-

Életemben egyetlen egyszer készítettem otthon halászlét – igaz, nem bajait, hanem szegedit, azaz passzírozottat. A recepthez híven hosszú órákon át rotyogtattam a halat és a halfejet, mielőtt elkezdtem volna fáradságos munkával átpréselni a szétfőtt darabokat egy alkalmatos tésztaszűrőn. Mit mondjak, nem volt egy szimpla mutatvány. A helyzet komolyságáról sokat elárul a fiam reakciója, aki egy darabig elhűlve nézte, hogyan igyekszem kínkeservesen átszuszakolni az apró lukakon a termetes pontyfejet, majd cinkosan rákacsintott az apjára:

– Papa, de jó, hogy mi nem nőnek születtünk!

A tengernyi kínlódás eredménye egyébként egész finom lett, csak egy bökkenő akadt vele: mire elkészült a levesem, a hosszas rotyogtatás végeztével már annyira tele volt az orrom, a hajam, sőt, minden pórusom a halászlé szagával, hogy cseppet sem kívántam falatozni belőle.

Akkor szentül megfogadtam, én ugyan többet nem viaskodom házilag a halászlé főzésével, mert minek. Szerencsére nem is kell, hiszen számtalan jó kis étterem van, így megspórolhatom a kínlódást, mivel a halászlének csak a finomabbik végét fogom meg.

Elkötelezett halászlérajongóként pedig nyilván kihagyhatatlan program volt a bajai fesztivál, ahol idén huszonegyedik alkalommal ünneplik a spéci levest, a várost és a barátságokat.

4

A legenda szerint a bajaiaknak nem volt elég évente egy karácsony, ezért hát kitalálták, hogy szerveznek egy nyárit is maguknak. Így is lett.

A főtéren minden év júliusának második szombatján óriási népünnepély veszi kezdetét. Baráti társaságok gyűlnek össze, hogy közösen főzzenek egy-egy nagy bogrács halászlét – persze mindenki a saját receptjére esküdve. Pontban hatkor kezdődik a közös főzés.

3

Képzeld csak el, milyen fantasztikus hangulata van annak, amikor körülbelül 1800 kondér alatt egyszerre gyújtják be a tüzet! A Sugovica-folyó melletti főtéren fél hat magasságában már masszív hagymaszag terjeng, az egyes főzőcsapatok előkészítik a hozzávalókat, felvágják a paradicsomot, paprikát, szépen feltornyozzák a bográcsok alatt a gyújtóst. Hatkor aztán begyújtják a tüzeket, a főtéren az alap kánikula mellé még jó pár fokkal megemelkedik a hőmérséklet. Háromnegyed órával később garantált gasztro-orgazmust okoz a füst és a vígan rotyogó halászlé illatának keveréke. Elképesztő mennyiségű étel készül el az összesen 14 tonna halból, 12 mázsa vöröshagymából, 600 kiló pirospaprikából és 12 mázsa gyufatésztából, senki nem marad éhesen.

Nagyon fontos szabály, hogy a halászlébe gyufatészta, mellé pedig finom fehérbor dukál, ugyanis „átkozott a hal a harmadik lében”.

Az első, amiben úszik, a második, amiben megfőzik, éppen ezért szigorúan tilos mellé vizet hörpintgetni. Szerencsére nem is kell, a környéken csak úgy hemzsegnek a csudás borospincék. Akinek nincs saját szőlője és ezzel párhuzamosan saját házi bora, az biztos ismer valakit, akinek viszont van.

5

Bár nyilván mindenki a saját receptjére esküszik, nagyon nagy eltérések azért nincsenek. A fesztivál nem verseny, a főző csapatok nem egymással mérik össze a tehetségüket, éppen ezért győztest sem hirdetnek a végén. Az egész program inkább a közös együttlétről, főzésről és iszogatásról szól. Azért biztos, ami biztos, én kifaggattam az egyik résztvevőt a kondérja mellett, ugyan, árulja el nekem, hogyan főzi a halászlevet. Ő megsúgta, én meg csak most, csak neked, elárulom a bajai halászlé titkát.

6

Íme: a fejenként fél kiló halat, kilónként 1,2 liter vizet, egy-két erőspaprikát, egy vöröshagymát egyszerre kell betenni a lábosba, majd ha már felforrt, még jó fél órát rotyogtatni. A paprikát forráskor add hozzá, egy kiló halra egy púpozott evőkanálnyi dukál. Onnan tudod, hogy kész a leves, ha a gőz fölé tartod a tenyeredet, akkor az ujjaid összeragadnak a halcsontokból kioldódó enyv miatt.

 Fiala Borcsa

 

 A képek a szerkesztő tulajdonában vannak.