Divatrajongóknak legalább annyira ismerősen cseng Patricia Field neve, mint Sarah Jessica Parkeré. Field volt ugyanis a sorozat stylistja, aki bravúros munkájáért számtalan díjban részesült, majd később ő lehetett Az ördög Pradát visel című, hasonlóan sikeres mozifilm jelmeztervezője is. 

Field úgy játszott a karakterekkel, olyan merész húzásai voltak abban az időben, hogy az korszakalkotóvá tette – nem véletlen, hogy a divatrajongók az egekig magasztalták a négy nő (egyébként teljesen különböző) stílusát. (Legfőképpen persze a főszereplőét, Carrie Bradshaw-ét.) 

Azért persze sok kritika érte a Szex és New Yorkot, mert túlságosan anyagias volt, túl sok volt benne a dizájner-holmi (amit nem igazán engedhettek volna meg maguknak a karakterek, ha a valóságból indulunk ki), és túlságosan fókuszba helyezte a külsőségeket. Erről még sokáig vitatkozhatnánk, de mivel ez egy divatanyag, haladjunk is eszerint tovább. Mert én meg elképzeltem, hogyan alakult volna át Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda stílusa az eltelt időben, azaz mit viselne ma a négy New York-i nő. Íme:

1. Carrie Bradshaw – az őrületesen eklektikus, aki mára megszelídült (és naftalinba rakta a bundáit)

Forrás: HBO

Carrie Bradshaw bármit felvesz bármivel, egészen meghökkentő párosításai vannak. Szívesen jár turkálóba vintage-darabok után kutatva, és többet költ jó minőségű alapdarabokra. Bundát viszont már semmi pénzért nem vesz fel. Jóval tudatosabb a ruhatárát illetően, mint húsz évvel ezelőtt, ezért már nem csábítja el könnyen egy pompás, méregdrága cipő, mert tudja, hogy van otthon éppen elég. Sok ruháját felajánlotta jótékonysági aukciókra, a kedvenceit viszont megtartotta, és valamelyest letisztultabb lett a gardróbja.

Csinos lábát még mindig szívesen mutogatja, és az eklektikus mintáktól sem riad vissza. Ugyanúgy rajongója a magas sarkú cipőknek, amiket továbbra is előszeretettel kombinál kényelmes darabokkal. Szereti az ékszereket, de nem érdeklik a gyémántok: egy hangsúlyos bizsuért jobban odavan. 

Ha partira indul, a feketére szavaz, azzal soha nem lőtt még mellé. 

Carrie Bradshaw ruhatára jóval letisztultabb, és igazán értékes darabokat tartalmaz, többek között a régi nagy kedvenceit is, amiktől nincs szíve megválni. 

Kedvenc tervezői: a Brandon Maxwell és Giambattista Valli, mert imádja a megújulást, és szereti támogatni az újgenerációs divatházakat.

2. Samantha Jones – a sikkes üzletasszony, akinek minden porcikája önazonos

Forrás: HBO

Samantha a négy nő közül az egyik legtehetősebb, mivel saját PR-cége 2020-ra még tetemesebb hasznot zsebelt be – így ruhatára és ízlése is ennek fényében fejlődik. Sosem volt szemérmes, így az sem okoz neki problémát, hogy mennyit mutasson meg a testéből, ám hatvan felett már azért óvatosabban bánik ezzel.

Minden porcikájában tudja, hogy kicsoda, és nem szégyelli magát. Igazi stílusikonná vált.

Imádja a karakteres szabásvonalakat, és ha megkérdeznéd, mi a kedvenc ruhadarabja, akkor azonnal rávágná, hogy a válltöméses blézer. A kedvenc színére viszont nem tudná a választ, hiszen neki minden jól áll. Ugyanolyan magabiztossággal tudja viselni a színes összeállításokat, mint a monokróm szetteket. 

Samantha Carrie-vel ellentétben nem vált meg a bundáitól, és a dizájnerdarabokat is kontroll nélkül vásárolja. Nem zavartatja magát, ha leöntik festékkel az utcán az állatvédők. (Sosem tette!)

Kedvenc tervezői: a Balmain (a válltömések miatt) és a Versace (a határtalanságáért).

3. Miranda Hobbes – a klasszikus, aki továbbra sem kísérletez

Forrás: HBO

Miranda a négy nő közül az a karakter, akit a legkevésbé érdekel a divat. Nem csábítják a márkák, és magasról tesz arra, hogy mindig, minden pillanatban kifogástalanul fessen. A személyisége nem sokat változott ezen a téren – legfőbb szempontja ma is a kényelem, a praktikusság, és az, hogy a legkevesebbet mutassa meg a testből. 

Természetesen a jól szabott nadrágkosztüm az ő gradróbjából sem hiányzik, de azóta az oversized szerelmese lett. Imádja a hatalmas kabátokat, a nagyra szabott felsőket és a bő nadrágokat is. Szoknyát viszont már nem igazán hord. 

Olykor visel színeket: kedvence a lila, de ha teheti, egyszerű, fekete kosztümben van. Nem cicomázza túl magát. 

Kedvenc tervezői: az oversized királya, a Balenciaga, és a jólszabottság mestere: Yves Saint Laurent.

4. Charlotte York – a decens kisasszony, aki úgy is maradt

Forrás: HBO

Charlotte a legelbűvölőbb karakter, akinek a ruhatára csupa édes darabokkal volt, van és lesz is tele. Nem volt soha igazán kihívó, mindig is a jókislányos imázsát szerette erősíteni, és amióta feleség és anya lett, még inkább ezen a vonalon maradt.

Charlotte kedvenc színe az ekrü és a rózsaszín, de szívesen visel ibolyakéket, vagy alkalomadtán pirosat is. Ha ékszerről van szó, a gyöngyre szavaz – nincs bizsuja, és soha nem viselne sportcipőt vagy melegítőt utcán. 

Sokat költ drága holmikra, nem vásárol fast fashion-shopokban (ez szerinte szentségtörés), és mindent eltesz, semmit nem ajándékoz el. 

Kedvenc tervezője a Chanel és a Dior. Van egy cicája, akit az előbbiről nevezett el. 

Remélem, tetszett nektek az összeállításom – ne féljetek, tudtam volna még válogatni. Mindegyik ruha a 2021-es tavaszi/nyári ready-to-wear-kollekciókból származik, szóval abszolút up to date. 

Kommentben szavazzátok meg a kedvenceteket!

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon és Kim Cattral a Szex és New York című film forgatásán, 2008-ban (Getty Images/Bobby Bank/WireImage)