Pohártörős sírva vigadás és a Balkán legínycsiklandóbb ízei Budapesten

Szívből jövő odafigyelés, hatalmas vendégszeretet, magas szakértelem és isteni ízek – ez a vérbeli balkáni vendéglátás receptje, és épp ez jellemzi Budapest legújabb (és nem mellesleg legjobb) balkán éttermét, a Csevapivót, ami nevét a népszerű grillétel, a csevapcsicsa és a szerb sör (pivo) házasításából kapta.

Itt az első hozzávalótól az utolsóig autentikus alapanyagokból készülnek az ételek – ezek azok az ízek, amikért minden délszláv embernek egyszerre dobban meg a szíve, és amiket senkinek sem szabad kihagynia, amikor a Balkánon jár.

A vendéglátók (mert egy balkán étteremben az ő személyük adja a hely esszenciáját), Szabó Sára és Szabó Bogdán fiatal házasok, és egy gyerekkori álmot váltottak valóra a Csevapivo megnyitásával, ahol – ízig-vérig balkán vendéglátóhelyhez híven – időről időre élőzenét is felszolgálnak az étvágygerjesztő falatok mellé.

 programajánló Kimenő Radival gasztro programok Csevapivo Platz Piac
A kép Szabó Sára és Szabó Bogdán tulajdonában van

Május 19-én a Junior Príma-díjas magyar-szerb származású énekesnő – aki a világ legrangosabb világzenei toplistáján is szerepelt már – Básits Branka harmonikaszó kíséretében hol tüzes és életvidám dallamokat, hol keserédes, melankolikus, pohártörősen érzelmes muzsikát varázsolnak elénk. Mintha csak a Balkánon lennénk egy füstös kis kafanában – higgyetek nekem, ez az élmény valami olyan, amit mindenkinek meg kell egyszer tapasztalnia. Bővebb infókat a helyről ITT, a zenés estről pedig ITT találsz.

Minden, mi szem-szájnak ingere a Platz Piacon

Régi nagy kedvencem a Platz Piac, ahol időről időre csodás termelői finomságokkal, jó hangulattal, festői környezetben – a pilisvörösvári Kacsa-tó mellett – várják a látogatókat. A sok illatos füstölt húson és kézműves sajton, ropogós szezonális zöldségen és zsenge fűszernövényen túl a szervezők mindig valami különlegességgel is készülnek. Májusban a megújulás jegyében például palánta- és gardróbvásárt is tartanak.

Zöldségpalánták széles kínálatából válogathatsz majd a kertbe vagy a balkonra: egyebek mellett különleges paradicsomokkal, paprika- és chilifélékkel, fűszernövényekkel és virágpalántákkal is készülnek. 

És mivel az ínycsiklandó ebéd ezúttal sem maradhat el, így érdemes a piacozást elhúzni – egészen a déli harangszóig. Én mondom, megéri, hiszen az éhséget frissen grillezett miccsel, kézműves hot dog-variációkkal, krumplis nudlival vagy akár túrógombóccal is enyhítheted.

Gyűjtsd egy csokorba a barátokat, és irány a Platz, felejthetetlen élmény lesz! Bővebb információkat az eseményről ITT találsz.

Ezúttal se hagyd ki az éjszakai lakomát a Chinatown Teraszon

A Chinatown Budapest éjszakai piacán május elsejétől augusztus végéig az ázsiai street food legjavát kóstolhatod meg kifejezetten nyári specialitásokkal és olyan fogásokkal, amikkel máshol nem találkozni: úgy mint a kínai palacsinta, a mennyei dim sum (a kedvencem), a kínai faszenes grill, az oden, a kantoni curry, a rizstésztatekercs, a tong sui vagy a teppanyaki.

Jó hír továbbá, hogy idén – az elmúlt évekhez képest – hattal több stand lesz a Teraszon, vagyis már 16 ázsiai konyha közül lehet választani egyetlen helyszínen.

De a fantasztikus ételek mellett szórakoztató és kulturális programokkal is készülnek a tizennegyedik Chinatown Teraszon, ami minden alkalommal óriási élmény – kár lenne kihagynod! Bővebb információkért látogass el IDE.

Varázsoljuk ki együtt a gint a palackból

A nagy ginláz hazánkat is elérte (aminek személy szerint nagyon örülök), így egyre több olyan programmal rukkolnak elő itthon is, ami ezt a különleges, sokoldalú és gazdag ízvilágú italt állítja a középpontba – tavaly voltam például egy olyan eseményen, ahol izlandi gineket kóstolhattunk, amelyek esszenciáját egyebek mellett a gejzírvíz adta, észbontó volt!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@botellonterasz által megosztott bejegyzés

Ha te is hozzám hasonló gasztrokalandor vagy, akkor van egy jó hírem: május 10. és 13. között a Botellón Teraszon minden a ginekről fog szólni.

A harmadik budapesti Ginfesten együtt kortyolhatunk bele a nyárba és a legextrább ginekbe, amiket különleges tonikváltozatokkal lehet majd ötvözni. A belépés ingyenes, a jó hangulatot pedig a több mint húszféle gin és a remek talpalávaló garantálja. Bővebb infókat ITT találsz az eseményről. 

Étkezz két keréken! – Ismét bringás reggelit rendeznek országszerte

És hogy a sok elfogyasztott kalória mellett azért a testmozgás se maradjon el, ajánlanék egy remek tematikus programot, ami parádésan ötvözi a kettőt: május 17-én ugyanis a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezeteivel és partnereivel az ország több tucat pontján vár bringás reggelivel vagy uzsonnával. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HungAIRy (@hungairylifeip) által megosztott bejegyzés

Munkába menet kanyarodj le egy közös kis dzsemborira, hívd meg a kerékpáros kollégáidat, barátaidat és indítsátok a napot egy szuper közösséggel. ITT megtalálod az összes infót és helyszínt országszerte.

Kiemelt képeink forrása: Szabó Sára és Szabó Bogdán; Pixabay/ LoggaWiggler; Instagram/ chinatownbudapest; Facebook/ Botellón terasz

Filákovity Radojka