Berecz Balázs, az Access4you alapítója, ügyvezető igazgatója tizenöt éve kerekesszékes, így pontosan tudja, hogy a speciális igényű emberek milyen nehézségekbe ütköznek a mindennapokban. Az utolsó csepp a pohárban nála egy lisszaboni utazás volt:

„Az utazásunk előtt heteken át leveleztünk a lisszaboni szállásadónkkal, fotókat és pontos méreteket egyeztettünk, minden részletet átbeszéltünk. Legalábbis ezt hittük. Éjfélkor, a repülőtérről a szálláshoz érkezve mégis kínos csendbe dermedtünk. Köztünk és a bejárat között négy óriási lépcsőfok tornyosult. Kétségbeejtő volt, nem értettük, erről miért nem szóltak, és nem tudtuk, hogyan fogunk az éjszaka közepén megfelelő szállást találni. Nem a szállásadónk hozzáállásával volt a probléma, ő fel is cipelt volna a lépcsőn, hanem azzal, hogy

nincs egy olyan közös nyelv az akadálymentességről, amit mindannyian értünk és beszélünk.

Akkor döntöttem el, hogy mi fogjuk megcsinálni.”

Balázs alapítótársával, Méri Tamással hozta létre az Access4you-t, amely egy olyan egyedülálló, standardizált rendszert és egy hozzá kapcsolódó adatbázist fejleszt, amiből mozgásszervi, érzékszervi, vagy audiovizuális akadályokkal, kognitív zavarral élők, de akár a babakocsival közlekedők is tájékozódhatnak, hogy számukra megfelelő-e az adott étterem, szálloda, vagy bármilyen más jellegű intézmény.

Az Access4you csapata azonban nemcsak a már meglévő helyszínek részére ad ki akadálymentesített tanúsítványokat, hanem

tervezés alatt álló épületek számára is rendelkezésre bocsátja azt a szempontrendszert, amely megfelel az általuk kiadott védjegy követelményeinek.

Rentábilis és fenntartható vállalkozás építése a társadalmi hasznosságra alapozva

A vállalkozás elsődleges célkitűzése már az induláskor is az volt, hogy az érintettek ingyen jussanak hozzá az információhoz, ennek érdekében pedig azt az üzleti modellt követik, hogy a felelős adatszolgáltatók, az ingatlanok tulajdonosai vagy üzemeltetők állják az auditálás díját és az Access4you által kiadott Európai Tanúsító Védjegy használatának a költségét – ezzel finanszírozzák a rendszer működését.

„Üzleti modellünk megalkotásakor a fenntarthatóság mellett határoztunk, tehát ami hosszú távra tervezetten minden érdekelt csoport számára értéket teremt” – mondja az alapító, Berecz Balázs.

Ha úgy gondolod, hogy a Best Impact Awardot az Access4you-nak kell megnyernie, szavazz rájuk itt május 20-ig: