Már napi fél óra olvasás is nagy ajándék

Talán egyetértetek vele, ha azt mondom: az egyik legnagyobb ajándék a magunkra fordítható idő. Sokszor megugorhatatlan feladatnak tűnik, hogy akár csak napi fél órát lecsípjünk magunknak, amikor sportolhatunk vagy csak elnyúlhatunk a kanapén olvasni – én mostanában, mondjuk, hímezni szoktam –, pedig néha szó szerint az őrülettől menthet meg.

Tegyük fel, hogy ezt az időt (ha nem is sikerül naponta összehozni, akkor hetente) olvasásra fordítod. Mutatom is, mit érdemes a kezedbe venni.

nőnap programajánló Kimenő Radival nőnapi programok
Forrás: jelenkor.libricsoport.hu

Az izlandi író, Jón Kalman Stefánssontól származik az a mondat, ami az egyik legnagyobb kapaszkodót jelentette a gyászomban.

„Előbb-utóbb minden hózivatar elül […] Az a fontos, hogy kiálljuk most ezt a vihart, jön még jó idő. Átvergődünk a tajtékzó hullámokon, nem tehetünk mást. Így élünk. Minden jobb lesz egyszer. És kitavaszodik” – írja Ásta című regényében.

És bár nemrég jelentek meg új kötetei – Árkok az esőben, illetve Nyári fény, aztán leszáll az éj címmel –, én mégis ezt a régebbi kötetet ajánlom (ha még nem olvastad). Ennek a lánynak a felnövéstörténete ugyanis lebilincselő. Egyszerre szól a szeretet sürgető vágyáról, és az arra való képtelenségről, miközben a díszletet Izland rideg, ám káprázatos tájai nyújtják.

A kötetet ITT rendelheted meg.

Vidd el magad moziba

Idejét sem tudom, mikor voltam egyedül moziban – pedig régen rendszeresen jártam, és mindig iszonyúan feltöltött az élmény. Érdemes időről időre a mozi sötétjében, egy jó film mellett kicsekkolni a mindennapokból. És hogy miért jobb így, mint otthon, streaminggel filmet nézni? Többek közt azért is, mert a moziban a telefont kénytelen vagy a táskádban hagyni, és tényleg megélheted azt, hogy milyen, ha csupán egyetlen dologra koncentrálsz: egy fantasztikus filmre. 

A Smoke Sauna Sisterhood egy ízig-vérig női alkotás (Szabó Anna Eszter kolléganőm ITT írt róla). Anna Hints dokumentumfilmjét, amelyben különböző női sorsokat mutat be, sokszor nem könnyű nézni, ám minden mélysége mellett hihetetlen magasságokba emel. Néhány fővárosi és a szentendrei P’ART Moziban még játsszák, ha eddig nem láttad, érdemes megnézni. A vetítési helyeket és időpontokat ITT találod.

nőnap programajánló Kimenő Radival nőnapi programok
Jelenet a Smoke Sauna Sisterhood című filmből – Forrás: Mozinet

Ha vidéken tartózkodsz, és valami nagyszabású alkotásban merülnél el, akkor mindenképp a Dűne második része legyen az, amit megnézel (Fiala Borcsa ITT írt róla). A filmnek már a látványvilága is megér egy mozilátogatást (én, mondjuk, a történetért is rajongok) – cseppet sem meglepő, hogy egy haldokló kanadai férfi egyik utolsó kívánsága is az volt, hadd láthassa (ez végül teljesült is, a rendező laptopján nézhette meg, még a világpremier előtt).

A Téli szünet című Oscar-jelölt film (amit Pécsett és Kaposváron is vetítenek például) maga a csoda – ám zsebkendőt érdemes bekészíteni, mert a komikus pillanatokkal teletűzdelt film valójában olyan nehéz, ám mindenkit érintő témákat jár körbe, mint a gyász, a kívülállóság és a magány.

Ha pedig mégis maradnál a streamingnél, és még szívesen nosztalgiáznál is, durrantsd be a Netflixet, és nézd végig százötvenegyedjére, ahogy Julia Roberts karaktere megtalálja önmagát az Ízek, imák, szerelmekben. És tedd el a mobilod, hogy közben ne szóródjon szét a figyelmed. 

Tápláld a tested finom falatokkal

Másokat táplálni a szeretet egyik legkifejezőbb megnyilvánulása. Ám mi a helyzet saját magunkkal? Egy-egy finom fogás elfogyasztása nemcsak kulináris élmény, hanem öngondoskodás is – legalábbis számomra.

Hetente többször főzök, aminél szerintem nincs jobb spórolási trükk, ám néha-néha szeretem magam meglepni olyan ételekkel, amiket nem én teszek az asztalra.

Bár már a piacról hozott lángost is igazi örömmel fogyasztom – hiszen nem nekem kellett megsütni –, a brunch azért külön kategória.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapest Baristas (@budapestbaristas) által megosztott bejegyzés

Ha egy kis kényeztetésre vágysz az ízlelőbimbóid számára, csődítsd össze a barátaidat és irány a Budapest Baristas a Múzeum körúton, ahol a kávé mennyei, az ételválaszték bőséges – a klasszikus brunchfogások szinte mindegyikét megtalálod itt –, mivel azonban a hely picike, érdemes előre foglalni. A műfajban új találatom volt nemrégiben a MITZI, ami a Bartók Béla út színfoltja, ahol a bohém hangulat, a művészet és a könnyed, ám fantasztikus fogások találtak egymásra. Jó étvágyat!

Mindenkinek jár egy új ruha

Néha tényleg jólesik megajándékozni magunkat egy-egy új ruhadarabbal, amiben jól érezzük magunkat. Az újdonság érzése mindenkinek jár, én pedig most mondok egy iszonyúan jó helyet, ahol fenntartható forrásból származó, különleges darabokkal frissítheted fel a tavaszi ruhatáradat – és nem mellesleg az otthonodat is. 

A NOS kétségkívül a főváros egyik legszerethetőbb boltja, a hazai dizájnerdarabok rajongói tobzódhatnak a kincsekben: Katona Évi, azaz az ëviköt márka kötött csodáin és egyéb mutatós ruhadarabokon túl vannak itt elképesztő kerámiafigurák Klement Csabától, vintage kincsek – nippek, bögrék, tálak –, és lenyűgöző a printszekció is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NOS (@nos.budapest) által megosztott bejegyzés

A NOS hamarosan új helyre költözik, ám nőnap alkalmából egy tematikus garázsvásár erejéig újra nyitva lesz a Hunyadi János úton. Március 8–10. között nőnapi tematikával, csomó csajos cuccal – és persze a szokásos, széles választékkal – várnak mindenkit. Ha március 8-án látogatsz oda, még egy szál virággal is megajándékoznak minden betérőt a NOS-ban.

Bővebb infókat az eseményről ITT találsz.

Kiemelt kép: Facebook / Budapest Baristas; jelenkor.libricsoport.hu; Mozinet; Facebook / NOS

Filákovity Radojka