1. Ember a Holdon

1969 fontos évszám a világ és az USA életében. Ekkor volt ugyanis a Holdra szállás. Buzz Aldrin és Neil Armstrong hajtotta végre a hősies cselekedetet, azaz magát a Holdra lépést. A derék hazafiak nem voltak restek, és egyből Richard Nixon hívását fogadták a Holdon.

„Hello, Neil és Buzz! Telefonon hívlak titeket az ovális szobából, és minden bizonnyal ez a Fehér Ház történetének legfontosabb hívása, amit valaha is indítottak innen” – mondta Nixon,

aki akkor még nem tudta, hogy egy másik történelmi beszélgetés fogja keresztbe törni karrierjét és az elnöki ambícióit. 

2. Watergate

Kevés ügy rengette meg ennyire a világot, mint a Watergate, melynek során nem kevés telefonbeszélgetésre került sor, ám a mindent megindító lavina egy egyszerű hívásnak indult. 1972-ben Frank Willis biztonsági őr hívása vezetett az elnök, Nixon, és jó pár ember lemondásához. Pedig Willis mindössze annyit közölt a hívás során, hogy betörtek a Watergate-ház egyik – irodának használt – lakásába, amit Larry O'Brien a Demokrata Párt elnöke vett igénybe. A betörők azonban semmit nem vittek el, inkább hoztak valamit. Igaz, nem ajándékot, hanem egy lehallgató berendezést. A történetnek finoman szólva sem lett jó vége, Nixon pedig kénytelen volt lemondani, bár – hála az őt követő elnöknek – sikerült megúsznia a börtönt. 

3. Kubai rakétaválság

Voltak még durva hívások a történelemben, itt van rögtön egy 1962-ből. A világ igen közel volt hozzá, hogy kirobbanjon egy atomháború, mégpedig az orosz-kubai barátságnak köszönhetően. A Szovjetunió ugyanis nukleáris rakétákat helyezett el Kubában, hogy megvédjék magukat és barátaikat az esetleges amerikai inváziótól. Az amerikaiak válaszul majdnem sikeresen pusztítottak el egy robbanófejet szállító szovjet tengeralattjárót. Ennek folyományaként került sor egy történelmi beszélgetésre Robert. F. Kennedy főügyész, és testvére, az akkori elnök, John F. Kennedy között, 1962 október 26-án. A beszélgetés arról folyt, hogy eltávolítsák-e a törököknél elhelyezett amerikai rakétákat, amelyre válaszul a szovjetek is távoznának Kubából. Végül a szovjet nagykövet, Anatolij Dobrinyin bejelentette, hogy az oroszok visszavonják rakétáikat Kubából. 

4. Pablo Escobar halála

Mi volt a legnagyobb hiba, amit Escobar elkövetett? Túl sokáig beszélt a családjával. A hívás szó szerint végzetesnek bizonyult, Escobart ugyanis agyonlőtték. A történet ott kezdődött, hogy Escobarnak sikerült megszereznie az USA-ba irányuló kokainszállítmányok 80 százaléka feletti irányítást, így a világ hetedik leggazdagabb embere lett. Hatalmának csúcsán az ország igazságügy-miniszterét is megölette, és ámokfutása csak 1991-es elfogásával ért véget. Ám Escobar megszökött a börtönből, és egészen addig bujkált, míg egy végzetes napon sikerült bemérniük őt a különleges erőknek, telefonálás közben. A drogbáró egy tűzpárbajt követően halt meg 1993 decemberében. 

+1 Travis és Betsy telefonálása a Taxisofőr című filmből

Scorsese filmje nem rengette meg úgy a világot, mint a felsoroltak, de a film legfontosabb jelenete mégis egy telefonhoz kötődik. A történet szerint a taxisofőrként dolgozó Travis egy pornómoziba viszi az első randevún Betsyt, ám az nem bírja a dolgot, és távozik. Ebben a jelenetben Travis bocsánatot kér, és egyben egy újabb randevút igyekszik kicsikarni a lányból. Travis magányossága szívbe markoló, és bár Betsyt egyáltalán nem halljuk, pontosan el lehet képzelni, mi zajlik a másik oldalon. 

Zimre Zsuzsa

A képen Alexander Graham Bell létesít telefonkapcsolatot New York és Chicago között 1882-ben. (Forrás: Wikipédia)