Férfiasan tökéletes

A Kiscelli Múzeum frissen nyílt kiállításán többek között megtudhatjuk, hogyan ötlött King Camp Gillette eszébe annak az eldobható borotvának az ideája, amelynek az ükükunokája ma már szinte minden fürdőszobában magától értetődőn ott lapul. Nem csoda, hogy kreatív elme volt, édesapja ezermester feltaláló hírében állt, édesanyja pedig szakácskönyvet adott ki saját konyhai kísérleteiből. Az is kiderül, hogyan valósította meg a találmányát Gillette annak ellenére, hogy sokáig azt állították, az technikailag kivitelezhetetlen. Az olcsó borotva aztán tarolt, a feltalálója arcát a csomagolásról az egész világ megismerhette, ő azonban egy pénzügyi krízis miatt a vélt sikertelenségtől és kudarctól megkeseredve halt meg. 

Bemelegítés hajszárítás előtt, és nyújtás utána

A kézi hajszárítóra egészen 1909-ig kellett várni, ami akkoriban még két kilogrammot nyomott, így akár sportértéke is lehetett egy-egy hajszárításnak.

Budapest kiállítás haj fodrász Kiscelli múzeum
A kép a szerző tulajdonában van

Ez itt a reklám helye

Igazán mókás fodrászat- és borbélyreklámokat is olvashatunk, mint amilyen a Zóna borbélyszolgáltatás marketingje, amely nem nélkülözi a szuperlatívuszokat (özvegy Rosenthal Czeczilia, „a legzseniálisabb asszony”), egyszerre hat a nemzeti büszkeségre, dorongolja le azokat, akik netán megmosolyognák a reklámot („És önök még nevetnek e reklámon? Hát önök nem tudják felfogni, hogy mit jelent a szó: haladás? Önök kigúnyolják özvegy Rosenthal Czeczilia asszonyságot?”), illetve ígér nem kevesebbet, mint örök boldogságot.

Bor(bély)zadály

A kiállításon végigsétálva az ember annak is módfelett örvendezhet, hogy 2023-ra már egészen más higiéniai elveket vallanak a borbélyok (azaz mai divatos elnevezés szerint: a barberek), mint 1900 környékén, amikor még szentül hitték, hogy a nyáluk fertőtlenít, ezért a fenőszíjra köptek, majd azt kenték szét a borotvával. Az üzletekben így a sima arcra áhítozó urak aztán szifiliszt, ótvart, herpeszt vagy tetveket is kaphattak a beretválás mellé grátisz.

Budapest kiállítás haj fodrász Kiscelli múzeum
1933 – Forrás: Fortepan / Vincent Till Baumgartner

Pletykafészek

Ami talán mindig is kéz a kézben járt a fodrászatokkal, az a társasági élet.

Bevallom, részben én is ezért szeretek manikűröshöz, fodrászhoz járni: a susmusoló női közönségért, a szaftos pletykákért, amelyeken keresztül az életnek azon rétegeibe is bepillanthatok, amelyek többnyire el vannak zárva előlem.

Így volt ez a tizenkilencedik századtól kezdve a budapesti borbély- és fodrászüzletekben is: csak úgy pezsgett a hangulat, várakozás közben az emberek szívesen cseréltek eszmét, persze csak biztonságos témákban, senkinek nem volt érdeke, hogy hajvasalás közben túlságosan parázs vita alakuljon ki, aztán a heveskedés miatt esetleg oda legyen a szép frizura.

Budapest kiállítás haj fodrász Kiscelli múzeum
1960 – Forrás: Fortepan / Morvay Kinga

Mindennapi szexizmusunkat add meg nekünk

Bár azt gondolnád, a fodrász alapvetően női szakma, de bizony ez sem volt mindig így. Csak az ötvenes évektől lett több nő ezen a területen (ami még így is nagy előrelépés volt, a huszadik század elejétől még csak segédszemélyzetként jelenhettek meg az üzletekben, természetesen jóval alacsonyabb bérért), de még mestervizsgával is nehezebb dolguk volt érvényesülni, mint a férfiaknak, és nagyobb feladat volt hasonló elismerést kivívni. A második háború végén sok megözvegyült fodrász- és borbélyfeleség folytatta egykori férje munkáját, illetve azzal párhuzamosan, hogy egyre több nő járt nyilvános fodrászüzletekbe csinosodni, a női fodrászok száma is növekedésnek indult.

Budapest kiállítás haj fodrász Kiscelli múzeum
1963 – Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

A haj szimbólumai

Nem csak Sámson az, akinek a haja jelentéssel bír (hiszen abban viseli az erejét), a haj – főképp a nőké – számos kultúrában bír többletjelentéssel. Az ortodox zsidóknál a menyasszony haját a házasságkötéskor kopaszra vágják (ahogy azt láthattuk A másik út című Netflix-sorozatban is), onnantól fogva csak a férje láthatja az újra kinőtt hajat teljes pompájában, házon kívül a férjes asszony kendőt vagy parókát visel. Az oláh cigány nők hosszú hajat viselnek, a menyasszony felkoszorúzott hajához pedig nem szabad hozzáérnie szinte senkinek.

Sok kultúrában pedig a haj hordozza magában az illető esszenciáját.

Hajzanza

A kiállítás végén egy supercutban tekintheti meg a látogató különféle filmek ikonikus hajas jeleneteit, ezt semmiképp ne hagyjátok ki! Hiszen milyen remek, akár csak pár másodpercre is, de feleleveníteni Bacsó Péter Forró vizet a kopaszra! című munkáját, a Hairt, A Nyomorultak azon jelenetét, ahol Anne Hathawayt szabadítják meg a hajkoronájától, vagy az imádott Sörgyári capriccióban azt a részt, ahol Maryska vágatja le önként és dalolva szépséges, aranyló fürtjeit, amit még maga a borbély sem bír végignézni. 

A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten kiállítás megtekinthető október 31-ig a Kiscelli Múzeumban, kurátora dr. Szabó Zsuzsanna etnográfus, fodrász.

A címben szereplő idézet Sofi Oksanen kortárs finn írónőtől származik.

Kiemelt kép: Fortepan / Szabó Gábor

Fiala Borcsa