Felhőtlen hétvégi kikapcsolódás a Pilis szívében – Szeláví Fesztivál

Amikor korábban kirándulóhelyeket ajánlottam nektek ITT, felhívtam a figyelmeteket a pilisborosjenői rengetegben található egri vár másolatára is, ahol az Egri csillagokat forgatták. Ha eddig nem sikerült eljutnotok oda, hát most itt a remek alkalom, hogy útba ejtsétek, május 27. és 29. között rendezik meg ugyanis a helyszínen a Szeláví Fesztivált, amelyen az élet apró örömeinek, a természet és a művészet szeretetének hódolhattok.

Lesznek koncertek, irodalmi előadások és beszélgetések, gyerekfoglalkozások, workshopok, és különböző zöldprogramokkal is kedveskednek a szervezők a környezetvédelem és fenntarthatóság iránt érdeklődőknek. Az Elefánt zenekar frontembere, Szendrői Csaba irodalmi óráján nem csupán saját könyveit mutatja be, de az Elefánt-dalok szövegeit is górcső alá veszi. Lovasi András szerzői estjén három szólólemeze mellett Kiscsillag- és Kispál-számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek majd. De lesz Random Trip- és Zűrös Banda-koncert (ők nagy kedvenceim, mindenképp hallgassatok bele a zenéjükbe), és természetesen különböző gyerekprogramok is. A környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében a Pilisi Parkerdő Zrt. számos beszélgetést szervez, de többek közt a Capsul Farm csapatának köszönhetően az is kiderül, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A részletes programot ITT találjátok – piknikre fel!

Szervezz magadnak dokumentumfilm-fesztivált otthon

Ha nem vonz a tömeg – sőt, egyenesen irtózol tőle –, ha vérbeli introvertáltként semmi sem tölt fel jobban egy nyugalmas, mondjuk, filmezéssel töltött hétvégénél, és ha ráadásul szereted az igazán jó dokumentumfilmeket, akkor van egy jó hírem.

A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 40 dokumentumfilmet tett elérhetővé online streamingplatformján, a Verziótékában.

Magyarország első dokumentumfilmtárában az elmúlt tizennyolc év fesztiváljain bemutatott filmekből látható válogatás díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokból a világ minden tájáról. Így újra látható lesz többek közt a Kiszorítva (2019), az Ukrán seriffek (2015), az Ezredes mama (2017), a Havanna Tranzit (2016) és például a Még mindig forog (2018). De olyan hihetetlenül izgalmas témát feldolgozó alkotás is, mint a kínai emberkereskedelemmel foglalkozó A férfi, aki a fiát kereste című 2020-as film is. A dokumentumfilmeket csupán pár száz forintért tudjátok online „kikölcsönözni”. Íme, a teljes lista.

Jelenet A férfi, aki a fiát kereste című filmből

Rajzolj magadnak sörbajuszt a Corvin Szezonnyitó Sörfesztiválon

Mert ha hiszed, ha nem, a sörbajusz mindenkinek jól áll. Én már egész csinosat tudok magamnak kanyarítani.

A malátarajangók örömére kezdetét vette a Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál a főváros szívében, ahol május 18. és 22. között öt napon keresztül áldozhattok a minőségi sörök oltárán. És, hogy mivel várnak? Húsznál is több kiállító közel százféle csapolt és üveges sörével a világ minden tájáról: lesznek észbontó IPA-k, EPA-k, APA-k, különleges fűszerezésű gyümölcsös sörök, szűretlen búzák, precíz lagerek… Jaj nekem! És hogy legyen lehetőség minél többet megkóstolni belőlük, másnaposság elleni sörkorcsolyákból sem lesz hiány. Részleteket ITT találtok.

via GIPHY

Sörre bor? Bármikor!

És hogy a borrajongók se érezzék magukat elhanyagolva, kötelességemnek tartom, hogy felhívjam a figyelmet az I. Belvárosi Bor és Pezsgő Fesztiválra, amit június 2. és 6. között tartanak. Akik szerint a pohár mindig inkább félig teli, azok mindenképp vegyék az irányt a Szabadság tér felé, és ne hagyják ki a jobbnál jobb hazai borászok és borászatok nedűit, amikhez a legnépszerűbb streetfood standoknál válogathatnak kísérőt.

Folyjon a bor, a pezsgő, köszöntsük a nyarat magasba emelt poharakkal!

A részletekről ITT olvashattok.

Ingyenkoncertek a Belvárosi Fesztiválon

Nincs is jobb módja annak, hogy elbúcsúztassuk a májust, mint egy óriási közös buli: hat helyszínen és az idén is jobbnál jobb fellépők ingyenkoncertjein lehet csápolni a Belvárosban május 27. és 29. között. A hétvége lineupja ezúttal is meglehetősen erős: a Bagossy Brothers Companytól az Ivan & the Parazolon, a Péterfy Bori & Love Banden át a Blahalouisianáig és Irie Maffiáig a hazai könnyű- és világzene krémje szolgáltatja a talpalávalót. Csődítsétek össze a baráti társaságot, és irány a Belváros! A részletes programot ITT találjátok.

Ilyen gyereknapi programot még nem pipáltál!

Tudom, tudom, már a könyökötökön jön ki, amikor azt mondom: a klasszikus zene hihetetlenül izgalmas, maga a csoda! Pedig tényleg így van, és az is igaz, hogy nem lehet elég korán megismertetni vele a gyerekeket.

A Danubia Zenekar egy európai szinten is ritkaságnak számító zenei esemény keretében szeretné közel hozni a klasszikus zenét a gyerekekhez a gyereknap hétvégéjén, május 28–29-én.

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen olyan klasszikus zenei eseménye, amely immár harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az eseményre a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is, aki nemrégiben a Hello, WMN!-estünkön vendégeskedett (a beszélgetést ITT nézhetitek vissza), és aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.

Filákovity Radojka