B. Nagy Réka és Lakatos Márk számára nem ismeretlen, amikor a külsejükre, a súlyukra, az öltözékükre vagy a megjelenésükre kapnak becsmérlő kritikákat pusztán azért, mert kitűnnek a sorból, nem simulnak bele az általánosan elfogadott(nak vélt) szabályrendszerekbe. Hosszú utat tettek meg, míg megdolgozták a saját traumáikat, és kialakítottak önmagukkal egy olyan kapcsolatot, ahol már bátran merik vállalni a saját stílusukat és a véleményüket, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne hatna rájuk mások visszajelzése. 

„Nem mondanám, hogy nagyon magabiztos ember lettem”

– mondja Márk, aki szerint nem mindegy, hogy az embert milyen helyzetben éri egy-egy bók, és kitől érkezik, ugyanis teljesen más lelkiállapotban vagyunk, amikor tudatosan lépünk át határokat, vállalunk rizikót a megjelenésükkel, szemben azzal, amikor egy váratlan pillanatban, a leghétköznapibb helyzetekben kapunk jóleső megerősítéseket. Ennek kapcsán pedig az is szóba kerül, hogy hogy is állunk mi, magyarok a dicsérettel.

Fenntarthatóság és divat – Összeférhetetlen fogalmak, vagy reális célkitűzés?

Vendégeimet arról is kifaggattam, milyen szempontok alapján vásárolnak maguknak ruhákat és kiegészítőket, és mindketten kiemelték, hogy az egyediséget, a különlegességet keresik leginkább. Márk számára ez sokkal fontosabb, mint akár az, hogy egy ruhának kellemes anyaga legyen, a fenntarthatóság kulcsában a kevesebb vásárlást látja – és tanítványait is erre biztatja –, Vivienne Westwood híres divattervező szemlélete mentén:

„Vásárolj kevesebbet, hordd tovább, vigyázz rá jobban!”

Egyikük sem titkolja, hogy vásárolnak fast fashion alapdarabokat, Réka azonban ezekhez folyamatosan extrém ruhákat, kiegészítőket illeszt, jellemzően vintage, használtruha-boltokból, turkálókból, Márk pedig kiemeli, hogy a legnagyobb pazarlást abban látja, ha olyan darabokat vásárolunk, amelyek aztán viselés nélkül a szekrényben porosodnak. Szerinte a Ne árts! elv mentén, az egyik legfontosabb szempontnak a megfelelő hasznosulásnak kellene lennie, és azt is üdvözölné, ha az influenszerek nem gyártanák tucatjával az unboxing-videókat, amelyekben a világ másik végéről rendelt, tankerhajókkal szállított termékek szerepelnek.

Szóba került az is, hogy az impulzív vásárlások, és a kéthavonta megjelenő kollekciók hogyan egyeztethetők össze azzal, ha

a ruháinkkal a személyiségünket, az egyéniségünket is szeretnénk kifejezni, egyfajta jelrendszerként alkalmazni a viselt darabokat, hiszen ez jó esetben nem újul meg szezononként, 

de arról is beszélgettünk, hogy tulajdonképpen mit is jelent az ízlés, és ki határozza meg, hogy kinek mi áll jól. Ha az általános közvélekedés szerint valakinek valami nem áll jól, attól még viselheti-e, vagy érdemes inkább olyan darabokat hordania, amelyek kiemelik az előnyös részeit, az adottságait.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy két igazán színes egyéniség, akiknek kiemelten fontos az egyediség és a különlegesség, hogyan vélekedik minderről, hallgassátok, vagy nézzétek akár már vodcastban a Közös hang – Új hullám legújabb epizódját! 

A korábbi adásokat itt találod:

Krajnyik Cintia