Ültem vele az öltözőjében, és abban a pillanatban épp egy szót sem tudtam kinyögni

Semmilyen nyelven. Egy már megjelent interjút fordíttatott vissza koncert után, mert nem volt biztos abban, hogy jól értették-e a szavait. Soha nem hallottam még embert ilyen erővel és ennyire hitelesen káromkodni. Igaza volt. Aztán persze összeszedtem magam, visszafordítottam a riportot hebegve, és az akkor még csak 68 éves rockikon arcán olyan mosoly terült szét, hogy mindent újra elfelejtettem.

Ott ültem vele szemben, ölelgetett a székből, kapaszkodott a botjába, és alig tudtam elrebegni neki, hogy tulajdonképpen szerintem én most álmodhatok, mert amikor 19 évesen rátaláltam a Secret Life című albumára a Nyugati aluljáró lemezboltjában, fogalmam sem volt, hogy közel húsz év múlva itt fog ölelgetni az az ember, akinek életére a mai napig alig van magyarázat.

Egész életét meghatározta a világ leghíresebb frontemberével való igen viharos kapcsolata, látványos hisztériát rendez a mai napig, ha valaki Rolling Stones-os nyelves notesszel kér tőle interjút. Sosem a könnyű utat választotta, mondjuk, ő maga sem kapta azt.

„Egészen biztosan tudom, hogy a mennyország és a pokol is itt van a Földön” – nyilatkozta előszeretettel, amikor a bulvár a szaftos pletykák iránt érdeklődik, a hatvanas-hetvenes években történt dolgairól.

Édesanyja Budapesten született. Eva von Sacher-Masoch a húszas évek ünnepelt berlini táncosnője, a charlottenburgi kabarék sztárja volt, aki aztán a Kárpát-medence törvényszerű tragédiáit hordozta magával, mert a harmincas években már Bécsben, először a Gestapo vegzálását, majd '45-ben a kiéhezett orosz katonák erőszakoskodását szánta neki a sors. A háború végén találkozott az angol Robert Glynn Faithfull őrnaggyal, akivel egészen Oxfordshire-ig menekült a közép-európai átlagéletből. Itt született Marianne. Pontosan 72 évvel ezelőtt.

1979-ben kiadott legendás Broken English című lemez, amelyen Marianne végleg szakított az édes angol lány imidzsével, a dedikálást a 2014-es Müpás koncert után kaptam

A kislány tizenhét évesen került a katolikus iskolából egyenesen a showbizniszbe – kizárólag ártatlan külseje miatt

Kellett akkor pont egy olyan karakter a popszakmába, hosszú lábak, hatalmas cicik, babaarc, az meg teljesen mindegy, hogy tud-e énekelni, vagy nem. De aztán mindenki meglepetésére tudott. Sőt. Olyannyira benne maradt a szakmában, ahogy igazán női előadóként talán senki. Vagányul, néha sokkolóan durván, marginálisan és mindvégig rettenetesen őszintén.

A hangja pedig a kezdeti kedves „brit altról” rekedt, szétcigarettázott tónussá mélyült, aki először meghallja el is bizonytalanodik, hogy női hang-e az övé egyáltalán.

Marianne Faithfull előadásmódjában pedig benne van az egész XX. századi keserűség és humor, Kurt Weilltől Leonard Cohenen át Angelo Badalamentiig.

Hajléktalan heroinista

Benne van a Soho utcáin éjszakázó heroinista hajléktalanság, Bulgakov világhírű regénye a sátán moszkvai ámokfutásáról, amit ő adott 1968-ban az aktuális pasijának, aki aztán megírta a Sympathy for the Devil-t. Benne van anyjának a múltja, aki Lotte Lenya Weill-interpretációit hallgatta Berlinben a nyomasztó harmincas években, benne van közel ötven év tonnányi cigarettája, kóválygás a Times Square-en, három férj, rengeteg szerelem, az angol romantikus költészet Keatstől Shakespeare-ig, Mapplethorpe feketéje és fehérje, Francis Bacon ebédmeghívásain keresztül a Thelma és Louise filmtörténeti jelentőségű jelenetének zenéje, Shakespeare tündérei, és a barátok, akiknek elvesztését egy-egy dalban örökíti meg utolsó, talán legszomorúbb lemezén.

A karosszék, amelyet a koncerthez kellett rendelni, és amit majdnem napra pontosan négy évvel később megkaptam a kollégáimtól búcsúajándékként
Az utolsó lemez

A lemezt idén novemberben adta ki, a szakma elájult tőle, Johnny Cash és Leonard Cohen utolsó munkájához hasonlítja a Keats-től kölcsönzött Negative Capability című albumot. Szomorú, magányos, kemény lemez, Nick Cave fél zenekarával, és magával Nick Cave-vel. Marianne elmondása szerint rengeteg fizikai szenvedéssel járt a lemez felvétele, de nem bánja, olyan büszke rá, alig bír magával.

Nick Cave-vel közös dalához videót is készített, amire évek óta nem volt példa.

Többször járt Budapesten, legutoljára a Müpában, ahol külön karosszéket kellett rendelni neki, annyira nehezen járt már. És ahol én is találkozhattam vele.

Amikor két káromkodás között lehengerlő kedvességgel megdicsérte a szoknyámat, majdnem elájultam.

Koncert után boldog volt. Megnyugodott, hogy szerették, hogy üvöltöttek neki, és nem Mick Jagger miatt, hanem a zenéje miatt.

Boldog 72. születésnapot, Marianne Faithfull!

Sirokay Bori

Kiemelt kép: Müpa Budapest - Kotschy Gábor