Mick Jagger, Rolling Stones

Ki mással is kezdhetnénk a felsorolást, mint a világ leghosszabb ideje fennálló rockzenekarának, a Rolling Stonesnak a frontemberével. Mick Jagger 74 éves kora ellenére több mint fél évszázada áll színpadon, és szerencsére a jelek szerint egy darabig még nem is akar lejönni onnan. A szélesszájú és nagy (de még milyen nagy!) hangú rocker nyolcadik gyermekének nemrégiben adott életet a zenész 29 éves barátnője, kevéssel azután, hogy Jagger dédnagypapa is lett. És magánéletének ezek még a szolidabb részletei, de a rock ’n’ roll életstílus mellett azért jó sokat tettek le a rock nagy közös asztalára Tavaly év végén kiadtak egy dögös blues-feldolgozás albumot, ráadásul idén ősszel újra turnéra indulnak. Bár Magyarországot még a vizes vb erejéig sem érintik, Ausztriában rázhatják a magyarok is a hajukat az örökifjúnak látszó hetvenesek zenéjére.

 mick jagger

Életkora: 74 év.

RNR-kora: 40 év – szaporodhatnak a ráncok, gyűlhetnek az ősz hajszálak, Mick Jagger nem fog megvénülni soha.

Bruce Spingsteen

Mutassanak nekem még egy hetvenhez közeli rocksztárt, aki négyórás koncerteket ad zsinórban, úgy, hogy két egymást követő koncertnapon teljesen eltérő setlistet ad elő! A Főnöknek becézett Bruce Springsteen nem alibizik negyvenöt év zenélés után sem, minden áldott este odateszi magát a színpadon, és százszázalékos teljesítményt nyújt. Az a fajta előadó, aki tényleg visszaadja a közönségnek a szeretetet és a figyelmet, ilyen szempontból is nagy élmény lehet a küzdőtér első soraiban végigugrálni a koncertet – ehm, feltéve, ha jól tartjuk magunkat, és legalább annyira bírja a strapát a lábunk és a derekunk, mint a Főnöknek. Hab a tortán, hogy Bruce kifejezetten szépen korosodik. Sok más mellett ezért is jár neki a koncerteken feltűnő „our love is real” molinó a rajongók részéről.

Bruce Springsteen

Életkora: 68 év.

RNR-kora: 45 év – mutathat bármit a személyi igazolványa, a Főnök a legszebb férfikorban van, és abban is marad.

Chris Martin, Coldplay

Csúnya dolog, hogy a Coldplay negyvenéves frontemberét beteszem egy ilyen listába, de ha magamra azt mondtam, hogy öregszem, és mindketten 77-esek vagyunk, akkor ő is. Á, a fenét, Chris Martin nem! Gwyneth Paltrow volt férje az ötödik x-be lépve is pont olyan hiperaktív kölyök a színpadon, mint mindig. Állítom, hogy ha lett volna rajta egy aktivitásmérő a bécsi koncertjén, nem állt volna meg 300 százalék alatt. Pörög-forog, ugrál, rohan, és CD-minőségben énekel közben. Kölyökképpel. Őrület.

 Chris Martin

Életkora: 40 év.

RNR-kora: 25 év – szerencsés genetika, örök, egészséges infantilizmussal társulva.

Noel Gallagher

Hogy mi? Noel Gallagher, az Oasis egykori frontembere, a „jó lázadó” már ötvenéves? Noel szerint állati ciki 35 év után rocksztárként viselkedni, úgyhogy pont nem törődik az elvárásokkal (sem), eközben pedig hihetetlenül laza a színpadon, és a hangja a korral csak egyre jobb lesz. Szerintem a zenéje is, nagyobb rajongója vagyok új formációjának, a Noel Gallagher’s High Flying Birdsnek, mint az Oasisnek. Nem tud olyat csinálni, ami miatt ne imádnám még jobban: legyen az a U2 előzenekaraként való fellépés (igen, a szülinapomon is Dublinban, akkora mázlista vagyok, úristen!), a tesója, Liam elegánsan pikírt kiosztása, az, ahogy a Szigeten tavaly ekézett egy nézőt, aki látványosan ásítozott az első sorban, vagy épp a manchesteri terrortámadás áldozatai felé tett gesztusa (anélkül, hogy ennek bármilyen hírt csapott volna, felajánlotta a Don’t Look Back In Anger című legnagyobb slágerük teljes jogdíjbevételét az áldozatok családjainak). Noel hatalmas arc.

 Noel Gallagher

Életkora: 50 év.

RNR-kora: 35 év – egyre érettebben gondolkodik, de szerencsére nem vénült bele a saját bölcsességébe.

Axl Rose, Guns N’ Roses

Mindannyian leírtuk a Guns N’ Roses énekesét, hiszen a hírek évek óta már csak a botrányairól, felismerhetetlenségig eltorzult arcáról, és teljesen szétcsúszott hangjáról szóltak. Aztán Axl Rose tavaly váratlanul bevállalta, hogy beugrik az AC/DC lerobbant énekese, Brian Johnson helyére az éppen zajló turnén, és az összes kritikus döbbenten csukta be a száját, és tombolt rá a fellépéseken. (Ha már szóba jött az AC/DC, ne feledkezzünk meg a jellegzetes színpadi kacsajárásáról mindenki számára felismerhető Angus Youngról, az ausztrál banda alapító-frontemberéről, aki  62 évesen is képes a gitárját szélsebesen tépve fel-alá rohangálni az egész koncert alatt. És nem fáj a térde, meg a dereka sem! Ezt hogy csinálja?) Na szóval, Axlt Prágában láttam az AC/DC-vel, és ugyanide tértem vissza, hogy az újra összeállt Guns N’ Rosesszal is szemrevételezzem. Te jó ég, Axl valóban feltámadt! Igaz, azt az elképesztően dögös pasit, aki után sírtunk kamaszként, már rég nem tudom felfedezni a vonásai mögött, de kit érdekel?! Axl Rose veszettül nagy király – újra.

Axl Rose

Életkora: 55 év.

RNR-kora: 50 év. Az arcára rá van írva, khm, a kora, de a hangjára szerencsére nem.

Bono, U2

Az úgy volt, hogy készültem épp a berlini U2-koncertre, és a friss amerikai turnéjukról megjelent videók alapján írtam ide egy fanyalgósat Bonóról. Ami persze nehezemre esett, hiszen mégiscsak a leendő férjemről van szó. Ehhez képest négyórás várakozás a szálloda előtt (igen, tudom… de akkor is megérte), és utána tíz centiről csodálhattam, megfogta a kezem (aaah), majd lenyomott egy olyan koncertet, hogy azóta is szedem fel az államat. Ez a négy, hatvanhoz közelítő ír pasas még mindig eszméletlenül erős a színpadon. Sajnos az örök kölyökképű dobos, Larry Mullen eléggé el nem ítélhető módon botoxkezelésre adhatta a fejét, de a U2 gitárosa, a szuper egészségesen élő The Edge a korral egyre jobban néz ki, a basszgitáros Adam Claytonról már nem is beszélve, aki lehet, hogy ráncos és galambősz, de… de beszéljen helyettem ez a kép. A fejem mindent elárul.

 Adam Clayton

Bonóra visszatérve, kétségtelenül nem szépen öregszik, rettentő rosszul állnak a napszemüvegei, a fodrászát is el kellene tiltani a szakmájától. Ráadásul egy komplett amerikai turné kellett neki, mire Európára bemelegedett a hangja, de mostanra csak összeállt minden, mi az hogy, nagyon is. Pacsi!

 Bono

Életkora: 57 év.

RNR-kora: 50 év – kevésbé szerencsés genetika, és még annál is rosszabb stylist. De akárhogy is, fiatalon tartja a zene, szóval a legjobb, amit tehet, ha még nem hagyja abba. Just keep on rockin’, fiúk!

 

Prónay-Zakar Gina

 

Fotók: Gazdag-Ohly Zsuzsanna, Kert Attila, Németh Vica, Püspök Szilvia, Prónay-Zakar Gina