia tünetei közé tartozik. Elmentem szemészetre, ott megint elmondtam, hogy szerintem chlamydia-gyanús vagyok. Kaptam antibiotikumos szemcseppet. 

Elmentem a nőgyógyászomhoz is, elmondtam neki is, hogy a chlamydia-gyorsteszt szerintem pozitív volt, a vizeletemben baktérium, de negatív tenyésztés, be van gyulladva a szemem is. A vizsgálat alapján megállapította, hogy hüvelygyulladásom van, hüvelykenet-tenyésztést kért, és rákszűrést. Kérdeztem tőle, hogy nem kellene chlamydiára is tesztelni? Az ugyanis tudomásom szerint nem mutatható ki a sima tenyésztésből. Nem, szerinte nem kellene.

Utólag már nagyon sajnáltam, hogy nem voltam határozottabb, és nem követeltem azt a vizsgálatot, de hát ki vagyok én, hogy felülírjam az orvos döntését? 

Ekkor már hetek óta éltem úgy, hogy társammá vált az alhasi fájdalom

Az antibiotikumos szemcsepp ellenére a szemem hol jobb volt, hol rosszabb. Csökkent teljesítőképesség, alacsony toleranciaszint, hisztik, stb. 

Természetesen a hüvelykenet-tenyésztés, és a rákszűrés is negatív lett. A tüneteim továbbra is megvannak, az életminőségem kifejezetten rossz, gyógyszert három orvostól egy hónap alatt nem kaptam, mert nem tudták, mire adjanak. Elkeseredés, tehetetlenség, kisebb vagyonokat hagytam a gyógyszertárban: medveszőlőlevélre, probiotikus hüvelykúpra, amitől egy kicsit jobb, élhetőbb a helyzet. 

A kötőhártya-gyulladás újabb fellángolása

Vissza a szemészetre. A szemész belenéz a szemembe, és azt mondja, sajnálja, de van ötlete. Ne sajnálja, nekem is van. Szinte egyszerre mondtuk ki, hogy: chlamydia. Nem baj, ha odahívja a rezindensét megmutatni? Ketten nézegetik a szemem a mikroszkópban, de érdekes, milyen szépen látszik, milyen egyértelmű, milyen körvonalazott. 

Mázsás kövek estek le a szívemről, hogy végre gyógyszerhez jutok. Úgy örültem, hogy már a doktornő is röhögött, sose fordult elő eddig, amikor valakivel közölte: nemi úton terjedő betegsége van, és ezzel boldoggá tette. 

Végre megkapom a gyógyszert, csökkennek a tünetek

Lassan helyre áll a rend. Az STD- szűrés persze így nem fog menni, pont antibiotikumot szedek, pont olyat, ami gyakorlatilag minden nemi úton terjedő dolgot gyógyít, így semmi értelme. Talán kapok két hónap múlva megint egy időpontot egy kontrollvizsgálatra. Addig meg ne éljek nemi életet. Köszi. 

Három különböző orvossal beszéltem, mindegyiknek elmondtam, hogy mire gyanakszom, egyik sem vett komolyan. Volt egy negatív vizeletvizsgálatom, egy negatív hüvelykenet-tenyésztésem, és egy negatív rákszűrésem. Egy hónapig rohangáltam diagnózisért. Felelős voltam, utánajártam, törődtem vele, és nem kaptam érdemben segítséget sem állami orvostól, sem magántól. És én azok közé a szerencsések közé tartozom, akiknek volt tünete, és emiatt nem hagytam annyiban. A chlamydia a nőknél az esetek 75 százalékában, míg férfiak 50 százalékában tünetmentes. Csak éppen ez a leggyakoribb oka a meddőségnek. A leggyakoribb nemi úton terjedő betegség.

Hányan élhetnek vele, hányan terjeszthetik, ha külön kérés ellenére sem vizsgálják? Ha egy vizsgálatra két hónapot kell várni? Ki megy el egyáltalán vizsgálatra, ha tünetmentes? Ki keresgél tovább egy negatív vizeletteszt, és egy negatív hüvelykenet után, és ki hagyja a francba, és válik meddővé egy olyan kórokozó miatt, amit egyébként gyógyszerrel pikk-pakk ki lehet irtani, ha kiderül a jelenléte? 

Lányok, vigyázzatok magatokra, és feleljetek saját magatokért, mert ebben a rendszerben ezt nem sokan teszik meg értetek! 

 Kamilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/fizkes