Szívesen fogadok bárkivel, hogy Magyarországon Melissa McCarthyt a Szívek szállodája (Gilmore Girls) gömbölyű, vicces Sookie St. Jameseként ismerik a legtöbben, aki a főszereplő Lorelai legjobb barátnője, és később üzlettársa lesz.

via GIPHY

Tény, hogy ebben a sorozatban láthattuk a legtöbbször, de a szintén milliók által nézett Mike és Molly is megélt hat évadot, aminek viszont a címszereplője is ő volt. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen Melissa pályája sem úgy indult, hogy borítékolni lehetett volna már az elején, egy szép napon Hollywood egyik legjobban fizetett színésznőjévé válik. Ehhez sokat és keményen kellett dolgoznia – főleg úgy, hogy eredetileg nem is színésznőnek készült.

Kezdetben a divat érdekelte, először Illinoisban, majd New Yorkban tanult ruhatervezést, gyerekekre felügyelt, egy tánctársulatnak tervezett és készített ruhákat. Ekkor azonban legjobb barátja, a világhírű cipőguru, Brian Atwood arra biztatta, hogy próbálja ki magát stand uposként is. Bár a műfaj annyira nem jött be neki, mégis ráérzett a színészet és a szereplés ízére.

Elkezdett játszani és improvizálni a The Groundlings nevű társulatban, ahol az élete minden szempontból teljes fordulatot vett. Itt ismerte meg Ben Falcone színész-rendezőt, aki később a férje, két gyerekük apja, rendezője és állandó társa lett.

Egyszerre szeretett bele a színészetbe és az élete társába.

Házasságuk ritkaságszámba megy Hollywoodban, hiszen lassan húsz éve ismerik egymást, és tizennégy éve házasok. Mindezt úgy, hogy sokat dolgoztak és dolgoznak együtt, bár Melissának nem a Falcone által rendezett filmjei (Partiállat – Life of the Party, A főnök – The Boss, vagy a Tammy) mentek a legjobban.

Melissa McCarthy és Ben Falcone a Partyállat- Life of the Party forgatásán

Ez persze semmiféle gondot nem okoz kettejük kapcsolatában. Férje más, Melissa főszereplésével játszott filmekben is fel-feltűnik mint epizódszereplő, így a Falcone-ra kiélezett szemek felfedezhették a a Koszorúslányok, a Személyiségtolvaj, a Női szervek vagy A kém című filmben is. Őket a kezdetekkor és azóta sem zavarta, ha együtt kell dolgozniuk. Falcone azt nyilatkozta,  ez inkább jót tesz a kapcsolatuknak, mert így még több időt tudnak egymással tölteni. Ráadásul  még egy közös produkciós céget, az On the Dayt is együtt hozták létre, és együtt is vezetik. Jó tudni, hogy még Hollywoodban is van ilyen.

A kém című filmben Jason Statham oldalán

Bár a Szívek szállodájában Sookie soha nem vette észre, hogy terhes, Melissának azért egészen biztosan feltűnhetett, de tény, hogy  nem sokat pihent sem terhességei során, sem a két lányuk megszületése után. Erősen munkamániásnak tűnik, olyannyira, hogy a Gilmore Gilrls utolsó évadára fel sem kérték szereplőnek, mert azt feltételezték, annyira elfoglalt, hogy nem vállalná. Amikor mindenféle fórumokon erről folyt a diskurzus, az egyik újságíró kérdésére azt felelte, hogy boldogan szerepelne… csak sajnos elfelejtették felkérni. Hát, így került bele – szerencsére – a nagy klasszikus utolsó évadába is.

Annyira azért nem tudja leterhelni magát, hogy régi szerelmének, a ruhatervezésnek is hátat fordítson, így a legtöbb eseményen saját maga által tervezett ruhákban, estélyikben jelenik meg.

Ennek azért egészen prózai okai is vannak: nem akadt olyan híres tervező, aki az ő cseppet sem nádszál alakjára ruhát tervezett volna az Oscar-gálára. Ekkor sem arra gondolt, hogy gigantikus fogyókúrába kezdjen, inkább elkezdett saját kollekciókat tervezni, így jött létre a saját brandje, a Melissa McCarthy Seven7. Mondanom sem kell, nem volt olyan testalkatú nő, akinek a méretében ne gyártott volna ruhákat, hiszen saját bevallása szerint a húszas éveitől kezdve ő maga is már mindenféle méretet viselt. 

Up to 75% off original prices! It's our End of Summer #sale. Shop link in the bio.

Az emberek őrülten szeretik a humorát, a személyiségét, a kiegyensúlyozottságát és persze a színészetét is. Ugyanakkor más szempontból is nagyon fontos a jelenléte és a hangja, hiszen ő egy Hollywoodi díva, aki kellő humorral és vidáman szól minden nőhöz, aki magával vagy a külsejével küzd. Nemrégiben ugyan sokat fogyott, de még mindig a teltkarcsú kategóriába tartozik, és meg is marad ott, hiszen ahogy ő mondja, bármelyik pillanatban elütheti egy busz, úgyhogy nem akarja fogyókúrákra pazarolni az idejét.

Saját bevallása szerint élete legunalmasabb szakasza az volt, amikor fogyókúrázott: nem volt önmaga, savanyú volt és kora este már az ágyban feküdt.

Az Instagramján pár évvel ezelőtt az elsők között emelte fel a hangját (és azóta is rendszeresen teszi) a pozitív testkép fontossága mellett. Szerinte az állandó ítélkezés és kategorizálás helyett inkább azt kellene tanítanunk a lányainknak, hogy úgy tökéletesek, ahogy vannak. A vékonyság hajszolása helyett legyenek inkább egészségesek és boldogok. Ő pedig szerintem elég hitelesen tud példát mutatni ebben.

Melissa McCarthy a 34. Santa Barbara International Film Festivalon 2019-ben - Forrás: Getty Images/Rebecca Sapp/Getty Images for SBIFF

Mindemellett sorra próbálja ki magát újabb és újabb karakterekben, és a valaha volt kizárólagos komika helyett egyre többet bújik fajsúlyosabb, mélyebb és cseppet sem vicces szerepekbe. A 2018-as Megbocsátasz valaha? már ennek az új arcának egy olyan erős képviselete volt, amiért Oscarra is jelölték. Sajnos végül nem kapta meg, de ez talán nem is fontos a karrierje szempontjából. Ebben a filmben teljesen új, a vígjátékok világától nagyon messze lévő oldalát mutatja meg. Bár a forgatókönyv és az arányok nem sikerültek a legjobban, Melissa alakítása szerintem zseniális. A valós történeten alapuló biografikus filmben egy amerikai írónőt, Lee Israelt alakítja, aki eleinte nagyon sikeres volt, ám egy bukás után olyannyira lecsúszott, hogy irodalmi hamisítások sorozatát követte el. Lee megállíthatatlanul halad a végzetébe, ami közel sem annyira látványos, inkább finom, apró elemeiben érzékelhető. A bukásában ott van a megváltás, vagyis a személyiségfejlődés lehetősége, amit Melissa McCarthy tökéletesen alakít.

A Megbocsátasz valaha? című filmben

Érdekes, hogy rögtön ezután egy újabb – persze más típusú – bűnözőszerep találta meg.

Nemsokára A bűn királynőiben láthatjuk viszont mint maffiózófeleséget, aki a férje bebörtönzése után ráérez az alvilág ízére, csak hogy legyen valamiből eltartani a gyerekeit és önmagát.

Elisabeth Moss, Melissa McCarthy és Tiffany Haddish A bűn királynői című filmben

A történet New York legrosszabb hírű negyedében, a Hell’s Kitchenben játszódik, amely az ír maffia központja. Egy helyi banda három tagját letartóztatja az FBI, és a három feleség nem fogadja el a kiszolgáltatottságot, amibe ezáltal kerültek, így a kezükbe veszik az ír maffia ügyeit. Hogy hogyan? Pár nap múlva megmutatja a szülinapos McCarthy, akinek remélhetően még sok arcát láthatjuk majd a következő években! Addig se feledjétek örök érvényű szavait, miszerint: „Senki nem olyan varázslatos, mint az, aki nem veszi magát túl komolyan!”

Marossy Kriszta

Kiemelt kép: Getty Images/Steve Granitz/WireImage