Első az elsők között

Betty White – aki ma lenne 101 éves – 1939-ben kezdte meg hollywoodi útját, ám amikor az Egyesült Államok bekapcsolódott a második világháborúba, önzetlenül felfüggesztette karrierjét, és teljes munkaidőben kezdett önkénteskedni az Amerikai Női Önkéntes Szolgálatnál.

Az 1940-es években különböző rádióműsorokban szerepelt, majd 1949-ben White Al Jarvisszal, később pedig Eddie Alperttel együtt vezette az élő, öt és fél órás Hollywood on Television című műsort.

 Azonban egyik műsorvezetőtársa sem tudta teljesíteni a fárasztó műsorrendet, így White egyedül fejezte be az adást – ezzel pedig ő lett az első nő, aki egymaga vezethetett amerikai talkshow-t.

Három évvel később már társtulajdonosa volt a Bandynek – egy produkciós cégnek, amit White egyik kutyájáról neveztek el. A cég elkészítette a Life with Elisabeth című, 65 epizódot megélt szitkomot, amiben White szintén úttörőszerepet töltött be: ő lett az első nő, aki amerikai szitkomot készített.

1954-ben a színésznő nevét viselő The Betty White Show című varietéműsor az NBC főműsoridejét foglalta el, és egyik kedvenc show-táncosa, Arthur Duncan többször is szerepelt benne, köszönhetően annak, hogy White szembement a műsor partnereivel, akik ellenezték az afroamerikai Duncan fellépését. – azt mondta, hogy „tanuljanak meg együtt élni ezzel”. Később pedig ugyanezzel az elánnal az LMBTQ-jogokért szállt síkra.

születésnap Betty White Golden girls
Betty White 1956-ban - Forrás: Getty Images/Hulton Archive

Az 1970-es években vált igazi sztárrá

White az 1950-es és 1960-as években több drámában és vetélkedőben is vendégszerepelt, majd 1973-ban csatlakozott a Mary Tyler Moore Show szereplőihez. Moore-hoz évtizedes barátság fűzte, és karrierjüket is együtt kezdték egy Los Angeles-i televíziós csatornánál. 

A közönség hamar megszerette a White által hozott derűs, túlfűtött karaktert, amivel bebetonozta magát az amerikai popkultúrába.

White szerepe a népszerű Öreglányokban (Golden Girls, 1985–1992) megszilárdította Amerika legviccesebb, legmelegebb, legédesebb nagymamájának státuszát. A minnesotai St. Olafból származó naiv „öreglány”, Rose Nylund szerepében a fiatalok és az idősebbek szívét egyaránt meghódította, miközben a szitkom az elsők között szállt szembe az ageizmussal.

születésnap Betty White Golden girls
Az Öreglányok szereplői: Rue McClanahan,Estelle Getty, Bea Arthur és Betty White - Forrás: Getty Images/Gary Null/NBCU Photo Bank

A kor számára sosem jelentett akadályt: 2009-ben 88 évesen Ryan Reynolds és Sandra Bullock oldalán szerepelt a Nász-ajánlat című filmben, 2010 februárjában pedig a Snickers Super Bowl-reklámjával ment hatalmasat. 2010 júniusában aztán Elka Ostrovsky szerepében tűnt fel a Vérmes négyes (Hot in Cleveland) című televíziós sorozatban. Ez hozta meg White-nak az utolsó Emmy-jelölését, amivel megdöntötte az első (1951) és az utolsó (2014) Emmy-jelölés között eltelt leghosszabb idő rekordját.

És bár White televíziós Guinness-rekordja még a legnagyobb kritikusait is könnyűszerrel nyűgözheti le, ez csak egy szelete annak, amivel belopta magát az emberek szívébe.

De nemcsak a műsora, hanem az állatok iránti szeretete is legendássá tette

„Én vagyok a legszerencsésebb ember a világon. Az életem abszolút ketté van osztva: félig az állatoké, félig a showbizniszé” – nyilatkozta korábban a TV Guide-nak. A színésznő évtizedeken át töltötte szabadidejének nagy részét nonprofit állatvédő szervezeteknél, a Los Angeles-i állatkertben az 1960-as években kezdett el dolgozni, és haláláig aktív vezetőségi tag maradt. 

 

Az állatvilág iránti elkötelezett szeretete egy kevésbé megszokott formában is megnyilvánult: Betty White tágas otthonában a padlótól a plafonig egy egész szobát rendezett be kitömött állatokkal, ezeket pedig mindig megölelte, megcsókolta és beszélgetett velük, mielőtt elhagyta volna a házat.

Nem házasodott újra, miután elvesztette élete szerelmét

„Ha egyszer már megvolt a legjobb, kinek kell a többi?”

– utalt White az Allen Ludden amerikai televíziós személyiséggel kötött házasságára a Larry King Show-ban. White-nak két rövid házassága is volt az 1940-es években, amikre többször is „gyakorlásként” utalt, majd 1961-ben, amikor a Password című vetélkedőben volt vendégszereplő, megismerkedett élete szerelmével, a játékvezető Allen Luddennel. Ludden és White 1963-ban házasodtak össze, és a férfi 1981-ben gyomorrákban bekövetkezett haláláig éltek együtt.

születésnap Betty White Golden girls
Betty White és Allen Ludden 1972-ben - Forrás: Getty Images/ ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content

Ugyan viccelődött azzal, hogy szerelmes volt Robert Redfordba, és arról is beszélt, hogy Ryan Reynolds nem tudott túljutni rajta, de haláláig áradozott Luddenről, és soha nem ment már férjhez. 

A XXI. század legjobb Saturday Night Live-epizódja

Ahogy a Betty White iránti rajongás 2009-ben megugrott, egy „Betty White legyen az SNL házigazdája” elnevezésű Facebook-kampány több mint félmillió támogatót gyűjtött össze.

„Nem tudtam, mi az a Facebook – és most, hogy már tudom, mi az, azt kell mondanom, hogy hatalmas időpocsékolásnak tűnik”

– hangzott el az egyetlen Betty White által vezetett Saturday Night Live-epizódban, 2010. május 8-án. De hogy mennyire belevaló volt, azt jól példázza, hogy a CSI sarasotai kiadásában David Caruso Vivian nénikéjeként bemutatott jelenete mellett szerepelt az Öreglányok főcímdalának death metal-verziójában is. 

 

Betty White soha nem tántorodott el töretlen optimizmusától

Ahogy közeledett a századik születésnapja, White izgatottságát fejezte ki az ünnepségek kapcsán. A közösségi médiában hirdette, hogy remek egészségnek örvend, ami nagy reményekkel töltötte el rajongóit.

Túlélte a nagy gazdasági világválságot, a második világháborút, száz év után az első világjárványt is, majd 2021. december 25-én agyvérzést kapott. Rá néhány napra, december 31-én reggel, alig három héttel a századik születésnapja előtt, álmában halt meg.


Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/ Bob Riha, Jr.

Mózes Zsófi