Könnyes búcsú az Őrház Chill & BBQ-tól a legfinomabb falatok mellett

Szomorú nap virrad október 31-én a BBQ-őrültekre, végleg bezárja ugyanis kapuit a tahitótfalusi BBQ-mennyország, az Őrház.

Viszlát, isteni göngyölt malacpofa! Ég veled, oltári oldalas, fűszeres marhaszegy és császárhús! Hiányozni fogtok, BBQ-szendvicsek és házi hamburgerek, amiket ezen a helyen mindig mesteri módon készítettek! 

Közel tíz év cirka 1300 sütésétől búcsúzunk most – tegyük mindezt méltó módon! Látogass el még utoljára az Őrház Chill & BBQ-ba, és kényeztesd az ízlelőbimbóidat – én mondom, ezekre az ízekre örök életedben emlékezni fogsz. A rendelésedet azonban ne feledd el előre leadni, hogy fel tudjanak készülni a nagy dömpingre. Bővebb infókat ITT találsz a helyről.

A kürtőskalács ínycsiklandóan finom, édes illatánál kevés dolog van, ami jobban felmelegíti az ember szívét a csípős őszi időben

Nem csoda, hogy régebben főleg jeles alkalmakra készítették, hiszen beleharapni a foszlós, édes tésztába tényleg valódi ünnep. Ez az az édesség, amit túlzás nélkül bármikor tudok enni – még egy sokfogásos ebéd után is. De most nem az én kiapadhatatlan étvágyamon van a hangsúly (bár néha úgy érzem, az olyan hatalmas, hogy önmagában is kitenne egy egész cikket), hanem azon az örömteli híren, hogy a klasszikuson túl már a kürtőskalácsnak is számtalan variációját kóstolhatjuk. Ott van például a kürtősbon, vagyis a kürtőskalács töltött testvére, amelynek tésztájába a mennyei csokitól kezdve a szilván át a barackig minden jóval megtölthető. És most egy egész fesztivált szentelnek ennek a mennyei mannának október 14. és 16. között a Fővárosi Állat- és Növénykert új részében, ahol mindenki úgy kérheti a saját kürtősbonját, ahogy csak akarja. Nyugodtan halmozd csak az élvezeteket! Bővebb infót ITT találsz az eseményről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vitéz Kürtős (@vitezkurtos) által megosztott bejegyzés

Ismerd meg a hazai zsidó gasztronómia színes történetét, és kóstolj bóleszt egy különleges eseményen!

A zsidó konyha – amely fontos részét képezi a magyar gasztronómiának – tele van különleges, mesés ételekkel. Nem mellesleg még maga a története is nagyon izgalmas – ezt mutatja be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása, amely magyarországi zsidó gasztronómiatörténet forrásait állítja a középpontba.

A Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig című tárlaton többek közt szakácskönyveket, kéziratos receptgyűjteményeket, tárgyakat és dokumentumokat tekinthetsz meg, amelyek segítségével bepillanthatsz a hagyományos zsidó étkezési kultúra hazai történetébe.

Október 2-án Saly Noémi, a kiállítás kurátora tart hihetetlen történetekkel tarkított tárlatvezetést a kiállításon, amely után a program az Óbudai Zsinagógában folytatódik, majd bóleszkóstolóval zárul.

A helyedben nem hagynám ki, ha érdekel a gasztrotörténelem! Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Falatozz az ország legjobb éttermeinek kínálatából – töredékáron

Egy igazán jó étteremben elfogyasztani egy pompás ebédet vagy vacsorát nem olcsó mulatság, mégis olyan maradandó élmény, ami az összes érzékszervünkre hat. Pásztory Dóri – akinek férjével közös gasztropodcastját mindenképp érdemes meghallgatni – írta egyszer, hogy számukra az igazi luxust nem drága holmik, hanem épp az jelenti, ha olykor-olykor egy kiváló étterem kínálatából fogyaszthatnak.

Ha te is szeretnél ebben az élményben részesülni, most mindezt töredékáron teheted meg a Dining City Országos Étterem Héten, amelynek keretein belül tizenegy napon keresztül, október 6. és 16. között több mint nyolcvan budapesti és negyven vidéki étteremben falatozhatsz egységes fix áron háromfogásos ebéd vagy vacsoramenüt. Az éttermi résztvevők egy része 4.900 forinttól, a többiek 6.900-tól kínálnak prémium menüt, illetve 9.900 forinttól exkluzív menüt.

Kenyeres gasztroséta a malmoktól a kézműves pékségekig

A kenyér maga az élet. De vajon mi kell a jó kenyérhez? Ezen az izgalmas sétán, ami a Sercli – Gasztroséta a malmoktól a kézműves pékségekig címet viseli,

kiderül, hogy hol a legízletesebb a kenyér vagy a kakaós csiga, hajdani malmok árulják el titkukat, a város legkedvesebb péklegényei osztják meg a tapasztalataikat, miközben a legfinomabb kóstolókat is elhozzák neked.

De vigyázz, a végére még az is lehet, hogy komolyan elgondolkodsz azon, hogy péksegédnek állsz! Jegyet ITT válthatsz a sétára.

Filákovity Radojka