Olyan jólesik tervezgetni a jövőt, már előre örülök azoknak a kulturális kalandoknak, amelyekre régóta vágyom, és azt is tudom, hogy ezek elérhető vágyak, nem úgy, mint a világgá menés. Azt hiszem, arról már végleg lemondtam. Bááár… „Ezeknél a méheknél sohase lehessen tudni” – mondta Micimackó. Ez a legnagyobb életbölcsesség, amit valaha hallottam…

Miután „bizakodva nézek a jövőbe”, ezért örömmel forgatom a Müpa 2018–2019-es előzetes műsorfüzetét is, öt olyan programot ajánlok nektek, amelyeken valószínűleg találkozni fogtok velem. Lesz közöttük komolyzene, irodalom és kamaszoknak szóló program is. Mert még mindig bennem él az az egykori kamaszlány…

1. „Az erő magából a zenéből jön”

Egyszer már láthattam a Müpa színpadán zongorázni Gyenyisz Macujevet, ami valóban kivételes élmény volt. Épp ezért szeretném újra átélni. Macujev félelmetes megszállottsággal és végtelen érzékenységgel játszik.

Ez a robusztus „maci” hiába ad évente közel kétszáz koncertet világszerte, mégis mindegyikre úgy készül, mintha az volna az első és az utolsó lehetősége arra, hogy átadhassa a nagybetűs ZENÉT, ami minden porcikájából árad.

Az is hihetetlenül szimpatikus benne, hogy a koncertjei többségén felülteti azokat a diákokat maga mellé a színpadra, akiknek már nem jutott hely a nézőtéren. Ő tényleg adni akar. És van is miből adnia neki. Azt is nagyon szeretem benne, hogy bár klasszikus alapokon nőtt föl, mégis bátran improvizál a színpadon, és a jazz sem áll távol tőle. 2018 novemberében szóló zongoraestje lesz a Müpában, 2019 márciusában a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel, májusban pedig egy kamarakoncertet ad Julian Rachlinnal együtt. Ezek után nem is csoda, ha ő lett a Müpában „Az Évad Művésze”.

Fotó: Müpa

2. Forradalom és romantika

Sir John Eliot Gardinert viszont még soha nem láttam vezényelni, de most ezt is megtehetem november 2-án, hiszen az általa alapított Monteverdi Kórussal lép majd föl a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az élő legenda minden egyes megnyilvánulása zseniálisnak nevezhető, hiszen egyrészt mindent tud a zenéről, másrészt nem csupán a zene foglalkoztatja, hanem a zenén keresztül átadja azt a globális és lenyűgöző tudást, amit hosszú élete alatt összegyűjtött.

Ez az esemény is a kihagyhatatlan kategóriába tartozik.

Fotó:Sim Canetty-Clarke

3. A szexi bariton

Schubert dalai az én fülemben mindig Dietrich-Fischer Diskeau hangján szólaltak meg eddig, de miután ő sajnos már nem él, ezért egy másik, fiatal és rendkívül jóképű bariton, Josep-Ramon Olivé mutatja meg, hogy

a fiatalok is képesek átélni és átadni az operairodalom halhatatlan kincseit.

A Rising Star-program egyik jelöltje november 24-én bizonyíthatja be, hogy rászolgált a jelölésre, és Schubert mellett még Richard Strauss népszerű dalai is felcsendülnek a Müpa színpadán.

Fotó:Julien Gazeau

4. Kortársból klasszikus

Bátran mondhatjuk, hogy Nádas Péter a magyar irodalom egyik állócsillaga, hiszen évtizedek óta izgalomban tartja nagyszámú olvasóközönségét lenyűgöző írói világával. 2019. január 21-én Bán Zsófia vezeti be az író felolvasóestjét. Utolsó könyvéből, a monumentálisnak nevezhető Világló részletekből olvas fel Nádas Péter.

Megejtő humor, tűpontos leírások, és egy letűnt kor elevenedik meg a hallgatók előtt az író szuggesztív előadásában.

Fotó: Burger Barna

5. Hang-szer-szám

Ha időutazó lehetnék, akkor kiskamaszként biztosan minden szombat délelőttöt a Müpában töltenék. A játékos, interaktív előadások bemutatják a világ hangszereit, méghozzá egészen közelről. Különböző földrészek népi hangszereit ismerhetik meg a gyerekek ebben a félévben. Kár, hogy már nem vagyok gyerek… Ettől függetlenül felhőtlenül évezhetem a nagy tudású zenészek hangszerbemutatóit, és legalább

a gyerekeim is tisztában lehetnek azzal, hogy a népzene nem valami homályos, távoli és megfoghatatlan dolog, hanem nagyon is élő hagyomány, amiből a mai zenék is ihletet nyernek.

Ez csak egy icipici szelet a Müpa végtelenül gazdag kínálatából, ha lehetne, akár száz programot is fel tudnék sorolni, amire szívesen elmennék, de remélem, ezt megteszitek helyettem ti, hiszen tudjátok, a kultúra legalább akkora kaland, mint maga az élet…

Fotó: Müpa

A 2018/19-es évad bérletei közül a Müpa weboldalán lehet válogatni, egy-egy előadás jegyeire pedig majd bérletbontás után, májusban lehet lecsapni.

Both Gabi