John és Yoko kapcsolata olyan kötelék volt, ami hatott az együttesben működő dinamikákra, állítja Sir Paul McCartney, aki hosszú idő után beszélt ismét a Beatles Yoko Onóhoz fűződő viszonyáról.

„Az olyan dolgokkal, mint hogy Yoko belecsöppen a lemezfelvétel kellős közepébe, meg kellett küzdeni” – hangsúlyozta a podcastműsorában. Majd hozzátette:

annak ellenére, hogy a zenekar engedett ebben Lennonnak, és nem csináltak felhajtást, mondván: „ha John azt akarta, hogy így legyen, akkor így kellett lennie”, McCartney szerint egyiküknek sem tetszett Ono jelenléte.

John Lennon Yoko Ono Paul McCartney
John Lennon és Yoko Ono – Forrás: Getty Images / Susan Wood / Getty Images / Contributor

Utólagos kemény kritikák

„Ez egyfajta beavatkozás volt a munkánkba. Volt egy módszerünk, ahogyan dolgoztunk, négyünkhöz George Martin (hangmérnök és zenei producer, az ötödik Beatle-ként is emlegették – a szerk.) csatlakozott ilyenkor, és lényegében ennyi, mindig így csináltuk” – mesélte McCartney. Azt is hangsúlyozta: a stúdióban való lét a munkájuk fontos része volt, így születtek a dalok, amiket szintén ott rögzítettek. Így ha éppen nem turnéztak, akkor minden idejüket a stúdióban töltötték.

Bár McCartney utólag már keményen fogalmaz a dolog kapcsán, annak idején a Beatlesből egyikük sem merte jelezni, hogy problémája lenne Ono jelenlétével.

Ezzel kapcsolatban McCartney azt mondta: mivel a bandában senki sem volt konfrontatív alkat, ahelyett hogy szóltak volna, hogy zavarja őket Ono jelenléte, magukba zárták az ellenérzéseiket, és így folytatták a munkát.

John Lennon Yoko Ono Paul McCartney
Paul McCartney – Forrás: Getty Images / Kevin Mazur / Contributor

Kész helyzet elé lettek állítva

McCartney már egy korábbi, 2013-as interjúban is nyíltan beszélt arról, hogy nem látták szívesen Yoko Onót munka közben. Akkori elmondása szerint a stúdióban volt egy külön helyiség, ami a barátnők és a feleségek gyors vizitjeire volt fenntartva, a stúdió azonban szent és sérthetetlen terep volt – a hely, ahol a kreatív munka folyt, és ahová rajtuk kívül más nem tehette be a lábát. Egészen Ono megjelenésééig, amiről úgy beszél, mint egyfajta határsértésről, határátlépésről. „Őrjítő volt” – mondta korábban.

John Lennon érdekeit szem előtt tartva azonban igyekeztek megbarátkozni a helyzettel, bár elmondása szerint könnyebben vették volna be a keserű pirulát, ha John diplomatikusabban kezeli a dolgot és nem állítja őket kész helyzet elé.

„Mondjuk, ha azt mondta volna: »hé, srácok, nagyon szeretem őt, mindig csak mellette akarok lenni«. De erre nekünk kellett rájönnünk, ami meg is történt, de idő kellett hozzá” – mondta, és mint utalt rá, ez az idő nem volt feszültségektől mentes.

A szerelem, ami a Beatles végét jelentette?

John Lennon és Yoko Ono 1966 novemberében ismerkedtek meg a londoni Indica Galleryben, ahol Onónak kiállítása volt. Állítólag a Beatles zenésze beleharapott egy almába, ami – mint kiderült – kiállítási tárgy volt, és így vette kezdetét a románc, amely sokak szerint a Beatles feloszlásához vezetett Ono manipulatív viselkedése miatt (szerelmükről Kurucz Adri kolléganőm cikkét ITT olvashatjátok).

John Lennon Yoko Ono Paul McCartney
John Lennon és Yoko Ono – Forrás: Getty Images / Mirrorpix / Contributor

A valósághoz azonban az is hozzátartozik, hogy addigra már a tagok között többen kacérkodtak a szólókarrier gondolatával, ahogy az is igaz, hogy belső feszültségek, anyagi zűrzavar is nehezítették a közöttük lévő kapcsolatot, a szakadék pedig a menedzserük halálával csak tovább mélyült.

Paul McCartney egy szintén korábbi interjúban úgy emlékezett vissza a pillanatra, ami végül a Beatles feloszlásához vezetett, hogy egy nap Lennon belépett a szobába, és azt mondta, elhagyja bandát.

„A lényeg valójában az volt, hogy John új életet kezdett Yokóval. John mindig ki akart szakadni a társadalomból, mindig arra törekedett, hogy szabad legyen” – mondta.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képek: Getty Images / Bettmann / Contributor; Getty Images / Kevin Mazur / Contributor

Filákovity Radojka