Talán leginkább a jó értelemben vett egyértelműséget és elfogadást lehet irigyelni tőle, amivel az élet könnyebb-nehezebb dolgairól képes beszélni. Colin Firth nemcsak kifinomult, de nagyon intelligens és önreflektív embernek tűnik, aki láthatólag nem csupán önmagával van tisztában, de azokkal a dolgokkal is, amelyeken nem tud változtatni. Így nem is görcsöl miattuk feleslegesen.

Akadémikus családban nőtt fel, és szülei után a nővére is a tudományt választotta: amikor erről kérdezik, némi iróniával beszél arról, mit szóltak a felmenői az ő pályaválasztásához.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Colin Firth (@colinfirthie) által megosztott bejegyzés

Szerintem a szüleim nagyon szeretik a munkámat, ha olyan szerepet játszom, amit ők inkább a szakmához méltónak tartanak... Ez elkerülhetetlenül valami shakespeare-i lesz, amit felsőbbrendűnek vélnek...

Amikor csak táncolok a Mamma Miában! vagy valami ehhez hasonlót csinálok, nem tudom, hogyan békülnek ki a fiúval, akit ők adtak a világnak

– fejtette ki egy 2012-es interjúban.

Ha a sorok között olvasunk, megállapíthatjuk, hogy a család valószínűleg belenyugodott, sőt talán támogatta is a fiuk választását, de a megfelelés mégis mindig ott bujkál egy hasonló közegből érkező művész fejében. Éppen ezért dupla öröm számunkra: Colin Firth már fiatalon volt annyira önazonos, hogy ment a saját álmai után. A középiskolában színjátszó csoportba járt, a főiskolai évek alatt pedig beiratkozott a londoni Drama Centre-be. Tehetsége végül a Royal Shakespeare Company társulatáig vitte, innen fedezte fel magának később a filmipar.

Soha nem tartotta magát szexszimbólumnak

Bár több filmben és tévéfilmben játszott előtte, az áttörő sikert a Büszkeség és balítélet minisorozat hozta meg számára 1995-ben, 35 évesen.

Talán éppen emiatt sem szédítette meg a hírnév, hiszen már kellően érett volt, és elég tapasztalattal bírt ahhoz, hogy ne felejtse el az igazi okot, amiért a színészi hivatást választotta.

Mr. Darcy szerepéről sokszor kérdezik, mivel egy ikonikus alak bőrébe bújt, akit tehetségével ráadásul még ikonikusabbá varázsolt. Bár azóta készült más feldolgozás a történetből, valószínűleg a 2000 előtt született nők körében az örök Darcy Colin Firth marad. Ő maga egyébként tisztában volt vele, hogy bizonyos értelemben véve skatulyába került, mégsem szorongatta a helyzet. Éppen olyan bölcsességgel és elfogadással beszél erről is, mint a szülei és a szakmája viszonyáról.

angol Colin Firth Mr. Darcy Mamma mia! Bridget Jones naplója
Jelenet a Büszkeség és balítélet című minisorozatból - Forrás: BBC1

Engem nem üldöztek az utcán, még soha senki nem dobta rám a fehérneműjét!”felelte arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy nők milliói számára vált romantikus (szex)szimbólummá, akiért epekednek. Majd így folytatta:

Éveket töltöttem azzal, hogy kitaláljam, miért okozott ekkora szenzációt Mr. Darcy vizes inge. A (ma már ex – a szerző) feleségem, Lívia biztosan nem gyengülne el, ha átázott ingben térnék haza! És természetesen soha nem tekintettem magam szexszimbólumnak” – foglalta össze véleményét a rá jellemző józansággal.

Ahogy ő mondja, bár Mr. Darcy szerepe sztárrá tette őt, valójában ennyi év távlatából úgy tekint rá, mint egy iskolai becenévre, amit már soha nem tud maga mögött hagyni. Ezzel együtt későbbi szerepvállalásait sem az befolyásolta, hogy a Darcy-dobozból akart volna kitörni.

Az elegancia és a kifinomultság nem zárja ki a játékosságot

A férfikarakterek két nagyon is jellemző típusát egy filmen belül két szintén karakteres angol színésztől kaptuk meg a 2000-es évek elején, akik ráadásul azonos évben, egy nap eltéréssel születtek (isten éltesse Hugh Grantet is, aki tegnap lett 64!). Utóbbi volt a rosszfiú, előbbi pedig a megtestesült tisztesség és becsület ‒ azaz a mi Colin Firth-ünk ‒, aki viszont sajnos egy kicsit karót nyelt lord, és elég teszetoszán udvarol, de azért mégis beleszeretünk és szurkolunk neki. (Egy korábbi kvízünkből az is kiderül, melyikük illene hozzád jobban.) Nem csoda, hogy a színész elvállalta az újabb Mr. Darcy-szerepet a klasszikus verzió után, hiszen állítólag a Bridget Jones-könyveket író Helen Fielding kifejezetten rá alkotta a karaktert.

Colin Firth pedig ezt a figurát is olyan ösztönös, de mégis mértani pontosággal töltötte meg élettel, hogy egyrészt a mogorvaságával együtt is képesek voltunk imádni, másrészt művészként továbbra sem ragadt bele a romantikus skatulyába.

Számomra az egyik legszerethetőbb vonása a világhírű angol színésznek éppen ez: hogy bár származását vagy szakmai előéletét tekintve akár még kultúrsznob is lehetne, ő teljes lelki nyugalommal szórakozik és választja a szó szerinti játékot a vásznon (gondoljunk csak a Mamma Miára!).

Ezzel valahol mégis megüzeni a világnak: kortól, nemtől, társadalmi státusztól és akár pozíciótól függetlenül, bárki lehet humoros, jókedvű és felszabadult. Felesleges elvenni magunktól ezt a fajta örömöt.

A Bridget Jones-széria aztán időközben háromrészesre bővült, utóbbiban pedig meg is kaptuk a várva várt igazi happy endet. A negyedik rész jelenleg forog, és bár a kezdeti hírek alapján Colin Firth nem vesz részt benne – hiszen Bridget férje meghal az utolsó könyvben – a legújabb fotók szerint kedvenc Mr. Darcynk mégis megjelenik, ha csak flashback-jelenetek részeként is. Őszintén mondom, bár tudom, a filmsorozat most a kötetek nyomán halad, de nem vagyok benne biztos, hogy a világ készen áll elgyászolni a filmvásznon Markot (én biztosan nem), amikor 15 évig várta azt a bizonyos esküvőt.

angol Colin Firth Mr. Darcy Mamma mia! Bridget Jones naplója
Jelenet a Bridget Jones naplója című filmből- Forrás: UIP-Duna Film

Aki dadogással szólított meg több millió embert

Valószínűleg mivel nem foglalkozott a skatulyákkal, a filmvilág sem tett így Colin Firth kapcsán: drámák, vígjátékok, családi filmek szerepelnek a háta mögött. Köztük a nagy kritikusi elismerést magáénak tudó Egy egyedülálló férfi, amely egy meleg, brit főiskolai tanárról szól, aki tragikus balesetben elveszti párját, és ezek után keresi a helyét a világban.

Szintén nagy sikert élt meg a Kingsman című kém-vígjáték, amelynek később a folytatása is elkészült. A legnagyobb szakmai elismerést azonban a VI. György beszédhibáját és trónra kerülését feldolgozó A király beszéde hozta el Firth számára, amelyért Oscar-díjat kapott. A dadogós király története egy uralkodó viszontagságairól szól, aki nem várt módon lesz király, miközben az arisztokrata felszín alatt valójában mindannyiunkat megszólít, aki valaha érezte magát kívülállónak, csodabogárnak vagy alkalmatlannak bármi fontos előtte álló feladatra. Utóbbi többek között Colin Firth játékának köszönhető (és persze ne feledkezzünk meg a beszédtanárt alakító Geoffrey Rushról sem), aki rendkívüli precizitással és mélységgel állt hozzá a karakter megformálásához.

Firth hosszú ideig járt beszédtanárhoz, hogy megfelelően dadogjon, és később a forgatást követően lépésről-lépésre tudta csak elhagyni a megtanult beszédhiba nyomait.

Ahogy a rendező, Tom Hooper felidézte: a dadogás ritmusa volt a kulcs a hitelességhez. Nem lehetett sem túl sok, sem túl kevés. Colin Firth pedig elhivatottságának köszönhetően rengeteg munkával megtalálta a helyes arányt.

angol Colin Firth Mr. Darcy Mamma mia! Bridget Jones naplója
Jelenet A király beszéde című filmből- Forrás: Budapest Film

„Nem – nem az átalakulást keresem. Ez egy banális törekvés. Meg akarom próbálni hitelessé tenni a figurát. Nem arról van szó, hogy ennek a fickónak orrhangja van… vagy mogorva… vagy vicces akcentusa van. Nem ezeket keresem – ez számomra a trükk része. Amit keresek, az az írói hang megszólaltatásának módja” – mondta a színész a karakter kapcsán. 

Emellett arról is mesélt, hogy beszédkutató, hangterapeuta nővére a diplomamunkáját a hang és az identitás kapcsolatáról írta, így sokat segített öccsének a készülésben.

Colin Firth továbbá saját tapasztalatokra is támaszkodott, ‒ talán mondhatjuk, ‒ élete szerepének megformálása kapcsán: a húszas éveiben ugyanis kisebb hangszálproblémákkal küzdött. Elmondása szerint akkor megérezte, milyen korlátokat okozhat egy ember számára, ha nem tud bármit, bármikor kimondani. Ezt az élményt pedig belevitte a játékába.

Colin Firth, az örök fiatal, akivel utazhatunk az időben

Ha a naptárt nézzük, Colin Firth ma 64 éves. A színész egyébként az életéről azt mondta, hogy semmit sem bánt meg utólag.

Nem sajnálok semmit. Úgy hiszem, hogy a dolgok oda vezetnek, ahol lenned kell, és ez így van jól. Élsz, és ami a múltban történt – jó és rossz – az megváltoztathatatlan. Alapvetően szerencsés életem van, szóval nem változtatnék semmin” – fejtette ki egy interjúban.

Tény, ez még azelőtt volt, hogy féltve óvott magánélete egyik nehéz epizódja nyilvánosságra került volna. A háromgyermekes Colin ugyanis második feleségével, az olasz filmproducer Livia Giuggiolival több mint húsz évig élt együtt, mígnem 2019-ben elváltak.

angol Colin Firth Mr. Darcy Mamma mia! Bridget Jones naplója
Colin Firth és Livia Giuggioli- Kép forrása: Getty Images/ Daniele Venturelli / Contributor

A válást egy kínos ügy előzte meg: 2017-ben a színész felesége kénytelen volt a sajtónak is elmondani, hogy évekkel korábban viszonyt folytatott egy olasz férfival, mivel az az információk kiteregetésével fenyegette a családot. A csaknem egy évig tartó affér állítólag akkor zajlott, amikor a pár egyébként is különköltözött, később a barátok mégis azt nevezték meg a válás okaként, hogy a színész nem tudott túllépni a csalódáson. Az igazságot homály fedi, valójában nincs is közünk hozzá. 

Colin Firth egyébként azóta még óvatosabb, új szerelmével, a forgatókönyvíró, producer Maggie Cohnnal ritkán jelenik meg kamerák előtt. A kifinomultsága és a sármja 64 évesen is a régi, meg persze a tehetsége is, ezért kiváncsian várjuk tőle az újabb és újabb mozikat. Szerencsére addig sem kell nélküle maradnunk, ráadásul az időben is utazhatunk, ha a filmjeit nézzük: karácsonykor az Igazából szerelemben érzünk együtt vele, vagy a Bridget Jonesban csodáljuk a csúnya kötött pulcsijait, évszaktól függetlenül a Büszkeség és balítéletben szurkolunk, hogy szerelmet valljon végre, vagy ha egy kis akcióra vágyunk, jól fésült, angol kémként láthatjuk viszont. Maradjon meg benne mindig az elegancia és a játékosság kettőssége! Isten éltesse még nagyon sokáig!

Széles-Horváth Anna

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor