Ezt nézd a Disney+-on:

Mentőexpedíció

Mar Watney (Matt Damon) egy szerencsétlen baleset következtében a Marson ragad, aminek zord körülményei finoman szólva sem alkalmasak arra, hogy földi halandó hosszú távon túléljen ott. Márpedig nincsen más választása: űrhajóstársai – akik elhagyták a bolygót – és a NASA munkatársai azt hiszik, meghalt, így csak magára számíthat. A mérnök-botanikus nekiáll tehát, hogy megteremtse az életben maradása feltételeit: élelmiszert termeszt, vizet gyárt, különböző gépeket szerel és rak össze. Amikor a NASA végül észreveszi, hogy Watney él, elkezdik megtervezni, hogyan is hozhatják vissza – ám egy ilyen mentőexpedíció kitalálása és véghezvitele hosszú folyamat, évekig tart, mire az űrhajós hazatérhet. Watney-nek tehát nincs más dolga, mint várni, és életben maradni addig, míg a Földről érte jönnek – ez azonban emberpróbáló feladat.

 macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet a Mentőexpedíció című filmből – Forrás: InterCom

A Mentőexpedíció lebilincselő sci-fi dráma kitartásról, reményről és az emberi találékonyságról; igazán katartikus filmélmény.

Az ördög Pradát visel

Ami nők ezreinek az álommeló, az Andy Sachs (Anne Hathaway) számára kényszerpálya. A kezdő újságíró jobb híján a nagy presztízsű Runway divatmagazinnál lesz a rettegett főszerkesztő, Miranda Priestley (Meryl Streep) második asszisztense. A frissdiplomás nőnek nemcsak az ambíciói irányulnak az újságírás más területére, de a divatlap szerkesztőségéből is kilóg: egyáltalán nem érdekli ez az ipar, és nem is érti annak működését. Azonban, ha már adott a lehetőség, megpróbál élni vele – és túlélni a számára idegen közegben –, a kérdés már csak az: vajon sikerül egy évet lehúznia a lapnál úgy, hogy közben önmaga marad.

macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet Az ördög Pradát visel című filmből – Forrás: InterCom

Bár a film főszereplője Anne Hathaway – aki nem okoz csalódást –, a show-t mégis Meryl Streep Miranda Priestley-je viszi el, öröm nézni a színésznőt a kimért és kegyetlen főszerkesztő szerepében. Az ördög Pradát visel egy hosszú nap után üdítő kikapcsolódás lehet.

Ezt nézd az HBO Maxon:

Batman

Christopher Nolan Batman-trilógiája magasra tette a lécet, így amikor jött a hír, hogy a denevérruhás szuperhős jelmezét Robert Pattinson fogja magára ölteni Matt Reeves filmjében, sokan fenntartásokkal várták a filmet. A 2022-ben debütáló Batman szerencsére megütötte a mércét, és egy sokkal emberibb és esendő Bruce Wayne-t ismerhetünk meg benne. A történet ismerős: Gotham Cityt átszövi a korrupció és a bűn, Batman pedig már két éve járja az éjszakát, hogy üldözze a rosszfiúkat, és nemsokára emberére akad: egy gyilkos a város elitjét vette célba, és sorra öli meg Gotham első embereit. Bruce Wayne nekiáll hát, hogy felkutassa a bűnöst, ám a nyomok, amelyeket talál, egyre aggasztóbbak.

macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet a Batman című filmből – Forrás: InterCom

Robert Pattinson már rég levetette magáról a csillámvámpír-szépfiú imázst, ebben a filmben pedig azt is bizonyíthatta, hogy depressziós szuperhősnek sem utolsó. Ha még nem láttad a Batmant, de érdekelnek a szuperhősfilmek, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt.

A gyilkos járat

Ha egy féktelenül száguldó akciófilmre vágysz, ne keress tovább, A gyilkos járat minden igényedet kielégíti. A történet szerint Ladybug (Brad Pitt), a bűnöző épp jó útra akar térni, amikor egy első hallásra könnyűnek tűnő megbízást kap: szerezzen meg egy aktatáskát, amely egy japán szupervonaton lesz. Ladybug kicsit kéreti magát, de végül elvállalja a feladatot, és felszáll a vonatra, ám a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan eltervezte. Ugyanis más bűnözők is vadásznak a táskára, és van, aki őt akarja eltenni láb alól. Az utastérben egyre több vér folyik, miközben a vonat szélsebesen száguld a végállomás felé.

A gyilkos járatban nemcsak a vonat extra gyors, hanem a film tempója is: a sajátos humorú mozi igazi kéjutazás az akciófilmek szerelmeseinek.

macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet A gyilkos járat című filmből – Forrás: InterCom

Ezt nézd a Netflixen:

A két pápa

2013-ban rendkívüli esemény történt a katolikus egyház történetében: a híresen konzervatív nézeteket valló XVI. Benedek pápa lemondott, helyére pedig a progresszív gondolkodású Ferenc pápát választották. A háromszoros Oscar-díjra jelölt filmben az új és a régi pápa diskurálását követhetjük végig, amint kitalálják, milyen irányba is kellene tovább mennie az egyháznak. Megtudjuk, milyen gondolataik vannak a vallásról, az egyház szerepéről, Istenről és önmaguk szerepéről. Valamint megismerjük az új pápa múltját és civil személyiségét. A két pápa lebilincselő film a hatalom elengedéséről és felelősségvállalásról, ami nem csak a keresztényeknek érdekes történet.

Ferenc pápa közelgő látogatása okán érdemes lehet elővenni ezt a kiváló filmet, amelyben Anthony Hopkins (Benedek) és Jonathan Pryce (Ferenc) remek alakítását láthatjuk.

macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet A két pápa című filmből – Forrás: Netflix

Kapj el, ha tudsz

Az igaz történet alapján készült Kapj el, ha tudsz történetét talán senkinek nem kell bemutatni, de emlékeztetőül: Frank W. Abagnale volt már orvos, pilóta és ügyvéd is, és még huszonegy éves sem múlt. Hogy hogyan lehetséges ez? Nos, egy zsenivel állunk szemben, csak egy kicsit más értelemben, mint azt elsőre gondolnánk: a fiatal férfi a világ talán legnagyobb szélhámosa, a manipuláció és a csalás nagymestere. Ténykedése azonban hamarosan az FBI-nak is szemet szúr, és eszméletlen hajsza veszi kezdetét Abagnale (Leonardo DiCaprio) és Carl Hanratty FBI-ügynök (Tom Hanks) között. 

Vannak filmek, amelyeknek a történetére mosolyogva legyintenénk azzal a felkiáltással, hogy ilyen a világon nincs, ha nem tudnánk, hogy megtörtént eseményeken alapul.

macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet a Kapj el, ha tudsz című filmből – Forrás: UIP-Duna Film

A Kapj el, ha tudsz pont ilyen sztori, amit bármikor érdemes elindítani némi popcorn társaságában.

+ 1. Mit gondolnak a macskák

Ha a nap végén csak arra vágysz, hogy az agyad ledobja az ékszíjat, és ha ennek érdekében cicás videókat szoktál végtelenítve nézegetni, akkor a figyelmedbe szeretném ajánlani a Mit gondolnak a macskák című dokumentumfilmet. Mindent tud, amit az aranyos videók – tele van eszméletlenül cuki cicákkal –, és emellett még sok érdekességet is megtudhatsz belőle ezekről a csodálatos, bundás kis lényekről.

macska batman mentőexpedíció az ördög pradát visel kapj el ha tudsz
Jelenet a Mit gondolnak a macskák című filmből - Forrás: Netflix

Kiemelt képek forrásai: Netflix, HBO Max, Disney+

Dián Dóri