Amennyire lélegzetelállító Budapest testvérvárosa, Szkopje, a története – és a benne élőké – annyira nem volt könnyű: megannyi súlyos földrengést szenvedett el, elfoglalták, uralták, felgyújtották, visszafoglalták, átnevezték, blokád alá helyezték.

A XX. század viharai sem kímélték, az ellentétes hatások azonban, amik érték, izgalmas olvasztótégellyé tették, és különleges atmoszférát adtak neki.

A szétguruló díszletek mögött összetartó emberek bújnak meg, akik ugyanúgy ápolják hagyományaikat, mint ahogy csatlakoznak a legújabb trendekhez – legyen szó zenéről vagy gasztronómiáról.

Ezekből pedig mind ízelítőt kaphatsz az InterUrbán következő állomásán, amelyet Veszprém új multifunkcionális művészeti és kulturális központjában, a FOTON Audiovizuális Centrumban rendeznek meg. Az őszi–téli időszakban ez a helyszín lesz az InterUrbán egész éves programsorozatának a bázisa, ahol olyan városok kultúráját is megismerheted majd Szkopje után, mint Brno (Csehország), Hamamacu (Japán), Tartu (Észtország) vagy Gyumri (Örményország). De ne szaladjunk ennyire előre!

Kimenő Radival ekf2023 InterUrbán
Szkopje – Forrás: Freepik.com

Ismerd meg a Partizan Print különleges alkotásait

Vétek lenne kihagyni a következő kiállítást, ugyanis Szkopje legmenőbb kollektívája mutatkozik be rajta.

A Partizan Print amolyan kísérleti szitanyomó laboratórium, ám fontos küldetéssel: tagjai fáradhatatlanul keresik a kreatív együttműködéseket hazai, regionális, európai és ázsiai művészekkel. Saját műhelyükben többek között posztereket, zineket, művészeti könyveket nyomtatnak, támogatva és őrizve a független könyvkiadást, és a szitanyomó művészetet.

A kiállításon bemutatott izgalmas nyomatok egyfajta grafikai térképet alkotnak, az alkotó művészek Szkopjét érintő kérdésekre reflektálnak a szitanyomatok hagyományos vagy új grafikáinak segítségével.

A Fatal error címet viselő tárlat, amelyen megismerkedhetsz ezzel a különleges művészeti formával, szeptember 3-tól 10-ig tekinthető meg.

Bővebb információkat ITT találsz róla.

Kimenő Radival ekf2023 InterUrbán
Forrás: Partizan Print

A Partizan Print tárlata nem mellesleg egy fergeteges bulival nyílik meg,

amin a szkopjei gyökerekkel büszkélkedhető Will Discuss hív izgalmas avantgárd zenei utazásra.

A formáció elektronikusan átitatott témák magával ragadó fúzióját hozza létre, zenéjükben könnyedén váltakozik és keveredik a modern elektronikus ütemek pattogása, a post-rock gitár ereje vagy épp a fuvola lélekkel teli hangja. Micsoda dallamok! Micsoda atmoszféra, amit megteremtenek!

A szkopjei kulturális színtéren aktívan részt vevő zenészek – akik fáradhatatlanul kísérleteznek a különböző zenei irányokkal – egyébként azt vallják: a zene és a grafika szoros viszonyban vannak, interdiszciplináris kapcsolatukban pedig kölcsönösen inspirálják és bátorítják egymást.

A Will Discuss szolid, hangos és stílusos zenei kifejezésmódja tökéletesen rezonál a kiállított izgalmas grafikákra.

A koncerttel egybekötött kiállításmegnyitóról bővebb infókat ITT találsz.

Kimenő Radival ekf2023 InterUrbán
Forrás: Darko Markovski

A film, amit egyszer az életben látni kell!

Persze a filmkedvelőknek sem kell unatkozniuk majd. Sőt, igazi kuriózumot tartogat számukra az InterUrbán,

szeptember 6-án vetítik ugyanis az Oscar-díjra jelölt Eső előtt című alkotást Milčo Mančevski rendezésében, amelyet a New York Times beválogatott minden idők ezer legjobb filmje közé.

Nem véletlenül!

Az alkotás lebilincselő módon szövi össze három karakter: egy ortodox keresztény szerzetes, egy brit fotóügynök és egy háborús fotós történetét egy etnikai és vallási feszültségek által tépázott régióban. Amellett, hogy Milčo Mančevski – aki egyébként remek fotográfus is – mesterien ábrázolja a gyűlölet és a konfliktus közelgő kitörését, az ártatlanság elvesztését, húsba vágóan veti fel a kérdést a konfliktusok társadalomra gyakorolt hatásáról. Az Eső előtt a háború hiábavalóságának maradandó tanúságtétele, ami túlzás nélkül kitörölhetetlen nyomot hagy a nézők szívében.

Az ingyenes vetítésről bővebb infókat ITT találsz majd.

Kimenő Radival ekf2023 InterUrbán
Forrás: Aim

Finom falatok nélkül semmi sem az igazi – Macedón főzőkurzus az igazi foodie-knak

A balkáni gasztronómiát rengeteg hatás érte a történelem során, ez pedig egy hihetetlenül gazdag és sokszínű ízvilágot teremtett.

Macedónia ízeit a mediterrán, balkáni és közel-keleti kulináris hagyományok fantasztikus egyvelege alkotja, amelyekkel most egy közös főzés során ismerkedhetsz meg jobban. Szeptember 4-én ugyanis macedón főzőkurzust tartanak a veszprémi Hello Chefben.

Kimenő Radival ekf2023 InterUrbán
Forrás: Darko Markovski és Blagica Jovceska

Ez alkalommal a résztvevők megtanulhatják majd, hogyan készül többek közt egy hagyományos macedón házi pite, a kachamak/bakardan, egy könnyű házi húsos pite, majd sorban érkeznek a macedón köretek és édességek is: zöldséges falatok, sajtok, és egyéb házi készítésű finomságok csábító választéka kerül majd az asztalra. De lesz természetesen ajvár, lutenica, maldizano is, és nem maradhatnak el a zamatos füge-, szilva- vagy sárgabaracklekvárok sem. Nyammm!

Bővebb információkat ITT találsz a programról. Az előzetes regisztráció már lezárult, de érdemes figyelemmel követni az esemény Facebook-oldalát, hiszen szabadulhatnak fel helyek. 

Szabadítsd fel a benned szunnyadó művészt – készítsd el egyedi szitanyomatodat a textilnyomóworkshopon

Ha mindig is titkos vágyaid közé tartozott, hogy egyszer a nevedet az alkotók között lásd viszont egy kiállításon, akkor erre nem is találhatsz jobb alkalmat. Csatlakozz a Szkopje-szerte ismert Partizan Print mozgalmához, merülj el a formákban, grafikákban, színekben, és a leglazább alkotók útmutatásával készítsd el egyedi szitanyomatodat az egyik legtrendibb művészeti ágban, ami nagy népszerűségnek örvend Szkopjéban. 

Ne aggódj, itt tényleg képtelenség hibázni, minden alkotás egyedi és utánozhatatlan, a legjobbak pedig a Partizan Print kiállításán is helyet kapnak. Én már dolgoztam ezzel a technikával, és higgy nekem, semmilyen előképzettséget nem igényel, viszont hihetetlen élmény alkotni vele.

A szeptember 2-i textilnyomóworkshopon való részvétel – melynek időtartama 2-2,5 óra – ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Kimenő Radival ekf2023 InterUrbán
Forrás: Partizan Print

Az előzetes jelentkezések alapján itt is beteltek a helyek, de érdemes időnként ellátogatni az esemény Facebook-oldalára, hátha lesz lemondás, és te is részt vehetsz a programon. Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Kiemelt kép: Freepik.com, Partizan Print, Darko Markovski, Darko Markovski és Blagica Jovceska

Filákovity Radojka