1.

Forró pillanatok az első szexes bénázásokból, és még annál is több: Szexoktatás (Sex Education, Netflix, 2019)

Forrás: Netflix

Nos, ez az egyik legjobb sorozat az utóbbi évekből. Bravúrosan kidolgozott, szép, összetett, sokszínű karakterek, príma cselekményszál, jól kiválasztott szereplők jellemzik az utóbbi néhány év legszórakoztatóbb streamingsorozatát, a Szexoktatást. Az angol széria harmadik évadát várja épp a nagyérdemű, és nem véletlenül, a Covid a legújabb évad forgatását is keresztülhúzta, ezért késik a többi produkcióhoz hasonlóan ez is. De mint tudjuk, a jó dolgokra érdemes várni!

Az alapsztori szerint egy szabadszájú, elvált szexuálterapeuta (akit Gillian Anderson játszik) és a rettenetesen visszahúzódó, önmaga elfogadásával és a szexszel küszködő fia kalandjait mutatja be a fiú középiskolájában, és a terapeuta házában, mindezt olyan viccesen, mélyen és élethűen, hogy a könnyünk is kicsordul. A fiú legjobb barátja egy meleg, színes bőrű srác, aki a sorozat egyik legjobb karaktere: az Ericet alakító Ncuti Gatwára érdemes lesz odafigyelni, de tényleg egytől egyig zseniálisak a szereplők. 

Asa Butterfield és Gillian Anderson Otis Milburn és dr. Jill Millburn szerepében - Forrás: Netflix

Ajánlom: szexuális gondokkal kínlódó, vagy épp kiteljesedett tiniknek, elvált anyukáknak, csalódott szerelmeseknek, és mindenkinek, aki érti és érzi a bennünket körülvevő világot a maga valóságosságában.

2.

Ha nem akarsz aludni napokig, a következő ajánlatom: Homeland (2011–2020)

Forrás: Showtime

A Homeland a karanténidőszak egyik legjobb foglalatossága volt. Az első három évadot egyben, pár nap alatt ledaráltam. Nem ettem, nem ittam, levegőt se vettem, és nem beszéltem senkivel. Úgy izgultam, hogy tövig rágtam a körmöm, és annyi váratlan fordulatot, amit ebbe beleírtak, szerintem élő ember nem talál ki. 

Nagyon mai, nagyon politikai, kissé háborús, mégis érdekes, pedig egyébként nem vagyok hajlandó ilyesmit nézni. Lebilincselő a cselekményvezetés, szerettem a karaktereket is, bár közel sem olyan dúsak, mint például a Szexoktatásban (igaz, gyökeresen más műfaj), viszont Claire Danest itt fedeztem fel magamnak. (Tudom, hogy sokan máshol, korábban, nekik gratulálok, hogy előbb láthatták ezt a varázslatos színészt.)

Ajánlom: azoknak, akik valami igazán izgalmasat szeretnének, és idejük is van, mert beszippant ez bárkit, kérem szépen. És ha már rajongója vagy, akkor töltsd ki EZT a tesztet.)

3.

Realityfüggőknek egy igazi unikum: My Unorthodox Life (Netflix, 2021)

Forrás: Netflix

…avagy milyen az élet az ortodox, szigorúan zárt zsidó közösségen túl. A történet már önmagában is érdekes, aki pedig látta az Unorthodox című minisorozatot, annak pláne az lesz. Olyan, mintha azt a sztorit ötvözték volna némi glamúrral. A My Unorthodox Life a zsidó közösségből való kiszakadás időszakát mutatja be egy gazdag környezetben, jómódú emberekkel. 

Miután elvált a zsidó férjétől, és szakított a brutálisan konzervatív hagyományokkal, Julia Haart modellügynökséget alapított, és iszonyatosan pazar, szemkápráztató környezetet teremtett magának és a gyerekeinek. A sztorija önmagában is érdekes, pláne abból a szemszögből, hogy nem minden gyerekének sikerült a váltás – a nagyobbik lánya és a férje (alig húszévesen házasodtak össze) például küszködnek azzal, hogyan illeszkedjenek be a modern világba, és mennyire szakadjanak el hagyományaiktól és a vallásuktól.

Ajánlom: azoknak, akiket nem zavar a közhelyes realityjelleg, és tényleg szeretnének belekukkantani egy érdekes történetbe. 

4.

Vigyázat, sokkal durvább lesz annál, mint amilyenre számítanál: Éles tárgyak (HBO, 2018)

Forrás: HBO

Rákerestem, hogy vajon erről a sorozatról írtunk-e itt, a WMN-en, és kiderült, hogy nem, amit így utólag nem is értek.

Azért ajánlom most, mert újranéztem, és másodjára is megfagyott bennem a vér a sztoritól. A nagyszerű és nagy sikerű horror-thriller szerző, Gillian Flynn azonos című regénye alapján készült sorozat igazi remekmű. A történet egy zaklatott természetű (és életű) újságíróról szól (Amy Adams), akit a szerkesztője hazaküld a szülővárosába, hogy egy súlyos gyilkossági ügyről tudósítson.

Az eset azonban sokkal keményebb titkokat rejt, mint ahogyan az elsőre látszik. Nagy előnye az Éles tárgyaknak, hogy nem húzták el a sztorit, mint a rétestésztát, és nem lett belőle egy olyan nyögvenyelős szenvedés, mint például a Szolgálólány meséjéből, ami bravúrosan indult, de annál rémesebben folytatódott, míg végül totál elvette az ember kedvét az egésztől.

Ajánlom: igazi horrorrajongóknak, akik mernek egyedül ilyesmit nézni. Az ijedősebbek egész nyugodtan húzzák a fejükre a takarót a csúnya részeknél. Bár nehéz lesz, mert rendre kiszámíthatatlanul jönnek.

Szentesi Éva