Az énekes márciusban kapta kézhez a diagnózisát, hat hónappal később pedig a rajongóival is megosztotta a hírt. (Az erről szóló Instagram-videó már nem érhető el, ITT mesél arról, hogyan érinti őt.) Akkor az énekes így nyilatkozott: „Az egészben az a legnehezebb, hogy a tünetek akkor is előjöhetnek, amikor izgatott, ideges, vagy éppen boldog vagyok. Vannak fájdalmas, és kevésbé nehéz napok” – írta akkor a Rolling Stone magazin.

Az énekes azt is hozzátette, hogy így végre legalább magyarázatot kapott a 2018 óta tapasztalt vállrángásaira, ugyanakkor szerinte a dolog rosszabbul fest, mint amilyen valójában: „Néha meglehetősen kényelmetlen, de a tünetek jönnek és mennek.” Arról, hogy miért vállalta nyilvánosan állapotát, azt mondta, hogy így szerette volna megakadályozni, hogy az emberek azt találgassák, vajon milyen drog hatása alatt áll. Az énekes botoxkezelést kapott a vállába, erről úgy nyilatkozott, hogy csak egy ideig volt hatásos.

A Tourette-szindróma

A Gilles de la Tourette-tünetegyüttes, avagy Tourette-szindróma, más néven TS egy régóta ismert neurológiai betegség. A TS-ben szenvedő gyerekek és felnőttek számos motoros tiket (rángást) produkálnak, ezen akaratlanul fellépő, hirtelen mozgásokat értünk (például izomrángást). A motoros tikek általában rövid és szabálytalan mozgások, leggyakrabban az arcon és a fejen mutatkoznak, hunyorgás, grimaszolás, szemgolyó-elfordítás és fejrángatás formájában. Ilyen motoros tik gyakran mutatkozik a vállakban és a karokban (például akaratlan vállfelhúzogatás, karforgatás, ujjgörcsölés). Ritkában, bár nem szokatlan módon, a tik a törzsben és a lábakban is jelentkezhet – írja a tourette.hu.

A hír kapcsán a Guardian akkor megszólaltatta a brit Tourette Action szervezet vezérigazgatóját, Emma McNallyt is: „A Tourette-szindróma száz iskoláskorú gyermekből egyet érint, a közvélekedés mégis az, hogy ez csak egy nagyon kis közösséget jelent. Remélhetőleg Lewis Capaldi nyilatkozata másokat is arra sarkall majd, hogy a nyilvánosság előtt is merjék vállalni a diagnózisukat” – mondta.

A cikk arra is kitért, hogy csak az Egyesült Királyságban 300 ezer ember érintett. 2018-ban Capaldihoz hasonlóan, Billie Eilish énekes beszélt arról, hogy nála gyerekkorában diagnosztizálták a szindrómát.

Néhány órával ezelőtt került fel az internetre egy videó, amely Lewis Capaldi február 21-i, frankfurti koncertjén készült. Az énekesnél a Someone You Loved című dala közben léptek fel izomrángások az arcában és a karjában, emiatt nem tudta befejezni a dalát, helyette rajongói az egész stadiont betöltve fejezték be a számot. Én nem bírtam ki könnyek nélkül, az érzékenyebbek készüljenek zsebkendővel! 

@katharina.shry we support you!! @Lewis Capaldi #konzert #frankfurt #lewiscapalditour #foryou #fyp ♬ Originalton - 🤍

Kiemelt kép: Getty Images / Andrew Benge / Redferns

Krajnyik Cintia