Ingyenes múzeumok egymástól néhány percre

Építészet, divat, dizájn: V&A

Sok múzeumban megfordultam már Londonban, és kijelenthetem: az összes közül a V&A az abszolút kedvencem. Nemcsak azért, mert sok divattémájú időszakos és állandó kiállításuk van (például itt láttam az egészen elképesztő Chanel-kiállítást is), hanem mert már maga az épület is csodálatos építészeti látványosság, amelynek különböző részei a brit építészet nagy korszakait idézik.

London londoni programajánló V&A NAOMI Kew Gardens
A kép a szerző tulajdonában van

Az állandó kiállítások ingyen látogathatók, az időszakos kiállítások viszont csak belépőjeggyel. Érdemes ezekre jó előre foglalni, mert ez a múzeum nagyon népszerű, és hamar elkelnek a belépőjegyek. 

A következő nagy volumenű időszakos kiállításra még várni kell egy kicsit.

A NAOMI, amely június 22-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, Naomi Campbell egyedülálló pályafutását idézi fel. Divattervezők és fotósok ikonikus munkáin keresztül a szupermodell kreatív együttműködéseit, aktivistatevékenységét és messzire ható kulturális hatását is bemutatják majd.

A V&A South Kensingtonban, a múzeumnegyedben található, ahol több más, ingyen látogatható múzeum is van, így ha esős napot fogsz ki esetleg Londonban, többek közt a National History Museum, a Science Museum és a Royal College of Music Museum is elérhető – arról nem is beszélve, hogy South Kensingtonban rengeteg nagyon kellemes étterem is van, ugyancsak néhány perc sétára. 

Ha már körbejártad a V&A-t, és megpihentél csodálatos kávézójában is, érdemes gyalog átsétálni a közeli Knightsbridge-ben található Harrods áruházba.

Ha nem tervezel is nagy bevásárlást, a világ egyik vezető luxusáruháza már csak a miliője miatt is megér egy sétát – az épület és az atmoszféra is hihetetlenül izgalmas. Az 1824-ben alapított áruház híres exkluzív étel- és luxusmárka-választékáról, és arról, hogy évente 15 millió ember látogat el ide. 

A virágok és a természet rajongóinak Londonja

Kew Gardens

Kevés mesésebb parkban jártam életemben, mint a Kew Gardens, azaz a királyi botanikus kert, amely egyszerre szinte bejárhatatlan, érdemes minimum 2-3 órát szánni a látogatásra, de akár egész napos programnak is remek. A belépő 20 font, és érdemes előre megvenni online, hogy biztosan be tudj menni a számodra megfelelő időpontban.

London londoni programajánló V&A NAOMI Kew Gardens
A kép a szerző tulajdonában van

A kertnek több bejárata van, így amikor jegyet veszel, érdemes figyelmesen kiválasztani, hogy melyik bejárathoz szól. A Kew Gardens metrómegállóhoz a Victoria bejárat esik a legközelebb. Érkezéskor mindenképp vegyél magadhoz egy térképet, hogy tudd, mikor merre jársz, és biztosan megnézhesd mindazt, amit nagyon szeretnél. A kert tavasszal egészen lenyűgöző.

Jelenleg a cseresznyevirágzást ünneplik a botanikus kertben, ebből az alkalomból fiatal zenészek tavasz inspirálta művei szólnak a hangszórókból, a tavaszi térképen pedig jelölték, hogy a kerten belül hol találhatók a cseresznyevirágzás központjai. A cseresznyevirágzást emellett ingyen látogatható kamarakoncertekkel is színesítik.

Ezen a linken megnézheted, hogy az adott időszakban épp mi virágzik, mit érdemes mindenképp felkeresni. 

London londoni programajánló V&A NAOMI Kew Gardens
A kép a szerző tulajdonában van

Chelsea Flower Show

Május 21–25. között London Chelsea negyede egy igazi virágkarnevállá változik, ekkor rendezik meg az idei Chelsea Flower Show-t, ami a kertészek angliai Oscarja. Az eseményen különleges kertek, virágköltemények és exkluzív vásárlási élmény várja a látogatókat. De ha nem jutsz is el magára a show-ra, a környéken érdemes egy nagyot sétálni, mert a környező üzleteket ilyenkor szemet gyönyörködtető, stílusos virágkölteményekkel díszítik fel.

Különleges vásárlóutcák, pop up store-ok, vintage shopping, foodie-mennyország

Ékszerdoboz a Covent Gardenben: a Seven Dials és Neal’s Yard

A Seven Dials Londonban az egyik abszolút kedvencem, olyan, mint egy kis mesebeli falucska a nagyváros közepén. Egy igazi, múltat idéző ékszerdoboz.

London londoni programajánló V&A NAOMI Kew Gardens
A kép a szerző tulajdonában van

Hét macskaköves utca fut össze egy kis térbe, amelyen egy emlékmű áll. A hét utcán végig kézműves üzletek, pop-up butikok és éttermek találhatók, mindez ugrásnyira a Covent Gardentől. Érdemes nyitott szemmel járni, és felnézni, mert ezek mind műemlék jellegű épületek, tele izgalmas részletekkel.

Szintén a Covent Gardenben található a mediterrán hangulatú Neal’s Yard, egy picike udvar tele független kávézókkal, éttermekkel, és azzal a minőségi krémeket és illóolajokat gyártó, ma már országos szinten ismert üzlettel, ami a kis udvarról kapta a nevét.

London londoni programajánló V&A NAOMI Kew Gardens
A kép a szerző tulajdonában van

Vintage ruházat, street food, dzsessz: Brick Lane

Ha szereted a vintage ruházatot, a kézzel készített ékszereket, a street foodot, a hipszterhangulatú kávézókat vagy buliznál egy jót, Brick Lane tökéletes célpont. Metróval a Liverpool Street megállónál szállj le, ahonnan már gyalog eléred a különleges atmoszférájú negyedet. Könnyű elveszni a kézműves termékek, a vintage vagy épp az egyedi ruhadarabok kavalkádjában. Idén tavasszal külön feldobja majd a környék hangulatát az április 26. és 28. között rendezendő Brick Lane Dzsesszfesztivál.

Ha már a street food került terítékre, nem maradhat le a listáról a London Borough Market sem.

Ez a London Bridge lábánál található ételpiac ezeréves múltra tekint vissza.

Néhány évtizede még ez volt Dél-London zöldségeseinek központja, mára pedig a fenntartható ételgyártás, a kiskereskedők és a foodie-turisták fellegvára. A piac ételközpontú eseményeknek, bemutatóknak, interjúknak és masterclass előadásoknak is helyet ad. Ha valaki szeretne mélyebben elmerülni a piac életében, hivatalos túrára is benevezhet. Mindennek a középpontjában természetesen az étkezés van: aki ide téved, biztosan nem távozik éhesen.

Kultúra, kultúra és még több kultúra

M. J. The Musical

Ha Londonban jársz, szinte kihagyhatatlan, hogy a West Enden megnézz egy musicalt. A világszínvonalú előadások úgy látványukban, mind a színészi játék és a zenei tehetség tekintetében is lenyűgözők.

Az egyik legújabb a Michael Jackson életét feldolgozó MJ The Musical, ami átható erővel tárja elénk a világsztár zaklatott gyerekkorát, fiatalkori éveit, egészen karrierje egyik csúcspontjáig, az 1992-es Dangerous World Tourig.

A Tony-díjas előadást a Broadwayn elért sikerei után hozták el a londoni közönségnek. Ha olcsóbban, vagy utolsó pillanatban vennél színházjegyet, ez az oldal jó lelőhely lehet. 

London londoni programajánló V&A NAOMI Kew Gardens
A kép a szerző tulajdonában van

A Foyles

A könyvek szerelmeseinek szívből ajánlom kedvenc könyvpalotámat, a Foyles-Charing Cross Roadot.

Természetesen a városban rengeteg a könyvesbolt, de én ezt szeretem a legjobban, mert nagyon okosan válogatják és állítják ki a könyveiket. Az eladók olvassák is a könyveket, és kis papírcetliken a kedvenc olvasmányaik alatt összegzik a könyv tartalmát, illetve hogy kinek és miért ajánlják.

A lelkemnek kedves, hogy van egy magyar részleg is, ahol többek közt Szabó Magda angol nyelvre lefordított regényei is elérhetők. Ha esetleg szeretnél belenézni a kiválasztott könyvekbe, bátran felviheted őket a kávézóba, és egy forró tea vagy egy répatorta (esetleg mindkettő) társaságában átlapozgathatod őket, és eldöntheted, hogy melyiket szeretnéd megvenni. 

Ingyenes vizuális csoda

A Foyles a Tottenham Court megálló közelében található. Ha ennél a metrómegállónál jársz, mindenképp nézd meg az állandó és ingyenes, 360 fokos immerzív animációt – két hatalmas térben többféle tematikájú digitális tartalmat vetítenek a falakra.

Nekem nagy kedvencem a pillangókertet megidéző, meseszerű animáció, amit már többször láttam, de sosem tudom megállni, hogy egy kicsit belenézzek, amikor arra járok.

Ha megpihennél, itt le is tudsz ülni, hogy egy pillanatra nyugodtan elmerülhess a lenyűgöző látványban. 

Wes Anderson South Kensingtonban

Erről a kifejezetten szubjektív listáról nem maradhat le az egyik aktuális kedvenc kiállításom, az Accidentally Wes Anderson

Egy brooklyni házaspár tagjai, Wally és Amanda, kezdték el az Instagramon megörökíteni az utazásaikat egészen egyedi hangulatú, Wes Anderson képi világát megidéző fotóikkal. Az ő kezdeményezésükből mára egy a világot átszövő közösség alakult ki.

Képeikből először könyv, majd a világot bejáró kiállítássorozat született. Az egyedi hangulatú fotók a világ 200 gyönyörű, karakteres, izgalmas részét mutatják be, 7 tematikus termen keresztül. A kiállítás a fotózást, a kalandozást, a világ sokszínűségét ünnepli. Ha ide ellátogatsz, biztosan mosolyogva távozol majd. (A kiállítás a South Kensington metrómegálló közelében található.)

A képek a szerző tulajdonában vannak

Kégl Ágnes