Ma már szinte nem találunk olyan nagy és kisebb várost, aminek ne lenne saját felirata. Ebben talán az is közrejátszhat, hogy így igazán Insta-kompatibilis képek készülhetnek, amikor ezek előtt az óriási betűk előtt pózol az ember. Az meg már csak plusz, hogy nem kell azzal fecsérelnünk az időnket, hogy tudassuk az ismerőseinkkel, hol is vagyunk, amikor, mondjuk, Amszterdam D betűjéből villantjuk a fogkrémreklámos mosolyt. Az „eredeti”, a híres-neves Hollywood felirat, ami az űrből is látszik, azonban nemcsak az Instagramot, hanem az internetet is jócskán megelőzte pár évvel, ugyanis ma kilencvennyolc éve, hogy a városrész fölé magasodik az ikonikus kilenc betű. A jeles nap apropóján 8 + 1 érdekességet gyűjtöttem össze róla.

1. Hollywoodland

A felirat ötlete Harry Chandler, a Los Angeles Times kiadójának fejéből pattant ki, és egyfajta hirdetésnek szánta a környező ingatlanok értékesítéséhez. 1923-ban el is készült a Hollywoodland felirat, és akkor még a mostani, kilenc méter széles és tizennégy méter magas betűknél is nagyobbak álltak a hegy oldalában, ráadásul egy jó reklámhoz híven világítottak is: mintegy négyezer izzó gondoskodott a felirat ragyogásáról. Noha a mára kultikussá váló feliratot csak egy évre tervezték felállítani, végül mégsem bontották el.

2. OLLYWOODLAND

Mivel a nagy gazdasági válság miatt az ingatlanbiznisz csődbe ment, ezért a felirat karbantartása is elmaradt. Olyan rossz állapotba kerültek a gigantikus betűk, hogy a H le is dőlt a helyéről.

De nem ez volt az utolsó, hogy valamelyik betű megadta magát: a hetvenes években az O gurult el, később pedig a második L betűt felgyújtották.

3. Mínusz LAND

Térjünk vissza még egy kicsit a kezdethez! Amikor a világválság miatt tönkrement a felirat, a városvezetés úgy, ahogy volt, meg akart szabadulni tőle. A helyiek viszont annyira megszerették addigra, hogy a heves tiltakozások miatt csak a „LAND”-et távolították el az izzókkal együtt, a többi betűt felújították.

4. (Rém)álomgyár

A felirat mára ugyan egyértelműen az álomgyárnak is nevezett amerikai filmipar csillogásának és fényűzésének a szimbóluma, a kilenc óriásbetű sajnos tragédiák színhelye is: több ember innen leugorva vetett véget az életének. Az első 1932 szeptemberében egy Peg Entwistle nevű elkeseredett színésznő volt, aki nem kapta meg a vágyott szerepet.

Lengedák szerint ma is ott kísért a szelleme, legalábbis jó páran számoltak be arról, hogy egy harmincas évekbeli ruházatú nőt láttak a betűknél.

5. A legnagyobb rajongó

A Hollywood felirat léte az évek során többször került veszélybe, főleg a hatalmas karbantartási költségek miatt. Egy ember viszont mindig ott volt, ha a feliratot meg kellett menteni, ő pedig nem más, mint Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosa. 1978-ban Alice Cooperrel karöltve gyűjtötték össze a felújításhoz szükséges pénzt, 2010-ben pedig az ő jelentős mennyiségű adománya is hozzájárult ahhoz, hogy a jelkép a helyén maradhasson.

6. Messziről szép

A Hollywood felirat helyzete azóta rendeződött, és bár amúgy is nehezen megközelíthető helyen áll, ma már csak távolról gyönyörködhetnek benne az oda látogatók. Kerítés, biztonsági berendezés és huszonnégy órás megfigyelés gondoskodik arról, hogy senki ne tehessen kárt a szimbólumban.

7. Porig rombolva

Annak, aki még nem járt Hollywoodban, nemcsak képekről, de filmekből is ismerős lehet az ikonikus felirat, ugyanis előszeretettel semmisítik meg különböző mozifilmekben.

Így áldozatául esett már a vásznon a globális felmelegedésnek, robbantásnak, de egy óriásgorilla is „kezelésbe vette”, és a méltán híres trashmoziban, a Sharknadóban is megtépázza a cápákkal teli tornádó.

8. Nyolcvanhat éve filmsztár

De nem csak a katasztrófafilmek szeretik használni a feliratot, az elmúlt évtizedekben számos alkotásban felbukkant már kisebb-nagyobb cameo erejéig. Vásznon az 1935-ös Hollywood Boulevard című moziban debütált még Hollywoodlandként, de azóta is időről időre találkozhatunk vele egy-egy jelenet helyszíneként vagy háttereként. Feltűnik a Micsoda nő! elején, a 2010-es Valentin napban, a Barátság extrákkal című filmben pedig Justin Timberlake és Mila Kunis még fel is másznak a második O-ra.

+ 1. HOLLYW_ _D

A már említett biztonsági intézkedésekkel igyekeznek ugyan minden illetéktelen behatolótól védeni Hollywood jelképét, olykor mégis előfordul, hogy néhány vicces kedvű ember átírja a feliratot. És hogy milyen alternatív megoldások születtek? Tippeljetek: átírták-e már az alábbiakra Hollywoodot?

 

Dián Dóri

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Getty Images/Kypros