Nincs mese, tudom, hogy a rendes háziasszonyok bármikor kifiléznek bármilyen halat, és játszva irdalják a legmakacsabb jószágot is, de ez az én életemből kimaradt. Szerencsére a tudás pótolható, bár nem hiszem, hogy én leszek a balatoni halsütő sztárja, sikerült elérnem, hogy lazán előállítom a halászlé alapanyagát. Úgyhogy mentsd el jól ezt a cikket, és vedd elő karácsony előtt – legalábbis akkor, ha még te is csak barátkozol a halfilézés tudományával. 

Egy délután estem be a Tanti étterembe, ahol már várt a mester egy 2,5 kilós jószággal. Naiv kérdésemre, hogy mindegy-e, milyet veszek, kioktatott, hogy az akasztói az igazi, hivatalos nevén akasztói szikiponty. Tudtam én, hogy Akasztó nem csak a megboldogult Stadler úrról híres! Szóval vegyél egy pontyot, amely maximum 2,5 kilós, azaz nem túl zsíros. Ez tíz adag halászlére lesz elég. Praktikusan az a jó, ha még él, mikor kiválasztod, mert akkor látod, mennyire friss. Élve már nem lehet halat vásárolni, csak kábítás után vásárolható meg a kinézett jószág. 

A kiválasztás és hazaszállítás után jöhet az érdemi munka, vagyis a feldolgozás. Iparági forrásunk szerint: javasolt egy nedves konyharuhát tenni a vágódeszka alá, majd egy konyhai papírtörlőt vagy vékony konyhai textiltörlőt tenni a hal alá.

A hal
A hal

Most jön az izgalmas rész, a pikkelyezés. A jó hír, hogy nem kell kölcsönkérned a gasztronáci barátnőd pikkelyezőjét, elég egy kés a boldogsághoz. Ezzel pedig egyszerűen hámozd meg a halat. Igen, brutál, de még mindig jobb, mintha két hétig tocsogsz a halpikkelyben, ami szerteszáll a konyhában. 

Hal pikkelyezése
Igy pikkelytelenísd a halat

Aztán fogj egy éles kést, ne a zöldségest és ne is a kenyérvágót, majd a hasa aljától vágd végig a jószágot.

hal felvágása
A halat egy éles késsel vágd fel

Aztán szólj a férjnek, házibarátnak vagy önmagadnak, és egy erős, határozott mozdulattal tépd ki az állat belső szerveit. Vigyázz, az epehólyag nehogy megsérüljön, mert irgalmatlanul keserű lesz minden, és ez senkinek nem jó.  

A hal belső szervei
A hal belső szervei

Ha ez kész, akkor mosd- és törölgesd meg a belső szervek nélküli jószágot, majd a gerinc mellett  finoman vágd végig. A szakember szerint: „erre legjobb a merev pengéjű kés, ami nem hajlik meg”, amit ha ráfeszítesz a szálkákra, egyszerűen lefejtheted a csontról a húst. Majd megfordítod a jószágot, és a másik oldalon megismétled a felvágást, végül a késsel finoman alányúlva egy határozott mozdulattal lefejted a húst. Hozzáteszem, ez azért nem olyan egyszerű, mint ahogy le van írva, 

Gerinc mellett vágjuk fel a halat.
Gerinc mellett vágjuk fel a halat.

Íme, az eredmény! 

Filézett ponty
Filézett ponty

Ha jól csináltad – és miért ne csinálnád jól, ilyen lesz a filézett hal.

Halfilé
Ha jól csináltad, ez lesz a végerdmény

Az éles kés elengedhetetlen ehhez a művelethez. 

ponty filézése
Így csökkentsd a szálkák számát

Ha ez kész, akkor a fejet levágod az első úszó után, a gerincet pedig egy éles konyhai ollóval távolítod el. Így néz ki a tökéletes végeredmény, de ne keseredj el, ha nem sikerül ezt a szintet hoznod, a teljesítmény mögött sok száz hal filézése áll.  

A hal csontjai
A hal csontjai

Ha már van egy viszonylag jól kinéző darabunk, jöhet az irdalás, vagyis a hús bemetszése úgy, hogy a bőr ne sérüljön, de a szálkákat átvágjuk. Fél centi távolságot tartva vágd végig a húst. Ilyen legyen a végeredmény. A feladatot én is megugrottam, bár a vágásaim nem voltak olyan egyenesek és határozottak, a végeredmény mégis teljesen vállalható lett. És ha nekem sikerült, akkor mindenkinek fog! 

Hús írdalása
Hús írdalása

Ha ez kész, már csak a leves elkészítése van hátra, kinek-kinek ízlése szerint, akár bajai, akár szegedi, akár más irányzat mellett teszed le a voksot, ha jól csináltad, ínycsiklandó lesz a halászlé. 

A kész leves
A kész leves

Fotó: Szindbád

Zimre Zsuzsa