1.

Dés László és Bereményi Géza szerzeménye Udvaros Dorottya tolmácsolásában, az Átutazó című lemezről az egyik legkedvesebb dalunk a Hóesés:

2.

Az 1983-as Te rongyos élet című Bacsó Péter által rendezett filmben egy vidékre száműzött, nemesi származású színésznőt alakított, akit az akkori rendszer megpróbált eltiporni. A szerep megformálásában saját édesanyja is mintaként szolgált, akit szintén jogtalanul zártak börtönbe. A film katartikus pontja, amikor a színpadon Sziráky Lucy elkezdi énekelni a Csárdáskirálynőből jól ismert számot. Te rongyos élet!

3.

Horn Miciként az Abigél című musicalben az Operettszínház előadásán, melyet Szabó Magda műve alapján  A hadnagy úr címmel játszottak 2008-ban:

4.

Cseh Tamás emlékest 2012-ben. Elképesztő ereje van az előadásának. Egy komplett élet drámáját sűríti bele ebbe a nem egészen hat percbe:

5.

AZ 1985-ös Átutazó című albumán megjelent dal egy későbbi videóval kiegészítve. Dés László és Bereményi Géza szerzeménye:

6.

Békeffi István Janika című darabjában, a Játékszín színpadán, 1989-ben. Egy rövid ideig Dévay Camilla, a színésznő nem kevésbé zseniális édesanyja is játszott ebben a darabban. Megadatott nekik a közös színpadi fellépés. Ezen a felvételen Turay Ida látható. Az ősbemutatón még ő játszotta Janikát...

Kiemelt kép: Wikipedia/Stekovics Gáspár