Minden út Rómába a színészethez vezet

Azzal a klisével is indíthatnék, hogy a Skarsgård család tagjaiban színészvér csörgedezik, hiszen a családfő az a Stellan Skarsgård, aki nemcsak Lars von Trier alkotásaiban, de a Mamma Mia!-tól kezdve a Csernobil-sorozaton és a Marvel-univerzumon át egészen a Dűnéig számos világhírű produkcióban szerepelt, és akinek nyolc gyereke közül Alexander mellett még három fia – Gustaf, Bill és Valter – választotta a színjátszást mint mesterséget. (És ki tudja, nem kap-e kedvet még a két legkisebb.) A legidősebb Alexanderből már tizenhárom éves korára híres gyereksztár vált Svédországban, aki leginkább csak szívességből szerepelt apja barátainak a filmjeiben, de az 1989-as Hunden som log (The Dog That Smiled) akkora siker lett, hogy

a kiskamasz fiút megrémítette a hirtelen ráirányuló figyelem. Olyannyira, hogy nyolc évre fel is hagyott a színészettel.

„Amikor az emberek felismertek, vagy azt hittem, hogy felismernek, nagyon kellemetlenül éreztem magam. Ráadásul mindent elhittem én magam is, amit mások rólam gondoltak. A legtöbbünknek fogalma sincs róla tizenhárom évesen, hogy kicsoda. Épp fiúból próbáltam férfivá érni, ami amúgy is egy őrült átalakulás, de ha mindez reflektorfényben történik, az nem egészséges. Ezért nem dolgoztam nyolc évig”mondta idén márciusban a Guardiannek.

A színész 2013-ban Conan O’Brian műsorában mesélt arról, hogy a családtagjai, különösen apai ágról, igazi hippik voltak, és rá jellemző szatirikus humorral számolt be arról is, hogy az apját körülbelül tizennégy éves koráig csak pucéran látta otthon, aki csak akkoriban kezdett el nadrágot viselni, amikor fiai megkérték, hogy öltözzön fel, mert szeretnének lányokat is vendégül látni a házban. Skarsgård anekdotázást hallva teljességgel lehetetlen eldönteni, hogy komolyan beszél-e, mindenesetre az biztos, hogy

éles váltás volt a szabad szellemű, többgenerációs családi házból a svéd fegyveres erőkhöz csatlakoznia tizenkilenc évesen,

ahol tizennyolc hónapon át szolgált. Leszerelését egy rövid egyetemi kitérő követte, aztán végleg elköteleződött a színészet mellett.

 

Az apja már Amerikában is befutott színésznek számított a Good Will Hunting sikere után, amikor az ő ügynöke tanácsára az ifjabb Skarsgård részt vett egy Los Angeles-i meghallgatáson, ami jó tanácsnak bizonyult, néhány héttel később ugyanis már Ben Stiller filmjében, a Zoolander, a trendkívüliben alakíthatta a butácska skandináv modellt, megcsillogtatva komikusi képességeit. A film nem hozta meg a várt sikert, így Skarsgård visszatért Svédországba, hogy aztán hat évvel később, 2008-ban, a katonai emlékeihez is visszanyúlva, a Drót alkotóinak új HBO-s minisorozatában, a Gyilkos megszállásban tűnjön fel főszereplőként.

A sorozat az iraki háború első negyven napját mutatta be, a 2003-as invázió élén álló elit amerikai felderítő tengerészgyalogosok egy csoportjának szemszögéből és tettein keresztül. Az HBO-val való együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, még ugyanebben az évben megkapta a True Blood – Inni és élni hagyni főszerepét, az elmúlt években pedig a Hatalmas kis hazugságok és az Utódlás című produkciókban tűnt fel. Talán kevesen emlékeznek, de 2009-ben a Lady Gaga Paparazzi című világslágeréhez készült videóklipben is láthattuk az énekesnő mellett.

A nagy fordulat

Miután magára öltötte az ellenálhatatlan vámpír, a katona és a gyilkos szerető szerepét is, elmondása szerint még mindig hiányolta az igazán érdekes és összetett karaktereket. Bár a főszereplésével készült 2016-os Tarzan legendája – amelyben Margot Robbie alakította Jane-t, Skarsgård pedig Tarzant –, csúfosan elhasalt, a film alapjaiban változtatta meg a hozzáállását, nemcsak a magánéletében, de szakmailag is. 

A forgatási munkálatok miatt egy évet töltött az Egyesült Királyságban, és ez idő alatt lényegében minden ingósága egy raktárba került. „Az, hogy állandóan egy bőröndből éltem, felnyitotta a szemem. Tudatába kerültem annak, hogy egyik kacatom se hiányzott. Rájöttem, hogy nincs szükségem tizenöt farmerra, vagy egy zsák edzőcipőre. Teljesen felesleges szarságok. Amikor visszatértem, gyakorlatilag mindent eladtam a raktárból. Felszabadító érzés volt” mesélte tavaly áprilisban a GQ-nak. 

Ezután a munkában is sokkal szabadabb döntéseket hozott, és egyre inkább olyan karaktereket formált meg, akik valamilyen módon romlottak, sötétek, mégis rendkívül összetettek.

Hozzátette azonban, hogy a szakmai irányváltásban a kora is közrejátszott. „Minél idősebb lettem, annál kevésbé érdekelt mások véleménye. Amikor Hollywoodba érkeztem, a húszas éveimben jártam. Felkavaró és izgalmas élmény volt, de egyben demoralizáló és megalázó is. Az egész ipar zavarba ejtett és megfélemlített. Aztán megöregedtem, és már távolságot tudok tartani ettől az egésztől fizikailag és érzelmileg is, ami kimondottan jót tesz. Sokkal kevésbé vagyok erre az egészre rápörögve.”

A The Little Drummer Girl című minisorozatban Florence Pugh karakterét igyekezett beszervezni a Moszad ügynökeként, a Hatalmas kis hazugságokban Nicole Kidman abuzív férjét alakította, A látszat árában rasszista volt, Stephen King regényadaptációjában, a The Standben félelmetes hatalommal bíró vezetőt alakított, Az Északiban egy bosszúszomjas viking herceget formált meg, az Utódlásban pedig egy szociopata techmágnást.

születésnap színész Alexander Skarsgård
Jelenet az Utódlás című filmből – Forrás: HBO

„Számos munkám alapszik azon a szembeállításon, amikor valaki a modern társadalom szabályai szerint igyekszik élni, miközben azzal az ősi kérdéssel találja szemben magát, hogy ki is ő legbelül, és a valódi énje életre kel, amelyet nem lehet többé elnyomni. Hihetetlenül katartikus élmény ezeket a szerepeket eljátszani. Talán azért, mert

a való életben meglehetősen szelíd vagyok, ezek a sötétebb, összetettebb karakterek viszont lehetőséget teremtenek, hogy kiszakadjon belőlem az az ősi sikoly, amit a hétköznapokban ritkán engedek a felszínre”

nyilatkozta a Guardiannek. 

A színész több interjúban is elmondta magáról, hogy nem különösebben rajong a változásért, szereti a kiszámíthatóságot és azt, ha megszokott ritmusban folyik az élete. Bár magánéletéről ritkán beszél a sajtóban, sokáig nem is erősítette meg kapcsolatát Tuva Novotny színésznővel, az hivatalos, hogy tavaly megszületett az első közös gyerekük, és a sokáig agglegényként számontartott Skarsgårdból családapa lett. 2017-ben azzal viccelődött, hogy a gyerekek számában szeretné majd lekörözni apját, úgyhogy jobb, ha belehúz.

Meglátjuk, valóban így lesz-e, addig is izgatottan várjuk, hogy a következő szerepében vajon egy velejéig romlott gonosztevő bőrében láthatjuk-e viszont, vagy lehetőséget kap, hogy a fergeteges humorérzéke a vásznon is egyre többször visszaköszönhessen. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép forrása: Getty Images / Jamie McCarthy / Staff

Krajnyik Cintia