A francia pásztorok méltán híres sajtos finomsága a lelkedet is megmelengeti

Nincs szombat Czakó Piac nélkül, ahol nemcsak különleges és ínycsiklandó szezonális termelői finomságokkal, hanem egyedi gasztroprogramokkal is várnak. Január 27-én például a főszereplő a raclette, a franciák sajtos csemegéje lesz.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Czakó Termelői Piacz (@czakopiacz) által megosztott bejegyzés

A szó a francia „racler” kifejezésből ered, ami annyit jelent, hogy „kaparni-kaparja”.

Úgy tartják ugyanis, hogy a helyi pásztorok az Alpokban esténként tábortüzet raktak, és a sajtot a tűz mellé állítva olvasztották-pirították, hogy azután pirítósra vagy főtt burgonyára kaparják.

A Czakó Piacon a sajtkülönlegességet ezúttal francia baguette-re olvasztják, füstölt sonkával, csemege uborkával, speciális fűszerkeverékkel megbolondítva. Neked is összefutott a nyál a szádban? Ha igen, irány a Czakó Kert, ahol nemcsak a heti menühöz szükséges jó minőségű alapanyagokat szerezheted be, hanem még a lelkedet is kényeztetheted ezzel a sajtos finomsággal.

Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Betonból kiöntött festmények, amiket látni kell

A képzőművészet távoli dimenziókba repít, pláne, ha olyan művekről van szó, mint Göncz Dalma betonból kiöntött festményei.

Akár egy földöntúli, egyszerre kőkemény és ezer színben játszó meteorit – így robbantak be a fiatal képzőművész formabontó, betonból kiöntött alkotásai a nemzetközi művészeti szcénába.

Nevét jóval azelőtt ismerték meg a külföldi – többek közt hongkongi, amerikai, olasz és osztrák – művészetkedvelők, hogy itthon igazán befutott volna. Most azonban a hazai közönséget kápráztatja el meglepő alkotásaival a legújabb budapesti galériában, a GOENTZ Atelier-ben, ahol január 15-től március 15-ig lehet megtekinteni a művész Hová vezet? című kiállítását.

programajánló Kimenő Radival
A kép Göncz Dalma tulajdonában van

Göncz Dalma festményein az anyagok elképesztő kontrasztban vannak, mégis a végén harmonikus egésszé állnak össze. Elmondása szerint azt szereti bennük a legjobban, hogy a nézőket tudat alatt is arra sarkallják, hogy hozzáérjenek az alkotásokhoz, ami egy átlagos képnél elképzelhetetlen lenne.

Bővebb információkat és a kiállítás helyszínének címét ITT találod.

Ismerd meg jobban a magyar borokat

Egy pohár jó bor a nap végén a kanapén, kinyújtott lábakkal – akár így is jellemezhetnénk az idillt.

Ha hozzám hasonlóan te is régóta nagy rajongója vagy a hazai boroknak, de nemcsak a fogyasztásuk érdekel, hanem a borral kapcsolatos izgalmas információk is, a borturizmus jelene és annak ígéretes kezdeményezései, akkor január 25-én ott a helyed a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol hatodik alkalommal rendezik meg a „Borért – konferencia és bortúra” nevű eseményt.

Ezen a napon az interaktív konferencia mellett a bortúrán borok és helyi termékek kínálatával, ízekkel, illatokkal és közös élményekkel várják a látogatókat.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Facebook/ Koccintás

Bővebb információkat az eseményről ITT találsz.

Téli séta a varázslatos Jókai-kertben

Időről időre szeretek turistaként körbejárni egy-egy ismeretlen helyet a városban, ahol élek. Ha erre egy vezetett séta keretein belül van lehetőségem, még jobb, hiszen így számtalan olyan izgalmas információhoz is hozzájuthatok, amihez máskor nincs lehetőségem.

Most egy ilyen kivételes téli sétát ajánlok a te figyelmedbe is:

január 27-én a Jókai-kert szépségeit és titkait fedezheted fel Lovranits Júlia biológus, író vezetésével. Amellett, hogy betekintést nyerhetsz a kert történetébe, bejárhatod a rózsakertet, szőlőskertet és az író kedvenc pihenőhelyeit is, sok-sok érdekességet tudhatsz meg Jókai családjának életéről és az író itt eltöltött 50 évéről.

Felejthetetlen élmény lesz, de öltözz fel jól!

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Facebook/ Jókai-kert Természetvédelmi Terület

Bővebb információkat ITT találsz a sétáról.

Örömzenélés és a balkáni gasztronómia legjava

Szívből jövő odafigyelés, hatalmas vendégszeretet, magas szakértelem és isteni ízek – ez a vérbeli balkáni vendéglátás receptje, és épp ez jellemzi Budapest új (és nem mellesleg legjobb) balkán éttermét, a Csevapivót, ami nevét a népszerű grillétel, a csevapcsicsa és a szerb sör (pivo) házasításából kapta.

programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Facebook/ Csevapivo

A páratlan helyen tett látogatásunkról Fiala Borcsa kolléganőm cikkét ITT olvashatod, most azonban egy remek programot szeretnék a figyelmedbe ajánlani a Csevapivóban.

Január 19-én ugyanis a finom falatok mellé vérpezsdítő muzsikát is kap majd a nép: Cselinacz Marko, Babcsán Bence és Gráf Vivi a balkáni zenek önkényesen kiválasztott anyagaiból kísérelnek meg délibábként fel- es eltűnő légköri jelenségeket alkotni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Balkan Pop-Up (@balkanpopup) által megosztott bejegyzés

A repertoáron főként makedón, bolgár, szerb, bosnyák, román dallamok pörögnek. Igazi örömzenélésnek nézünk elébe!

A koncertről bővebb információkat ITT találsz.

Kiemelt képek forrása: Göncz Dalma, Facebook/ Csevapivo; Facebook/ Czakó Termelői Piacz; Jókai-kert Természetvédelmi Terület

Filákovity Radojka