Lila, gusztusos, termetes, ínycsiklandó. Ez a padlizsán, az a növény, ami szerintem már rég túlmutat azon, hogy csak a megszokott (és sokszor brutálisan túlmajonézezett) krémként használjuk fel. Mivel számtalan lehetőséget rejt magában a nem túl karakán íze miatt, változatos módokon lehet feldolgozni, és prímán fűszerezhető is. (Nekem sajnos eléggé kerülnöm kell a fűszereket, de minimálisat azért megpróbálok alkalomadtán becsempészni a konyhámba, ez a recept is épp ilyen lesz. Havonta egyszer-kétszer megengedem magamnak, de ti ne bánjatok csínján a fűszeradagokkal.)

Ha akarod, fogyaszthatod pitával, vághatsz mellé friss uborkát, megszórhatod petrezselyemmel, korianderrel, felfrissítheted citrommal, ehetsz mellé ízletes görög joghurtot, és basmati rizsre is tálalhatod. Lehet füstös és lágy, karakteres, vagy fűszermentes is. Mindenhogyan működik. 

Olyan, mint egy újragondolt lecsó, sőt igazából az is, csak van benne egy-egy izgalmas csavar, ami megmutatja, hova helyezd a kedvenc ételeid palettáján.

Mert ez a kaja neked is a kedvenced lesz, garantálom.

De sorolom is, miket szerezz be hozzá, jöjjön a lényegi rész!

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • 4 db szép méretű, húsos padlizsán
  • 3 db kápia paprika (lehet kaliforniai is, csak én a kápiát jobban bírom, de a palermo paprika is játszik)
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 1 db darabolt konzervparadicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csésze basmati rizs
  • 1 csokor koriander vagy petrezselyem
  • fél kígyóuborka (opcionális, de szerintem felfrissíti)
  • 1 tk füstölt paprika por (ennek ötletét még Borcsától csórtam és azóta előszeretettel használom)
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt római kömény

Elkészítése:

1. A padlizsánokat félbevágom, a felezésnél meglocsolom olívával, majd az olívás részével lefelé egy tepsibe helyezem.

2. A paprikákat kicsumázom, és azokat is félbevágom, majd a padlizsánok mellé rakom őket.

3. A fokhagyma fejét lenyesem, egy fóliába helyezem, meglocsolom olívával, és ráteszem a tepsiben lévő zöldségekre, majd ha ez megvan, 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem őket kb. fél órára (illetve sütője válogatja, de az a lényeg, hogy addig hagyom sülni, amíg szép szenes lesz).

4. Ezután felaprítom a hagymát, egy magas falú serpenyőben, kevés kókuszzsíron megdinsztelem, ráhintem a fűszereket, és kicsit összepirítom. Majd belekanalazom a konzervparadicsomot, és hagyom őket összerottyanni, nagyjából negyedóráig.

5. Közben megsültek a zöldségek, kikapkodom őket, hogy kicsit hűljenek, majd a padlizsán húsát egy tálba kikaparom, a fokhagymákat belenyomom, ezután egy villával alaposan összetöröm őket, hogy sima masszát kapjak.

6. A paprikát apróbb kockákra vágom és hozzáadom a paradicsomos alaphoz. Utána a padlizsános masszával is összekeverem az egészet, és hagyom őket összerottyanni még kb. 5 percig.

7. Közben az uborkát 3 milliméteresre szelem, egy tányérba helyezem.

8. Megfőzöm a basmati rizst, és azt is a tálba halmozom.

9. Ha pedig elkészült a padlizsános ételem, szépen rászedem a rizsre.

10. Friss korianderrel, esetleg petrezselyemmel tálalom, végül egy fél citrom levét rásprickolom.

Jó étvágyat kívánok nektek, kedves olvasók!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak