Misszió: segíteni a nőknek abban, hogy nagyszerűen érezzék magukat

Ez áll a Spanx oldalán a márka hitvallásaként. Végiglapoztam a mára sok milliárdot érő cég webshopját, amely nemcsak alakformáló fehérneműt árul, hanem több típusú alsóruházatot. Melltartók, bugyik, sportruhák, leggingsek, trikók, gatyák, kismamaruházat, sőt férfiaknak szánt darabok is megtalálhatók a kínálatban. A legtöbbet eladott termékek között pedig ott a mell alá érő, térd felé lenyúló karcsúsító darab, amely dollármilliárdossá tette Sara Blakelyt.

Blakely ötlete forradalminak számít. 2000-ben, egy elegánsabb alkalomra készülődve találta fel az alakformáló fehérneműt, amikor a fehér ruhája alá nem talált megfelelő bugyit, ezért levágta egy harisnyája szárát, és azt vette magára. A lényeg az volt, hogy ne látsszék át a ruhán, ne hagyjon bevágást a testen, és valamelyest húzza is össze a csípőt, combot. Persze nem ő volt az első nő a történelemben, aki szerette volna, ha nem látszik az alsóneműje, és karcsúbbnak tűnik a ruhában. Viszont ő lett az, aki erre dollármilliós üzletet alapított. 

Sara Blakely 2018-ban – Forrás: Getty Images

De mi a baj a női testtel?

A nők évszázadok óta préselik a testüket különböző formákba, holott a test nem szabványméretben jön a világra. Valaki fenékben és combban erős, míg mások felsőtestben, és csak kevesek születnek a legtöbbek által csodálatosnak tartott homokóraalkattal. 

A tizenhatodik században törvényben szabályozták a vastag derekat: Medici Katalin szabályosan betiltotta, hogy vastag derekat „viseljenek” a nők, a fűző ezután indul hódító útjára – ekkor kezdték el állati eredetű csontokból kialakított szerkezetekkel megformálni a kívánt alkatot. Ám a fűző később annyira veszélyes holmivá vált, hogy sokan belehaltak a viselésébe. Volt, aki „megúszta” szimpla bordatöréssel, de másoknak a máját vagy egyéb belső szerveit is átszúrta. A veszélyek ellenére nem szűnt meg a használata, és több évszázados uralkodását csak a huszadik század törte meg. A húszas években már egészen másmilyen kívánalmak szerint néztek ki a nők. A csípővonal lejjebb tolódott, a fazonok férfiasabbak lettek, a ruhák pedig jóval kényelmesebbek.

De valamiért a női testet újra és újra megpróbálták visszaszorítani a sokak számára elérhetetlen alakzatba. 

Christian Dior new lookja sem a kényelmet hirdette a negyvenes évek végén, és hiába bárminemű felszabadító forradalom, a testet minduntalan rabigába hajtjuk.

Csak meg ne lássák a röcögős kis hájacskádat!

Gondolom, majdnem mindenkinek megvan a Bridget Jonesból az a jelenet, amikor a főszereplő randevúra készül álmai pasijával, és hosszasan tanakodik a szekrény előtt: a szexi csipketangát vegye fel estére, amiben a felesleges kilói miatt nem fog annyira jól festeni, vagy a hasleszorítós nagyibugyit, ami jó eséllyel elrepíti az áhított férfival az ágyig. Végül a nagyibugyit választja, és az estének szex lesz a vége, Hugh Grant karaktere pedig kifejezetten cukinak tartja a nem túl szexi alsóneműt. (Micsoda mese!)

A röcögős kis hájak kifejezés is Renée Zellweger híres szerepéből származik, utalva ezzel a combon lévő narancsbőrre, amit kényszeresen próbál eltakarni a magára rántott paplannal a reggeli, ágyból kiugrós jelenetben. Az alakformáló fehérneműk ugyanis azt is megígérik, hogy elsimítják a combon látható kellemetlen gödröket, ami bizony a legtöbb nő testéhez makacsul ragaszkodik.

Bridgethez hasonlóan én is nem egyszer passzíroztam bele magam alakformáló bugyogókba, és hordtam évekig rendületlenül a rohadtul kényelmetlen darabokat. (Viccesen hangzik ma már, de főleg akkor, amikor 55 kiló voltam.) Ültem kurvára kényelmetlen pózban vacsorákon, miközben sokszor a hasam is fájt, mert nem hagytam elég helyet, és a mai eszemmel már elképesztőnek tartom, mennyi mindenre voltam hajlandó azért, hogy szebb legyek – de szerintem ezt nyugodtan mondhatom többes számban. 

Egyformák vagytok

Az, hogy nem születünk egyformának, még mindig nem természetes.

Még mindig arra áhítozunk, hogy ideális legyen az alakunk. Hajlandók vagyunk a természetet is megkísérteni, különböző narancsbőr-eltávolító beavatkozásra menni, kényelmetlenül ülni az étkezőasztalnál, és azt hisszük, ezen múlik egy-egy randevúnk sikere.  

 

A kétezertízes évek még tovább erősítettek bennünket abban, hogy az a szép, az a szép, akinek a teste homokóra-alkatú: a feneke nagy és kerek, a combja pedig feszes, hiszen legújabban a Kardashian-generáció képes a megtévesztésig mímelni a hőn áhított alkatot. 

Kim Kardashiant rengetegen kritizálták azért, hogy az egyik legnagyobb befolyással bíró influenszerként újra belepréselte magát kényelmetlen ruhákba, és valószerűtlen, rajzfilmfigurához hasonló alakba, követendő példát mutatva ezzel rengeteg fiatal lánynak. Az ilyen nagy hatású celebeken tényleg sok múlik: generációk egész sorára vannak beláthatatlan hatással, így formálva a szépségideált és a női testalkatot. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

SKIMS (@skims) által megosztott bejegyzés

A Spanx után szabadon Kardashian is piacra dobta a saját fehérnemű-kollekcióját, amelyben az egész testet formáló alsónemű is megtalálható, sőt értékesít testalapozót is, hogy az ember bőre minél egyenletesebb legyen mindenhol, ha arra van szüksége. Ma már tulajdonképpen élő filterrel mászkálhatunk az utcán, hiszen egész sor eszközünk van erre. És annyi szent, hogy nem Sarah Blakely felel egyedül azért, hogy a nők formálni szeretnék az alakjukat, hiszen ezek a fehérneműk már közel sem annyira kényelmetlenek, mint a régiek.

A kérdés azonban marad így is, úgy is: mi van a hasleszorítós bugyi, a push up cicifix, a testalapozó és a temérdek kontúr alatt? 

Szentesi Éva

Források: ITT, ITT és ITT