Érthető, hogy nehéz bizalommal lenni az ezerféle tévécsatorna még többféle online tévé, kétes minőségű YouTube-csatorna felé, ezek nagy része valóban értelmetlen és színvonaltalan. Ám készülnek ma is nagyon szuper magyar animációs filmek és sorozatok – megbújva ebben a nagy halmazban. Most kiválogattam,  nyolc hazai csúcsszuper animációs sorozatot, amit együtt nézhet a család anélkül, hogy egy idő után a szülők titokban elaludnának. 

1. Hey Deer!

Elsőként itt van például a napokban debütált Hey Deer!, mely egy pályakezdő animációs, Bárczy Örs diplomamunkájaként született meg 2015-ben. A hatperces kisfilm főhőse egy kakaószerető szarvas, aki mindennapos rutinként a havat söpri a háza elől, de esténként megremeg a föld, és másnap kezdődik minden elölről. Így megy ez egészen addig, míg a kis szarvas mindennapjainak egyhangúságát egy váratlan esemény fel nem rázza. A Hey Deer!-t jobbkor nem is tehették volna elérhetővé az alkotók, mint a karácsonyi időszakban, ráadásul a Pixar-filmek minőségét idéző 3D-s látvánnyal még könnyebben elnyeri a gyerekek bizalmát, mindemellett pedig nagyon szerethető a története is, amely egy még kedvesebb csattanóval zárul.

Megnézheted ide kattintva. 

2. Egy kupac kufli

Egy egészen friss animációs sorozat, a Dániel András azonos című meséi alapján készült Egy kupac kufli olyan, mint egy vidámpark, ahol minden korosztály megtalálja a kedvére való játékot. A széria főhőse hét színes kukacszerű lény, a kuflik, akik hosszú vándorlás után egy viharos éjszakán találnak rá az Elhagyatott Rétre, új lakhelyükre. A második részben Pofánka javaslatára gombát reggeliznének, ám a réten talált gombák egészen furcsa hatást váltanak ki a pöttyös kufli-lányból, aki léggömbbé változik tőlük. A Kuflikban a gyerekek a mókás karakterek bolondozásait élvezhetik, míg a felnőttek a kétértelmű poénokon nevethetnek felhőtlenül, Scherer Péter játékos narrációja pedig csak hab a tortán. A Kuflik-sorozatból egyébként nyáron egy egész estés filmet is bemutattak, reméljük, hamarosan a DVD-kiadás is érkezik.

Megnézheted ide kattintva: Egy kupac kufli – Sose együnk gombát reggelire. 

3. Városi legendák


A Három nagymamám volt című rövidfilmre valószínűleg sokan emlékeznek, melyben Glaser Kati családja nőtagjairól mesélt. A legjobb kortárs női mesélőnk egy olyan sorozattal folytatta az animációs filmgyártást, melyben városi legendákat mutatott be a lehető legabszurdabb módon, keverve a valóságot egy jó adag képzelettel. A Városi legendák című sorozat úgy pörög, mint egy búgócsiga, és olyan képtelen, mint a gyermeki fantázia, miközben személyes emlékeket idéz fel és továbbgondolásra készteti a nézőt. A 13 részből szinte lehetetlen a legjobbat kiválasztani, mert mindegyik fantasztikus, de ízelítőnek íme, néhány téma: az ikrekről terjedő közhelyek, Jézus különböző megjelenési formái, a szellemek létezésének kérdése, az asztalosoknak szóló operaközvetítések hiánya, Tarzan unokahúgának bátyja béna tájékozódási képességei, a fenyőfatestű férfi szerelmi története, vagy a szegedi árvíz, amiben még főzni is lehet. Ezek a mini városi legendák olyan derűsek és furcsák, hogy nagyon jól elmulattatják a gyerekeket, de a felnőttek sem maradnak hoppon, sőt, szerintem ők jobban szórakoznak rajtuk.

Megnézheted ide kattintva: Három nagymamám volt

Megnézheted ide kattintva: Városi legendák (összes rész)

4. Bab Berci kalandjai


Lázár Ervin meséi szinte kiáltanak az animációért, szerencsére ezt Kovács Márton és csapata is észrevette és Bab Berci kalandjait sorozattá is alakították. Az első résszel, a Bab Berci kövével nagyon magasra tették a lécet, talán Lázár Ervin meséi közül is ez a legszebb és ez hordozza leginkább az íróra jellemző szellemiséget. A történetben Berci talál egy követ, aki unja hasztalan örök életét, minden vágya, hogy virág lehessen és átélhesse az elmúlást. Az alkotócsapatnak nagyon érzékenyen sikerült visszaadnia a Lázár-mesék jellegzetességeit, és remekül illesztették be abba a friss látványvilágba, ami a nyolcvanas évekbeli animációs akciósorozatok stílusát és a képregényvilágot idézi meg. Nem véletlen, ugyanis ők is az a harmincas korosztály, akiknek gyerekkorát a klasszikus rajzfilmek töltötték ki, ez pedig kihat a művészi stílusukra, amit nagyon harmonikusan párosítottak a Lázár-mesék történeteivel. A sorozat minden részlete aprólékosan kidolgozott, tele van lendülettel, érzelemmel és kedvesen furcsa lénnyel, meg nem utolsó sorban „tanulsággal”, ami nemcsak a gyerekek számára hasznos.

Megnézheted ide kattintva: Bab Berci köve

5. Kojot


A tinédzser korosztályt célozza a Nyócker rendezőjének sorozata, a Kojot, melyben Gauder Áron indián népmeséket dolgoz fel, a történetek alapját pedig a Cseh Tamás által összeállított és narrált Csillagokkal táncoló kojot című mesegyűjtemény adja. Az első rész a Kojot és a szikla, melyben a főhős farkas, Kojot pók barátjával, Iktomival barangol a hűvös téli időben, Kojot pedig az Ilya nevű kősziklának ajándékozza takaróját, hogy az ne fázzon. Ezt a döntését hamar megbánja, azt pedig még inkább, hogy megszegte a szavát. Gauder lassú folyású animációs western sorozatot rendezett, melynek mindegyik része tartalmaz valamilyen társadalomkritikus üzenetet mesei tanulságba csomagolva, különösen a második epizód, melyben a sápadt arcú fehér ember próbálja meg átverni az indián árust, a ravasz Kojot pedig leckét ad fair play-ből.
Megnézheted ide kattintva: Kojot és a szikla

6. Négyszögletű Kerek Erdő


Ha már említettem korábban, hogy Lázár Ervin meséi animációért kiáltanak, úgy nem illik kihagynom Horváth Mária Négyszögletű Kerek Erdő című sorozatának epizódjait sem. Horváth Mária egyike azon kevés női rendezőnknek, akik a klasszikus magyar animációt meghatározták, többek közt a Magyar népmesék rendezésében is részt vett, a Négyszögletű Kerek Erdőben pedig már a klasszikus kézi rajz helyett a 3D technika felé fordult. Eddig három Lázár-mesét filmesített meg: a Vacskamati virágja, a Maminti, a kicsi zöld tündér, valamint a Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos című történeteket, melyek közül talán az utóbbi a legismertebb. A Szörnyeteg Lajos jaj, de álmos című részben az erdő lakói, Mikkamakka, Vacskamati, Aromo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin és Bruckner Szigfrid különféle ötleteket találnak ki, amikkel megpróbálják ébren tartani Szörnyeteg Lajost: bukfenccel, hideg-melegvizes tusolással, a szemhéjak kitámasztásával és mindenféle gyógynövénnyel, ám az álmosságon csak egy dolog segít: az alvás.

Megnézheted ide kattintva: Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos

7. Cigánymesék


Horváth Mária eközben egy másik 3D-s sorozaton is dolgozik. A Cigánymesék című szériával az volt az alkotók célja, hogy cigány meséken keresztül mutassák meg a roma kultúrában rejlő értékeket, és felhívják a figyelmet, hogy nemcsak a cigány zene, hanem a cigány képzőművészet és irodalom is legalább olyan jelentős. Az egyes epizódokkal továbbá az is a céljuk, hogy bemutassák a Magyarországon élő romák kultúrtörténeti és néprajzi hagyományait, ötvözve a mai cigány művészettel. Eddig három rész készült el Szécsi Magda roma író meséi nyomán: A cigányasszony meg az ördög, a Káló, a cigánylegény, valamint a Doja, a cigánytündér, melyekhez Orsós Teréz grafikus- és festőművész rajzai adták az alapot.

Megnézheted ide kattintva: Cigánymesék (3 rész)

8. Egy komisz kölyök naplója


A magyar animáció veteránjának számít Gyulai Líviusz is, aki legutóbb Metta Victoria Fuller amerikai írónő művét, az Egy komisz kölyök naplóját filmesítette meg a zseniális Karinthy Frigyes magyar fordítását felhasználva. Az eredeti mű a XIX. századi Amerika izgalmas világát eleveníti meg egy nyolcéves kisfiú, Georgie életén keresztül, akivel a technikai újítások korában a legkülönfélébb kalandok történnek, mindezek pedig a gyermeki világlátás által válnak még mókásabbá. Ugyan a sorozat inkább a könyvillusztrációk műfaját idézi mind stílusban, mind az animáció minimalizálásában, és inkább konzervatív, mint újító, viszont Eszenyi Enikő a főhős kisfiú szinkronhangjaként felejthetetlen alakítást nyújt. A sorozat mind a 13 része megtalálható már online, jelenleg a második évad készül egy komisz kislány kalandjairól.

Megnézheted ide kattintva: Egy komisz kölyök naplója (összes)

Az online elérhető kortárs magyar animációs sorozatokkal kapcsolatban érdemes még megemlíteni a 3D-s Boxi című szériát, melynek főszereplője Kartomi, a csíntalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya, akiknek különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Hoppimesék címmel készít sorozatot, melynek minden epizódja különböző nemzetek egy-egy ünnepe köré épül. A szintén animációs veterán Richly Zsolt a Kormos mesék című antológiája is készül, melyben Kormos István, a Vackor-történetek atyjának meséit adaptálja. 

A fent említett sorozatok mindegyike (kivéve a Hey Deer!, mely nem sorozat) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásával jött létre.

Herczeg Zsófi