-

1. „Magyarországnak van trópusi része?" - Ezt kérdezte tőlem az amerikai fodrásznőm, akit nem kifejezetten a földrajzi ismeretei miatt kedveltem.

2. Utoljára a magyarok fektettek be itt." - Bosnyák férfi Szarajevóban. (A hála persze az osztrákoknak is szól Bosznia-Hercegovina monarchiabeli évei, a XIX. század végi infrastrukturális és oktatási fejlesztések miatt.)

3. Jaj, de jó! A nyolcvanas években a szüleim Magyarországról hoztak Mikiegeres pólót, mert nálatok már voltak olyan vagány nyugati dolgok, amiket nálunk nem lehetett kapni." - Gyerekkori emlékeit felidézve a nyakamba ugró cseh lány.

4. És van saját nyelvetek?" - Amerikai lány egy esküvői ebéden. Persze némiképp érthető a kérdés. Mivel ők az angoloktól szerezték a nyelvüket.

5. Hahaha. Tízmillió az ország lakossága? Az feleannyi, mint Pekingé." - A magyar lélekszámot kifejezetten humorosnak tartó kínai lány, aki a szám hallatán hangos nevetésben tört ki.

6. Sehol nem ettem olyan finom cseresznyét, mint Budapesten. Bőröndbe pakolva, kilószámra vittem a feleségemnek Dakarba!" - Amerikai férfi.

7. A háború alatt Harkányban laktunk. A magyarok nagyon kedvesek, rengeteget segítettek nekünk." - Egykori bosnyák menekült, aki a háború után visszatért Szarajevóba.

8. Soha nem találkoztam még annyira önzetlen emberekkel, mint amilyenek az erdélyi magyarok." - Amerikai lány.

9. Magyar vagy? Akkor, ugye beszélsz franciául?" - Amerikai lány...

10. Hol van az a Magyarország?" - Leginkább szenegáliak és amerikaiak tették fel ezt a kérdést.

11. Azért szerettem Magyarországon élni, mert ott nyugodtan lehettem szomorú." - Amerikai lány az egyik déli államból, ahol elmondása szerint mindig „boldognak kell lenni”.

12. Cool." - A fantáziámra bízott, szabadon értelmezhető válasz egy amerikai fiútól. Valószínűleg ez a „Hol van Magyarország?” kevésbé nyitott és érdeklődő alternatívája.

13. A zenetanárnőm magyar volt, ő szerettette meg velem Bartókot." - Amerikai férfi.

+1 A kedvencem:

Budapest!" – vágta rá azonnal számos kínai, amikor közöltem, hogy magyar vagyok. Ez annak köszönhető, hogy  Chen Csiang színész Budapesten értesült első fia születéséről, és a város szépségétől lenyűgözve egyik fiát Chen Budának, a másikat Chen Pestnek nevezte el.

Trembácz Éva Zsuzsa

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/acceptphoto

 

A szerző legújabb könyve néhány hete jelent meg Túró Rudi pálcikával címmel. Erről és korábbi Amerika! Visszaintegetsz című kötetéről Éva szerzői Facebook-oldalán találsz információkat. KATT IDE!