Kollár-Klemencz László estjén nem csak a zene és az irodalom varázsol el

„Az Öreg Banda egyik fontos üzenete számomra az, hogyan tudunk, mint egy jó zenekar, egyszerre megszólalni úgy, hogy a hangjainktól ne kuszább legyen a világ, hanem tágasabb” – írta korábban Milanovich Domi kolléganőm Kollár-Klemencz László 2021-ben megjelenő első regényéről.

A könyv az író többgenerációs zenész családjának és a családja alkotta Öreg Bandának izgalmas, sokszínű életét kíséri végig az 1800-as évek közepétől, háborúkon, családi és társadalmi drámákon keresztül az 1970-es évekig Pest megye egy kis sváb falujában, ahol a tradíciókat, az ünnepeiket, a szokásaikat, hitüket, de sokszor az életben maradásukat is a zene, az Öreg Banda mentette meg.

Ez a különleges családtörténet elevenedik meg Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estjén, amelyet egy különleges vacsora koronáz meg a Szuterén Gasztrotérben. Az esemény ma este fél hétkor kezdődik, ha sietsz, még odaérsz. Bővebb információkat és jegyeket ITT találsz.

Tanulj meg úgy tésztát gyúrni, mint egy olasz mamma

Ravioli, tortellini, agnollini, caramelle, cappellacci, mezzaluna – hát nem olyan, mint a legcsodálatosabb, legdallamosabb muzsika? Azok számára, akik rajonganak a tésztákért, egészen biztosan. Enni valódi boldogság, főzni pedig ennek a boldogságnak a szintén élvezetes előszobája. 

Ha te is szeretnéd elsajátítani az olasz tésztakészítés csínját-bínját, akkor ott a helyed a Városi konyha február 4-i Tésztaműhely eseményén, amelyen kézműves olasz tésztát készíthetsz tojás és durumliszt felhasználásával, majd többféle töltött verziót varázsolhatsz belőle. A zöldséges, húsos és sajtos töltelékekkel kedved szerint formázhatod a magad gyúrta tésztát. Számos formát megtanulsz majd, hogy megtaláld a neked legjobban tetszőt. A programot kóstoló zárja, de jut tészta elvitelre is. Bővebb információkat a programról ITT találsz.

Forrás: Facebook / Városi konyha

Hogyan válik két magányos ember egymás családjává?

A MáSzínház azt tűzte ki célul, hogy inkluzív darabjain keresztül – amelyekben közösen játszanak sérült, valamint ép színészek – csökkentse a távolságot, ami a fogyatékossággal élők és a többségi társadalom tagjai között tátong. Legújabb darabjuk, a Felemás (amiről Széles-Horváth Anna kolléganőm ITT írt korábban) egy demenciával küszködő nagymamáról szól, aki – miután a húsz éve nem látott lánya meghal – két hétre megkapja lakótársként Down-szindrómás unokáját. Vele azonban még sohasem találkozott.

Bár ránézésre nem is különbözhetnének jobban egymástól, a külvilág számára mégis egyformán láthatatlanok. Furcsák. Mint ahogy egymás szemében is.

Két hét alatt megismerik a másik szokásait, félelmeit, vágyait és olyan titkait, amik segítenek lezárni a múltat. A sok szívszorító pillanat között egy dolog állandó: a humor. A Bakonyvári Krisztina rendezésében készült darabban a nagymama szerepében Szalontay Tünde színésznőt láthatjuk, az unokáját pedig a MáSzínház oszlopos tagja, Demeter Orsi formálja meg. Jegyeket ITT válthatsz az előadásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MàSzínház (@maszinhazinsta) által megosztott bejegyzés

És végül nem ismersz magadra

Talált fotók, rejtélyes jelenetek vagy ismeretlen családok képei alapján készíti festményeit Balogh Kristóf József, akinek alkotásai a rajtuk szereplő személyek idegenségére kérdeznek rá. A fotókon megjelenő emberalakok zavarba ejtő kettőséggel sejlenek fel: individuumokként vannak jelen, miközben életük és környezetük számunkra teljesen ismeretlen.

Balogh Kristóf József az ebből az ismeretlenségből fakadó homályt és feszültséget hangsúlyozza ki a személyes jelenlét ábrázolásainak kifordításával, az arcok közvetett vagy közvetlen kitakarásával, az inkognitó ábrázolások enigmatikus oldalának hangsúlyozásával.

Mennyire ismerünk magunkra, hozzátartozóinkra, emlékeinkre egy képen keresztül? Alkalmas-e egy pillanat rögzítése a tartalom megőrzésére, vagy inkább egy sejtelmes, magába forduló valóságot hoz létre?

Többek közt ezeket a kérdéseket feszegeti műveivel Balogh Kristóf József, amelyekből február elsején nyílik önálló tárlat a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A kiállítást Áfra János költő nyitja meg, bővebb információkat pedig ITT találsz az eseményről.

Mitől fess a pesti nő? 

A tematikus séták óriási népszerűségnek örvendenek manapság, ami nem véletlen, egy-egy ilyen alkalmon ugyanis hihetetlen távlatok nyílnak meg előttünk: olyan oldaláról ismerhetjük meg a lakóhelyünket, ahogyan korábban nem volt lehetőségünk.

Tudod-e például, hogyan is bújt ki a pesti nő a szoros fűzőből, és mit választott helyette? Hogy mit jelentett a divat a századfordulós uraknak és hölgyeknek?

És milyen emlékek őrzik a pesti divatdiktátorok, stílusikonok és tervezők nyomait? Ez mind kiderül ezen az izgalmas tematikus sétán, amelyet február 4-én tartanak, és amelyre ITT tudsz jegyet váltani. Mozdulj ki, tölts pár órát a szabad levegőn, és ismerd meg jobban a várost, amelyben élsz!

Forrás: Imagine

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Pekic

Filákovity Radojka