Kult
Kult

Halloween, mindenszentek, halottak napja, reformáció: mit is ünneplünk pontosan?

Kult – 2023.10.31. – MLM

Október utolsó, november első napjaiban egyfajta ünneptorlódás jött létre. Hogy pontosan mikor, mit, hogyan és miért úgy ünneplünk, azt most teológus végzettségű szerzőnk elmagyarázza:

A matektanár üvöltése nem hallatszik el A tanári szobáig

Kult – 2023.10.30. – FB

Németországban sem feltétlenül álommeló a pedagógusi pálya.

Kis műterem, kis ház, kis létra, hatalmas életmű – Reigl Judit megalkuvások nélkül, a nyomorból vált világhírű festővé

Kult – 2023.10.30. – BG

Reigl Judit festő életmű-kiállításán Berecz Ágnes művészettörténész és Makláry-Soós Éva kurátorasszisztens kalauzolta végig Both Gabit. Nézzétek meg az ő szemükön keresztül a képeit annak az alkotónak, aki kompromisszumok nélkül adta át magát a művészetének, és akinek ott van a helye Jackson Pollock mellett.

Meztelen nők kutyapórázon a hátsó kertben – A clevelandi rém az iskolabuszt vezette

Kult – 2023.10.29. – MLM

Egy évtizednyi rabság, éhezés, lelki-, fizikai- és szexuális erőszak, a fogvatartónak szült gyerek… Hogyan reagál az emberi lélek ezekre a traumákra? Lehet-e mindezek után normális életet élni? A valós történet a fikció mögött iszonytatóbb, mint a netflixes Drága gyermek.

Kurucz Adrienn: A piercing

Kult – 2023.10.28. – KAd

„Emma, mint az anyák nagy része, olykor a gyereke tartótisztjének érezte magát. Akit a felettes szervek, úgymint védőnő, gyerekorvos, óvónő, tanító, iskolaigazgató, szomszédasszony, férj, családtagok stb. által el lehet és el is kell számoltatni a kiskorú nevelésének minden részletéről. Mivel a gyerek még gyerek, bármilyen tettének következményeit a társadalom felé az anya viseli, aki engedte, aki hagyta. Kivéve, ha valamely tett jól sült el, illetve tetszetős. Mert akkor a dicsőség kommunális.”

Ekkora mosolya senkinek nincs Hollywoodban – Boldog születésnapot, Julia Roberts!

Kult – 2023.10.28. – KC

Julia Roberts mindennemű manírt és modorosságot mellőz, és ha egy kérdés, vagy éppen a saját válasza megnevetteti, pontosan ugyanúgy nevet, ahogy azt a filmjeiben teszi. Őszintén, önfeledten és szívből.

3tél a Radnótiban: ülünk az étkezőasztalnál, csak bámuljuk és nem értjük egymást

Kult – 2023.10.27. – FB

„Én nem hagyom, hogy ez a hely elvesszen. A családi múltunk miatt és az életünk miatt, ami mégiscsak többnyire boldog volt. Mert én kibaszottul szentimentális vagyok” – tesz helyre mindenkit Sodró Eliza Lucija Kos szerepében a 3tél című darabban, de olyan erővel, hogy a nézőtéren elakad a lélegzet is.

„Egy megvilágosult lélek lábainál ülhetek” – Yesudian elhozta a jógát Indiából a magyaroknak

Kult – 2023.10.26. – KAd

Tudtad, hogy Európa egyik első jógaiskolája Budapesten nyílt meg a múlt század negyvenes éveinek elején? Az alapítóknak: az indiai Selvarajan Yesudiannak és Haich Erzsébet szobrászművésznek el kellett hagynia az országot, de örökségük itt van velünk most is a jógaórákon. Olvassatok erről a két nagyszerű emberről!

< 5 6 7 8 9 10 11 >