Álságos volna úgy beállítanom, mintha nem ő volna az egyik kedvenc hazai előadóm – meg sem próbálom. Sok-sok éve figyelem, ahogy alkot, érik, fejlődik. Legutóbb akkor járt a stúdióban nálam, amikor a Jónás Vera Experiment 2016-os, Tiger, Now! című albumáért Fonogram-díjat kapott, szóval épp ideje volt ismét egymásra hangolódnunk, és megnézni, hol tart most a pályáján Magyarország egyik legizgalmasabb könnyűzenei előadója.

A HOLD című lemeznek nem véletlenül olvasható angolul és magyarul is a címe – és igen, a borítófotó is sok asszociációt enged, például a Duna-parti holokauszt-emlékmű is egy ezek közül. Az adásban Vera elmondja, miért ez a kép került a lemezre, és mit gondol ő arról, mi a feladata egy művésznek.

Dolgozott Barkóczi Noémivel, Kiss Tibor Noéval és Závada Péterrel is, én pedig kifaggattam a közös munkáról, elsősorban arról, mi dönti el, miből és kivel születik meg egy-egy dal. Beszélgetünk arról a semmihez sem hasonlítható érzésről, amit a stúdiózás jelent: amikor egy maroknyi ember – kiszakadva térből és időből – azon dolgozik erejét megfeszítve, hogy a lemez a lehető legjobb legyen.

És Vera vall a művész kételyeiről, vívódásairól is: arról a folyamatról, amelynek során eljutott oda, hogy nem magáról, nem ezekről énekel, hanem arról, amit mondani akar. Már nem megkérdőjelezi önmagát, a művészetét, hanem kijelent. S miközben mindkettő ugyanolyan erős közlés, ez mégis fontos mérföldkő.

Jónás Vera hol klasszikus bluest énekel, hol jazzt, hol népdalt dolgoz fel, mégis mindig, minden általa választott stílusban jól felismerhetően ő „A Jónás Vera”. Ez benne a csodálatos.

És az a fajta önismeret, ami csak a legjobbak sajátja: hogy pontosan tudja, mi az, ami ő, ami kényelmes és otthonos a számára, mégis folyton megújul. Az adásban kifejti, mi alapján tudja, mi működik a számára és mi nem, és milyen közönség jár a koncertjeire. 

Kitérünk persze A Dal című műsorra, amelyben a Subtones tagjaként jutott a döntőbe az idén, beszélünk David Bowie-ról és Ella Fitzgeraldról és Stevie Nicksről, női szerepekről és arról, miért fogja alaposan kibőgni magát a lemezbemutató koncert után.

Ha még nem merültél el eddig Vera különleges világában, azt javaslom, kezdd az új albummal és ezzel a Popfilter-epizóddal: nehéz lesz eldöntened, azt szereted-e jobban, amikor énekel, vagy amikor mesél.

Azt hiszem, én megszavazom a döntetlent.

Jó szórakozást kívánok!

Csepelyi Adrienn

A Popfilter további epizódjait itt találod: