A romantikus, mozizással töltött esték miatt 

Bár én bekuckózni ősszel nem szoktam – olyan egyszerű oknál fogva, hogy még a hideg is kiráz ettől a szótól –, és a lelkemen is mély barázdákat vert az élet, amitől egyesek talán karcosnak is neveznének (azt teszik), de az is igaz, hogy minél lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála, annál jobban vágyom a romantikára és a hosszú, fimnézős estékre. Ha te is így vagy vele, van egy jó hírem: ennek a két szenvedélynek egy igazán remek filmmel hódolhatsz szeptember 12-től a mozikban. Érkezik ugyanis az Örökké című alkotás (már a címe is: ahh), egy dán romantikus film, ami a huszonéves Elias és egy feltörekvő énekesnő, Anita szerelmét meséli el.

Mint minden jó szerelmi történet, ez sem mentes a kanyaroktól: a klímakutató fiú ugyanis képtelen elköteleződni élete szerelme mellett, inkább a karriert választja – az akkori döntése azonban nem jelent végleges lezárást. 

Közel másfél évtizeddel később Elias is egyike azon kutatóknak, akik az óceán fenekén lévő rejtélyes rés bezárására tesznek kísérletet, amely veszélyezteti a Földet. A férfi újra találkozik Anitával, és felszínre törnek elfojtott érzései. Elias hamarosan sorsdöntő expedícióra indul, így talán ez az utolsó esélye, hogy visszaszerezze egykori szerelmét. Úristen, hát hallottatok már ennél romantikusabbat?

A filmről és a vetítési helyekről bővebben ITT

A kultúrprogramokért, amik változást indítanak el benned

„Egyetlen fotó is változást indíthat el az emberekben” – ezt annak idején Révész Tamás nemzetközileg elismert, Pulitzer-emlékdíjas és World Press Photo-díjas fotóművész mondta el nekem a vele készített interjú során (amit ITT olvashatsz el). Ő pedig nagyon is jól tudja, miről beszél, hiszen nemcsak korábbi zsűritagja, hanem három évtizede szervezője és koordinátora a közelgő hazai World Press Photo kiállításnak is. 

Mert hiába van már ott mindannyiunk zsebében az okostelefon, az nem helyettesítheti a hivatásos fotóriporterek munkáját, amik hatásában tényleg képesek sorsokat, életeket megváltoztatni – nemcsak az alanyaikét, hanem a befogadókét is. 

Az előző év legjobb fotóriporteri munkáit és dokumentarista fotóit díjazza az évente megrendezett World Press Photo pályázat. A díjazottak fotóiból nyíló kiállítás hiteles képet nyújt a világ eseményeiről. Amellett, hogy a tárlat fontos esztétikai értékekkel bír, megismerteti és felhívja a látogató figyelmét világunk fontos konfliktusaira, társadalmi és környezetvédelmi kérdéseire.

programajánló Kimenő Radival szeptemberi programok őszi programok
Kép forrása: worldpressphoto.org

A pályázatra idén 3 851 fotós 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel majd a kiállításon, amelyen a világ olyan égető problémái jelennek meg, mint például a klímaválság és a bevándorlás. 

Az idei World Press Photo szeptember 20-tól október 27-ig tekinthető meg, méghozzá új helyszínen: a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett található Biodóm aulájában.

Bővebb információk ITT érhetők el. 

A szabadban tett hosszú sétákért

Ehhez ajánlok most vadregényes helyszínt, méghozzá a vizek városát, Tatát, ahová nemcsak a SVÉT (azaz Stílusos Vidéki Éttermiség) hétvégi gourmet gasztrofesztiválja miatt érdemes ellátogatni – de azért is, na –, és ahol

nemcsak az Öreg-tavat érdemes körbe sétálni (ami egy nagyjából 7 kilométeres karika, és egyébként minden évszakban gyönyörű arcát mutatja). Akad még ott természeti kincs bőven.

Hajdanán ugyanis több tucat forrás ontotta vizét Tatán, a legnagyobb hozamúak pedig épp Fényesen törtek fel – évszázadokon át háborítatlanul. A mélyművelésű bányászat következtében a források a hetvenes évek elejére lassan elapadtak, a bányászati tevékenység megszűnésével pedig a természet elkezdte újra visszafoglalni a területet: visszatért az élet a láperdőbe.

2015-ben aztán kiépült a Tatai Fényes Tanösvény, amelynek 1350 méter hosszú cölöpsétánya épp ezen a vadregényes lápvidéken kalauzol végig.

programajánló Kimenő Radival szeptemberi programok őszi programok
Kép forrása: tataifenyestanosveny.hu

Megismerheted a karsztforrások és a láperdők világát, testközelből pillanthatsz be a hódok és teknősök életébe, valamint gyönyörködhetsz az egyedülálló növényvilágban is. De a vadregényes erdőt fentről is megcsodálhatod: páratlan látványt nyújt a Nagy-Égeresben található kilátótoronyból. A tanösvény gyerekekkel is látogatható – kicsik és nagyok számára felejthetetlen élmény.

Bővebb információkat a látogatásról ITT találsz.

A közös őszi borozások miatt

Azért is az egyik kedvenc évszakom az ősz, mert elérkezett a szüret és a jó borok ideje, amiket még a szabadban, de már egy sálat magunkra tekerve fogyaszthatunk el.

Keresve sem találhatnánk ehhez jobb helyszínt, mint a híres és nem mellesleg meseszép egri borvidéket, ami hazánk legjobb borait adja. 

A Szépasszony-völgyben idén is nagy ünnep lesz a szüret, amit egy egész hétvégén át ülnek majd.

Szeptember 14. és 15. között a kiváló borok mellett vezetett pincetúrákkal, nyitott pincékkel, mustkóstolással, izgalmas szüreti játékokkal és gasztronómiai különlegességekkel, ingyenes gyerekprogramokkal, valamint koncertekkel is várnak. Itt a poharad sosem lesz félig üres! 

programajánló Kimenő Radival szeptemberi programok őszi programok
Kép forrása: A Szépasszony-völgy - Egri Bornegyed Facebook oldala

Bővebb információkat ITT találsz. 

A zenéért

Ha van olyan műfaj, ami életszakaszokon, korokon és évszakokon is átível, akkor az számomra a jazz, amihez – azt mondják –, mint a jó borhoz, meg kell érni. Ezzel nem feltétlenül értek egyet, vagyis, jó lenne, ha már egészen fiatal korban megismertetnénk az embereket a dallamokkal, harmóniákkal és azokkal az érzésekkel, amiket jazzt hallgatva meg lehet tapasztalni.   

Ezért is tartom nagyon előremutatónak, amit Érden Irk Rékáék véghez visznek, akik immár a tizedik, jubileumi jazzfesztivált szervezik idén a városban. Méghozzá a hazai jazzszcéna legkiválóbb muzsikusaival, előadóival, énekeseivel: így szeptember 12. és 15. között olyan legendákat köszönthet a színpadon a közönség, mint Dés László és a Dresch Mihály Quartet, akik 40 év elteltével állnak újra össze, a fantasztikus Szőke Nikoletta, a Hot Jazz Band és Gájer Bálint, illetve többek közt a Random Trip, Gereben Zita és Borbély Mihály. 

programajánló Kimenő Radival szeptemberi programok őszi programok
Kép forrása: erdijazzfesztival.hu

A zene mellett pedig az irodalom a és a képzőművészet is nagy szerepet kap az eseményen.

A részletes programot ITT találod. 

Filákovity Radojka

Kiemelt képek forrása: Mozinet; worldpressphoto.org; tataifenyestanosveny.hu; A Szépasszony-völgy - Egri Bornegyed Facebook oldala