Ünnep az óvóhelyen, 1940

Amíg a katonák a frontokon vívták a második világháborút, az emberek mindent megtettek annak érdekében, hogy ha egészen más körülmények között is, mint korábban, de megteremtsék az ünnepi hangulatot. 1940-ben, Angliában például egy föld alatt lévő óvóhelyet díszítettek fel, de nem csak az angol gyerekeknek telt a megszokottól eltérően az ünnepi időszak.

Forrás: Getty Images/© Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis

Vacsora a II. világháborúban, 1944

Négy évvel később a második világháború még mindig tartott, rengeteg sebesültet és halálos áldozatot követelve magának. Voltak, akiket a fronton értek az ünnepek, míg mások hazatérhettek karácsonyra. Ezek a brit katonák a szerencsésebbek közé tartoztak: a brüsszeli körútjuk alkalmával kiélveztek minden falat süteményt és fagylaltot, mielőtt visszatértek volna az ünnepekre Nagy-Britanniába.

Forrás: Getty Images/Reg Speller/Fox Photos

II. Erzsébet első karácsonyi beszéde, 1952

A britek karácsonya nem telhet el az uralkodó ünnepi beszéde nélkül. A hagyományt V. György indította el 1932-ben, 1952 februárjában bekövetkezett trónra lépése óta pedig minden évben II. Erzsébet kíván kellemes ünnepeket Nagy-Britannia lakóinak. A királynő csak öt évvel később, 1957-ben döntött úgy, hogy kamerák előtt mondja el a pár perces beszédet, amit IDE kattintva te is végignézhetsz.

Forrás: Getty Images/Fox Photos

Ajándékok a londoni postán, 1952

Az ünnepi időszak évről évre kihívások elé állítja a postát, és nem volt ez másként a múlt században sem. A karácsonyi képeslapok postai küldésének szokása az Egyesült Királyságból indult, az első üdvözlőlapokat Sir Henry Cole dobta piacra 1843-ban, de akkoriban még olyan drága volt a posta, hogy csak egy nagyon szűk réteg engedhette meg magának a csomagküldést a szeretteinek. Pár évtized alatt aztán egyre több ember számára vált elérhetővé a szolgáltatás, 1952-ben pedig már hetekkel karácsony előtt hatalmas kupacokban sorakoztak az ajándékok. 

Forrás: Getty Images/Fox Photos

Karácsony Berlinben, 1963

1961 nyarán Berlin lakosai arra ébredtek, hogy a várost egy negyven kilométer hosszú szögesdrót szeli ketté. A kerítésből végül betonfal lett, és családok, baráti társaságok szakadtak szét. Több mint két évvel később, 1963 karácsonyán a keletnémet kormány beleegyezett, hogy alig három hétre megnyissák a határt. Több órás sorban állás után rekordszámú nyugat-berlini lépte át a határt, hogy az ünnepeket a szeretteivel tölthesse.

Forrás: Getty Images/Staff/Mirrorpix

Háborús győzelem, 1967

A Dak Tó-i csata a vietnámi háború egyik legnagyobb összecsapás-sorozata volt. A november harmadikán kezdődő ütközetben a 16 ezer főből álló amerikai és dél-vietnámi csapat állt szemben az alig hatezer fős észak-vietnámi haderővel, és húsz napba telt, amíg az amerikai és dél-vietnámi csapatok teljesen kiszorították az észak-vietnámiakat a területről. A Dak Tó-i csata a háború egyik kulcsmomentuma volt, aminek a győzelmét a 875-ös magaslaton már ünnepi hangulatban töltötték az amerikai katonák.

Forrás: Getty Images/ Bettmann

Apollo-8, 1968

Az Apollo-8 volt az amerikai Apollo-program második olyan küldetése, amiben embereket küldtek a világűrbe, emellett pedig az első olyan, amiben megközelítették a Holdat és sikerült elérni a második kozmikus sebességet. Az 1968. december 21-én induló űrhajó karácsony napján állt a Hold körüli pályára, és tíz keringésnyi időt töltött ott, miközben élő adásban többször is bejelentkeztek az űrhajósok. A legnagyobb hatása a karácsony esti tévéműsornak volt, amikor az Apollo-8 legénysége a Bibliából olvasott fel részleteket. A küldetés egyik legrizikósabb manőverének a december 27-i visszatérés számított. A légkörbe végül probléma nélkül sikerült belépni, de mivel az űrhajó a hajnali órákban landolt a Csendes-óceánon, a NASA szabályai szerint pedig csak világosban lehet megkezdeni az űrhajósok kiemelését, a legénységnek órákat kellett várnia a vízen úszó kabinban. Az eseményeket több millió ember, köztük Lyndon B. Johnson, az Egyesült Államok akkori elnöke is feszült figyelemmel kísérte.

Forrás: Getty Images/ Bettmann

War is over! If you want it, 1969

1969. december 15-én egy sor óriásplakát, szórólap, plakát, újsághirdetés és rádióhirdetés jelent meg a világ tizenegy különböző városában, egyszerű és egyértelmű üzenetet közvetítve: A háborúnak vége! Ha te is akarod. A plakátok alján John Lennon és Yoko Ono kívánt boldog karácsonyt. A kampány jóval az eredeti indulás után is folytatódott: 1971-ben Lennon, Ono és a The Plastic Ono Band kiadta a Happy Xmas (War Is Over) című számot, ami a háborúellenes mottót egy karácsonyi békehimnusszá dolgozta át. A dal csak a következő évben futott be igazán, és Lennon halálának évében került fel megint a legtöbbet játszott számok közé. Pedig az üzenete még mindig aktuális, és ha máskor nem is, legalább karácsonykor fogadjuk meg John Lennon szavait, és tegyük egy kicsit jobb hellyé a világot.

Forrás: Getty Images/ Bettmann

 Mózes Zsófi