1.

„A történelem, bármennyire is a tömegek műve, egy-egy kiemelkedő személyiség karján sétál be az emlékezet házába.”  (Anyám könnyű álmot ígér, 1970)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MTA Könyvtára (@mta_kik) által megosztott bejegyzés

2.

„A nyugalomhoz az kell: tudja az ember, hányadán áll a világgal.”  (Anyám könnyű álmot ígér, 1970)

3.

„Hűség és bátorság csak olyan emberek körében tanyázik, akik tiszta lelkiismerettel vannak egymás iránt: akiknek mosolyába nincsen kés göngyölve, szavaik pedig nem arra valók, hogy a szándékaikat eltitkolják velük.” (Az idő markában, 1984)

4.

„A félelem, amely az erdei vadak létének és fennmaradásának legelső feltétele: az embert megnyomorítja.”  (Nagyenyedi fügevirág, 1978)

5.

„Isten, mikor a bűnbe esett embert az édenből kiűzte, vigasztalásként egy szál fügevirágot nyújtott át neki. Ez minden, amit meghagyok tenéked a paradicsomi boldogságból. Senkitől vissza nem vonható jogodat az álmodozáshoz.”  (Csillag a máglyán, 1975)

6.

„Addig élünk, amíg módunkban áll visszafelé tekinteni.”  (Anyám könnyű álmot ígér, 1970)

7.

„Ki tehet róla, hogy porszemként kaptuk az életünket is, az egyetlent? Ki rendelte vajon, hogy a porszem igazsága nélkül értelmetlenné válik az egyetemes jog és igazság is, amelyet nem keresnünk kellene, hajszolni, mint gyermek a szivárványt, hanem ott kellene lennie mindenütt, ahol meghirdették?”  (Egy lócsiszár virágvasárnapja, 1975)

8.

„Hacsak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában megtalálja a valamikori játék hangulatát.”  (Anyám könnyű álmot ígér, 1970)

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Aaron Burden