Engedj meg magadnak egy falat luxust!

Tisztában vagyok vele, hogy Michelin-csillagos éttermekben menüsorokat végigenni olyan luxus, amit a többség nem engedhet meg magának. A mostani Gourmet azonban jó alkalom arra, hogy az is megízlelje ezt a világot, akinek eddig nem volt lehetősége rá. És ha már, akkor érdemes egy igazi nagyágyúnál kezdeni az ismerkedést.

Négy évvel ezelőtt az esküvőnkre kaptunk ajándékba egy élményutalványt a Sárközi Ákos (vele Csepelyi Adrienn kollégám a Popfilterben beszélgetett korábban) séf kézjegyét magán viselő Textúra étterembe, az 5 + 2 fogásos vacsora pedig azóta is élénken él az emlékeimben. Olyan műalkotásokat – egyszerűen nincs rájuk jobb szó – kóstolhattunk ugyanis, amiket nem lehet elfelejteni.

Épp ez a lényege egyébként a fine diningnak: az érzékekre komplexen ható élmény, ami jóval túlmutat a gasztronómián. Ízek, termelői történetek, rengeteg gondolat és egyedi stílus a tányéron – olyan formában, hogy azzal nem lehet betelni.

És bár először a Textúrát említettem, de a nagy testvérét sem szabad kifelejteni a sorból: a Borkonyha 2014-ben kapott Michelin-csillagot.

programajánló Natura Hill Zebegény Kimenő Radival MBH Bank Gourmet Fesztivál Borkonyha
Fotó: borkonyha.hu

Míg a Textúrát a játékosság, a kísérletezés és a felfedezés öröme jellemzi – és örömmel nyúl vissza olyan régi, hagyományos eljárásokhoz is, mint az abálás, a füstölés vagy a konfitálás, amit nemzetközi technikákkal és összetevőkkel ötvöznek –, addig a Borkonyhát egy francia bisztró és egy mai magyar kortárs családi étterem egyesítéseként kell elképzelni. És hogy mit lehet kóstolni a Borkonyha Textúra standjánál? Olyan különlegességeket például, mint a thai capuccino leves vagy a szarvasgombás parmezán gnocchi.

Az ország pékje most neked süt

Egy vallomással tartozom: elfogult vagyok Szabadfi Szabolccsal, azaz Szabi a pékkel, akinek kovászospizza-készítő workshopján nemcsak a nápolyi pizzakészítés titkait ismerhettem meg (itt írtam róla), hanem egy olyan életörömmel teli embert is, aki mély szeretettel és alázattal van a hivatása iránt.

A nagy szakértelem mellett pedig épp ez a szeretet és elhivatottság a titka annak, hogy ami Szabi, illetve a vele dolgozók kezéből kikerül, az a lehető legkiválóbb minőségben készül el.

programajánló Natura Hill Zebegény Kimenő Radival MBH Bank Gourmet Fesztivál Borkonyha
Fotó: szabiapek.hu

Péksége, a Panificio il Basilico, azaz a Bazsalikom pékség, hagyományos technológiával, kiváló hozzávalókból készíti változatos termékeit a hosszú érésű vadkovászos kenyértől kezdve a békebeli kakaós csigán át egészen a fatüzelésű kemencében sült pizzáig. Ezek mindegyike hagyományos eljárással, kiváló minőségű magyar lisztből, adalékanyagoktól mentesen, kézzel készül. A Gourmet Fesztiválon pedig olyan csodákat kóstolhatsz náluk, mint például a Női szeszély nevű desszert.

Tajvan a szádban

Rajongok a jó, autentikus távol-keleti konyháért, egyszerűen lenyűgöz az a sok íz és illat, ami egy-egy fogásban koncentrálódik. És a lényeg most tényleg az említett két jelzőn van – épp ezért is örültem, amikor a 101 Bistro egyik létrehozója, Lu Boyin, nemrég megnyitotta új éttermét, a 101 Tigrist.

De most maradjunk a 101 Bistrónál, amit Tajpej forgalmas bisztróvilága és teaházai inspiráltak.

A menü felépítése a klasszikus és modern Tajvan jellegzetes ételeire helyezi a hangsúlyt, amelyekre erős hatást gyakoroltak a kontinentális Kína, Japán, valamint a nyugati világ ízei.

Az étterem koncepciójának szerves része, hogy hazai alapanyagokat ötvöz keleti technikákkal, mindezt úgy, hogy hű maradjon az eredetéhez, mégis a helyi igényekre szabva formálja egyedivé az egyes fogásokat. Az ételekben kiemelt szerepet kapnak a saját készítésű, házilag fermentált termékek, valamint a megfelelően elhelyezett umamik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

101 BISTRO (@101bistro.budapest) által megosztott bejegyzés

És hogy mivel készülnek a Gourmet-ra? Kapaszkodj meg: lesz popcorn garnéla bao (pao) és metélőhagymás sertés jiaozi (csiaoce) is.

A Dunakanyar ízeitől idén is kifekszel

Idén sem készülhet el úgy ajánló, hogy abba ne venném bele azt a helyet, ami a szívem egy különleges csücskét foglalja el. A Natura Hill Zebegényben minden adott ahhoz, hogy az ember kiszakadjon a mókuskerékből. A Dunakanyar csodás látványa mellett – Zebegény legszebb részén helyezkedik el a Natura Hill – azonban a pontot az i-re kétségkívül az ételek teszik fel.

A Michelin-ajánlású éttermükben a fogások a fenntarthatóság jegyében készülnek, helyi termelők friss, ízletes alapanyagaiból. Mindegy, mit szolgálnak fel, a fogások majd megszólalnak!

Mint minden évben, a Gourmet-ra idén is csupa különlegességgel érkeznek. A kínálatban szerepel többek közt cirok-manga bowl ropogós mangalicafüllel, mangalicalapockával, cirok, uborkakimchivel és cukorborsóval.

programajánló Natura Hill Zebegény Kimenő Radival MBH Bank Gourmet Fesztivál Borkonyha
Fotó: naturahill.hu

Női energiák az idei Gourmet-n

Az ételek mellett szeretnék néhány különleges programot is a figyelmedbe ajánlani. Pláne, mert az idei Gourmet-t a női energiák szellemében szervezik – szeretnék bemutatni, hogy a vendéglátás hagyományosan férfiak uralta világában mennyi hihetetlenül tehetséges női séfünk, cukrászunk és termelőnk van.

Ennek jegyében kedvenc japán séfem, Maki Stevenson, akivel tavaly beszélgettem egy nagyon jóízűt (haha, értitek), május 24-én olyan japán–magyar ételkombinációkat fog bemutatni, amelyekben a két konyha elemei találkoznak – a nézők pedig később akár otthon is elkészíthetik a fogásokat a tanultak alapján.

programajánló Natura Hill Zebegény Kimenő Radival MBH Bank Gourmet Fesztivál Borkonyha
Fotó: Bielik István

Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest társséfje, az idei Gourmet Fesztivál egyik nagykövete – akinek a cukrászcsodáiért szerkesztőségileg rajongunk –, május 25-én azt a témát járja körül, hogyan lesz vegán a desszertmenü, hogyan készül egy vegán desszert, illetve az is szóba kerül bemutatóján, hogy veganizálható-e egyáltalán egy hagyományos desszert. 

De ez még nem minden, Wossala Rozina (Krajnyik Cintia vele készült interjúját itt olvashatodmájus 26-i nagy tésztás workshopján ugyanis szülők és gyerekek is elleshetik a tésztakészítés csínját-bínját.

Kiemelt képek: borkonyha.hu; szabiapek.hu; shop.101bistro.hu; naturahill.hu

Filákovity Radojka