–

Nemrég írtam a popkulturális hiányosságainkról, és rögtön bizonyítást is nyert, hogy az igazi kultművekből akkor is tudunk idézni, ha nem láttuk és nem is olvastuk őket. A Galaxis útikalauz kétségkívül ilyen: noha nem biztos, hogy mindenki érti, mire utalunk azzal a nyamvadt törülközővel, legalább egyszer már biztosan hallotta életében, hogy mindig tudnunk kell, hol van. Ahogy az is sokunkkal előfordult már, hogy valami egészen képtelen kérdésre valaki benyögi az értekezleten: 42. (Figyelem! Nem összetévesztendő a 4:20-szal! Az egészen mást jelent!)

Douglas Adams művét annyiféleképpen idézték meg a megjelenése óta, hogy azt képtelenség volna felsorolni, hát ilyesmire nem is vállalkozom. Az alábbi válogatás azonban jól mutatja, hogy milyen sok kultúrkörben meghatározó.

1. Sorozatok és függők

Az nyilván nem meglepő, hogy az olyan geeksorozatok, mint az Agymenők, hivatásszerűen idézik a klasszikust több ponton is: Penny például egy első kiadású Galaxis útikalauzt vesz ajándékba szerelme jeléül Leonardnek (akinek nyilván már van egy ilyenje). A Ki vagy, Doki? szintén többször idézi Adams szereplőit, sőt van egy 42 című epizód is. Az azonban már kevésbé egyértelmű easter egg, hogy az X-aktákban Mulder ügynök a 42-es számú lakásban él.

2. Önálló életre kelt android

A Radiohead OK Computer című, 1997-es lemezét a zenetörténet jelentős alkotásai között szokás emlegetni – nagyon sok olyan zenésszel interjúztam az utóbbi években, aki a legfontosabb inspirációi közé sorolja ezt az albumot. Ennek az egyik legismertebb száma a Paranoid Android – azaz a könyvbéli Marvin, az emberi tulajdonságokkal felruházott robot.

3. Azok a bizonyos halak

Viszlát, és kösz a halakat! – hangzik a regényfolyam negyedik részének címe, egyben a delfinek búcsúüzenete a végzete felé rohanó emberiség számára. A Tool-énekes Maynard James Keenan nevével fémjelzett A Perfect Circle együttes nemrég dobta ki a So Long, And Thanks For All The Fish című klipjét, ami pont ezt a vesztünkbe rohanást (és annak görcsös tagadását) ábrázolja remekül.

4. Negyvenkettő!

Negyvenkettedik születésnapján Douglas Adams különleges ajándékot kapott barátjától, Dave Gilmourtól, a Pink Floyd énekesétől: kedvenc együttesével léphetett fel 1994. október 28-án. A londoni eseményről, amelyen Adams ritmusgitározott két dalban, csak nagyon rossz minőségű felvételek maradtak fenn, de rajongóknak kötelező:

 

5. Ne pánikolj, van magyar szál!

Idehaza is találni rajongókat: a DJ-ként és a Bëlga tagjaként is ismert DJ Marvin művészneve sem a véletlen műve. Bár nem maga választotta a nevét, hanem valaki más ragasztotta rá, megtartotta, mert ő maga is imádja a Galaxis útikalauzt. Olyannyira, hogy saját bevallása szerint mindig tudja, hol a törülközője. Ami stílszerűen zöld, és Marvin hímzés díszeleg rajta.

Ha már itt tartottunk, megkértem Marvint, ajánljon valami zenét, ami tematikusan a cikkembe illeszthető, ő pedig jó DJ-hez méltó módon fél percen belül küldte is a linket a Hexstatic egy bootlegjéhez (ezt a kifejezést a hivatalosan nem megjelent, rajongók között terjedő zenékre használják), amely az eredeti BBC-sorozat zenéjét hangmintázza.

 

+ 1 Ez már nagyon meta

Oké, elfogultság mondatja velem, de hát nem tagadhatom meg a múltamat. Talán nem mindenki tudja (ÜLJ LE, EGYES!), hogy a moziverzióban Ford Prefectet alakító Yasiin Bey nem más, mint Mos Def. Oké, ha nem tudod, ki az a Mos Def, akkor ezzel nem vagy kisegítve, de maradjunk annyiban, hogy híres rapper. Mármint tényleg fontos és tényleg híres, és nemcsak azért, mert én rajongok érte, hanem tényleg: hatszor jelölték Grammy-díjra (szégyelljék magukat, hogy egyszer se kapta meg!), emellett pedig sok filmből is ismerős lehet, például a Tekerd vissza, haver! címűből. Mos Def már nem rappel aktívan, emberi jogi aktivistaként azonban felszólalt például a kényszervallatások ellen. Rapperként is fontos témákkal foglalkozott, egyik legismertebb dala, a Mathematics például társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet.

Csepelyi Adrienn